NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Balans tussen creativiteit en technische uitvoering
Recent werd het eerste ‘urban landscape hotel’ in Oostende geopend, ‘les Cabanes d’Ostende’.

Balans tussen creativiteit en technische uitvoering

Atelier Artisjok brengt een unieke mix van creativiteit, uitgebreide ervaring en diepgaande technische kennis samen. Ze richten zich niet alleen op het ontwerpen van privétuinen, maar zijn ook actief in de aanleg van parken, natuurontwikkelingsprojecten, vastgoedprojecten en de inrichting van commerciële buitenruimten.

Peter Duerinck, bestuurder Atelier Artisjok: “Mijn carrière als zelfstandige tuinarchitect is eigenlijk gestart vanuit een bijberoep. Ik had best wel een mooie job als landschapsarchitect bij een gerenommeerd studiebureau. Maar je kent dat, je begint al eens ‘na je uren’ een tuintje te doen bij nonkels en tantes, en dat loopt dan vroeg of laat uit de hand. In 2001 startte ik dat bijberoep op. Maar ook dat was na een tijdje niet meer houdbaar. Dus rond mijn veertigste verjaardag heb ik de ‘grote’ stap gezet, naar voltijds zelfstandige.“

Daktuin in Nieuwpoort, tot in de kleinste details gemanicuurd.

Simpliciteit en rust

“We hebben echt een vliegende start gekend”, gaat Duerinck verder. “In geen tijd werkten we met eigen medewerkers (voor de planning) en een batterij aan onderaannemers. Diverse tuinaanleggers, schrijnwerkers, metaalbewerkers, een ingenieursbureau voor de berekening, noem maar op. Zo konden we enkele heel mooie totaalprojecten uittekenen, maar ook in eigen beheer uitvoeren. Zoals een ‘high level’ daktuin in Nieuwpoort, waar ik trots op ben. Honderd vierkante meter, tot in de kleinste details gemanicuurd.”

“Maar na de coronacrisis en tijdens ‘Poetin’ keerden we terug naar ons beginpunt en mijn grote passie: landschapsarchitectuur. Eerlijk gezegd, dat werkte louterend. Nu doen mijn echtgenote Katelijne en ik enkel nog de ontwerp- en begeleidingsfase, niet meer het uitvoerend werk. Puur en simpel. Zonder grote manieren, klein en bescheiden. En niet onbelangrijk, met rust in het hoofd.”

RieteDries, met naturalistische beplanting en insectenhotel. Zoveel meer beleving dan in een banale verkaveling.

De kracht van collaboratie

Duerinck gaat verder: “We hebben op die manier wel de kracht van samenwerking ontdekt. Anders kun je niet actief zijn in de publieke sector, voor projectontwikkelaars én de particuliere sector. Dus werken we samen met gelijkgezinden, en daar geloof ik keihard in. We werken frequent samen met een team van stedenbouwkundig ontwerpers uit Brussel, maar evengoed met een collega-landschapsarchitecte uit Oost-Vlaanderen.” 

“De samenwerking van bijvoorbeeld architecten in de bouwsector is al jaren de normaalste zaak van de wereld; bij tuin- en landschapsarchitecten is dat nog niet ingebakken. Nu zijn we met ons ‘zelfstandigenteam’ van alle markten thuis. De projectontwikkeling is voor ons een groeimarkt. Met ons hele team ondersteunen we, van bij de conceptvorming, over het vergunningenparcours, tot de uitvoering. Opdrachtgevers die het verschil willen maken, zoeken ons op. We koppelen de creativiteit van de tuinarchitect aan de expertise van het studiebureau.” 

Een belevenis-tuin: hier geen gras, maar een zwevend vlonderpad (over een bodem met schelpjes), hangmatjes en verschillende ‘nestelplaatsen’.

Duurzame ruimtes voor spel en ontspanning

“Zo ontwerpen we vaak projecten van enkele tientallen huizen en een collectieve tuin, speelplein… Wij maken het stedenbouwkundig concept en zorgen voor de vergunning. In Wondelgem deden we een prachtig project – RieteDries – op die manier. Met naturalistische beplanting en insectenhotel. Daar is nu zoveel meer beleving dan in een banale verkaveling. Ook in Oostende (AntonyTuin) en in De Pinte voltooiden we al dergelijke wijken. Het slaat aan!”

“Particulier zijn de resultaten ook heel bevredigend. Een van onze modelprojecten ligt in de Brugse rand. De specifieke eis van de klant was dat het van origine lange smalle stadstuintje een plaats moest zijn waar kinderen kunnen spelen en de ouders van die kinderen een pintje kunnen komen drinken. Een belevenis-tuin, als het ware. Hier hebben we geen gras aangelegd, maar een zwevend vlonderpad (over een bodem met schelpjes), hangmatjes en verschillende ‘nestelplaatsen’. Het pad loopt door allerlei klimaat-robuuste siergrassen en leuke beplanting naar een zitput, mét vuurschaal. Extra bijkomstigheid: zo’n tuin heeft zeer weinig onderhoud nodig.”

“Ook werd recent het eerste ‘urban landscape hotel’ in Oostende geopend. Onze opdrachtgever – tevens een goede maat – creëerde in de groene ruimte van 7.000 m² achter zijn huis ‘les Cabanes d’Ostende’, een echt verblijfspark met als troeven: de kust, de stad Oostende, een wilde natuur, en mooie architectuur. We installeerden daar, naast heel wat beplanting, een zwemvijver met wilde begroeiing en ‘cabins’, in clusters van drie. En geloof me, daar geraak je nu al niet meer binnen, het is continu volzet. Een groot succesverhaal dus, en een plezier om aan mee te werken. Alweer iets ‘ongewoons’, en dus typisch Atelier Artisjok”, lacht Peter Duerinck.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details