NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Bijna 130.000 ha aan tuinen zijn cruciaal voor meer biodiversiteit in Vlaanderen 
Het groenblauwpeil bepaalt hoe klimaatbestendig je woning en tuin zijn en hoe dit groener en blauwer kan.

Bijna 130.000 ha aan tuinen zijn cruciaal voor meer biodiversiteit in Vlaanderen 

Uit de huidige rush op vastgoed blijkt dat huizen met tuin ontzettend populair zijn. Overheden, academici en natuurverenigingen spelen hierop in om de biodiversiteit van de tuinen in Vlaanderen naar een hoger niveau te krijgen. Daarbij delen zij heel wat concrete tips en doen zij aanbevelingen. Tuinen van huishoudens nemen namelijk een grote hap uit de Vlaamse ruimte. Het gaat om bijna 10 procent van onze regio. Ook de Vlaamse Confederatie Bouw heeft samen met VLARIO en departement omgeving een tool ontwikkeld om je perceel klimaatbestendig te maken met veel aandacht voor meer biodiversiteit: het groenblauwpeil.

Tijdens de week van het bos medio oktober heeft Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, een bilan opgemaakt. Zij maakte onlangs bekend dat natuurverenigingen, lokale overheden en private partners gezamenlijk 1.000 ha aan gronden hebben gevonden voor extra bos. Daarmee is een vierde van de doelstelling voor deze legislatuur behaald. Ook de tuinen van de huishoudens kunnen een belangrijke rol spelen voor meer biodiversiteit in onze regio. Die maken namelijk bijna 10 procent van de Vlaamse oppervlakte uit of bijna 130.000 ha. 

Tips en advies

Daarom bieden Natuurpunt, het wetenschappelijk partnership ‘Mijn Tuinlab’ en de Vlaamse overheid al geruime tijd concrete tips, gedetailleerde aanbevelingen en professioneel advies aan om de biodiversiteit in onze tuinen naar een hoger niveau te krijgen. Voorts heeft de Vlaamse overheid een verkennende studie gemaakt: ‘Verspreide bebouwing verduurzamen, hoe doe je dat?’ Daarin vind je een resem recepten om tuinen te versterken en te doen aansluiten bij bestaande groene en blauwe accenten in het omliggende landschap. Daarbij gaat het onder meer om het vervangen van schuttingen door levende hagen, tips voor extensief beheer zoals bepaalde delen minder en aangepast maaien, inheemse en klimaatbestendige vegetatie, ontharding, lokaal vasthouden van water, enzovoort.

Groenblauwpeil

Daarnaast hebben VLARIO, het Departement Omgeving en de Vlaamse Confederatie Bouw eind september het groenblauwpeil gelanceerd. Door het groenblauwpeil te bepalen kom je te weten hoe klimaatbestendig je woning en tuin zijn en hoe dit groener en blauwer kan. Nadat je de info over je perceel hebt ingegeven (o.a. de oppervlakte van je dak, het soort dak, aanwezigheid en inhoud van regenwaterput, welk groen je hebt in je tuin, …), krijg je een score die varieert van A tot F, en ontvang je een aantal suggesties om dit peil te verbeteren.  

De Vlaamse Confederatie Bouw denkt mee binnen een klimaatbestendige visie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details