NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Berijdbaar gazon zonder verzakkingen: totaalconcept garandeert draagkracht

Berijdbaar gazon zonder verzakkingen: totaalconcept garandeert draagkracht

Grastegels met een gebrek aan grasgroei of een gazon dat allesbehalve draagkrachtig is: de kwaliteit van zogenaamd berijdbare gazons liet tot enkele jaren terug stevig te wensen over. De markt smeekte dan ook om een oplossing, en die kwam er. Het antwoord is een nauwkeurig samengesteld geheel van fundering, legbed en grastegelmengsel of grindgazon. Een totaalconcept dat zowel een duurzame grasgroei als voldoende draagkracht garandeert.

In 2008 introduceerde Bart Geerts, zaakvoerder van plantsubstratenproducent Acterra, met het TerraViva-gamma een reeks plantsubstraten voor verschillende toepassingen. Ook berijdbare gazons hoorden daarbij: “Vandaag zijn termen als ‘grastegelmengsel’ of ‘grindgazon’ een vanzelfsprekend begrip in de tuin- en wegenbouw, maar een aantal jaar geleden lag dat nog heel anders. De oplossingen die toen voorhanden waren, deden niet wat ze moesten doen. Grastegels misten een degelijke funderingslaag die de planten in staat stelt om diep te wortelen en die tegelijk instaat voor de nodige stabiliteit. Onze producten slagen daar wél in, en dat heeft alles te maken met de juiste samenstelling”, aldus Geerts.

Berijdbaar gras gazon

Doorwortelbare ondergrond
“Gras kan niet overleven in een tegel van 5 tot 10 cm”, stelt Geerts. “Planten moeten diep kunnen doorwortelen, tot zeker 25 cm in de grond. En dat kan enkel als je laag per laag de juiste verhouding aan grondstoffen voorziet. Ons legbedsubstraat, waarop de tegels rusten, bestaat uit steenslag 4/8, gebroken agrex en wormcompost. Daaronder komt dan een funderingssubstraat van minstens 20 cm, opgebouwd uit een grovere steenslag tot maximaal 40 mm. Ook het grastegelmengsel zelf werd nauwkeurig samengesteld en beschikt over een groot inklinkend vermogen. Op die manier ontstaat een duurzame grasgroei en zijn de tegels ook nog eens perfect berijdbaar.”

Twee oplossingen
Grastegels zijn niet de enige manier om een berijdbaar gazon aan te leggen: “De TerraViva-producten voor berijdbare gazons zijn op te splitsen in twee systemen. Enerzijds zijn er de grastegels in kunststof of beton, die perfect geschikt zijn om dagelijks te overrijden, ook door zware voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan parkings of opritten. Voor sporadisch gebruik raden we een grindgazon aan, een substraat dat prima volstaat voor tijdelijke verhuiswegen of terreinen die af en toe fungeren als fuiflocatie. In combinatie met een funderingssubstraat houdt grindgazon de ondergrond goed vlak, al moet het nadien wel de tijd krijgen om te kunnen herstellen”, legt Geerts uit.

Grindgazon

Minder onderhoud
Voor heel wat klanten blijkt het onderhoud van het gazon een steeds grotere zorg. Ook daarvoor reikt TerraViva de nodige oplossingen aan. Geerts: “Sinds kort zijn chemische middelen voor het bestrijden van onkruid verboden. Daarom ontwikkelden we ook producten met voegmateriaal voor kasseien of parkings, waar we zelf al een duurzame begroeiing aan toevoegen. Dat maakt elke mechanische bewerking van de voegen overbodig. Daarnaast vroegen klanten ook vaker naar een berijdbaar gazon dat langdurig groen blijft. Om daaraan tegemoet te komen, experimenteerden we met grindklaver. Een succes, zo blijkt, want als nutrificiërende plant neemt de fijne klaver stikstof op uit de lucht en geeft hij die via de wortels af aan de grasplanten. Daardoor heeft het gras veel minder meststof nodig.”

Cradle to Cradle-principe
Duurzame grondstoffen hergebruiken: ook in de tuinbouwsector wordt er meer en meer volgens het Cradle to Cradle-principe gewerkt. En dat geldt ook voor Acterra: “We vinden het belangrijk om grondstoffen te recycleren, zoals bakstenen, turf of gebakken kleiklinkers. Daarom creëerden we de revivA-lijn, waarbij we het Cradle to Cradle-principe zo veel mogelijk toepassen. We merken dat gemeentes en openbare besturen in quasi 90% van de gevallen voor revivA-producten kiezen, en dan niet noodzakelijk omdat het financieel interessanter is. In sommige gevallen is de drukweerstand groter en biedt het product dus ook technische voordelen”, geeft Geerts nog mee.

Tekst: Frie Van der Planken       Beeld: TerraViva

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details