NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Accumachines voor tuintoepassingen ook bij professionals steeds populairder
De geoptimaliseerde tandvorm en verbeterde smering zorgen voor minder wrijving en dus een grotere autonomie.

Accumachines voor tuintoepassingen ook bij professionals steeds populairder

Vanaf dit jaar stopt Makita met de productie van benzinemotoren en legt zich volledig toe op de accutechnologie. De Japanse fabrikant speelt hierin al lang een voortrekkersrol. De voordelen zijn duidelijk en nieuwe technische ontwikkelingen versnellen deze omslag. Accumachines combineren de mobiliteit van een machine met verbrandingsmotor met het gebruiksgemak en de betrouwbaarheid van een elektrische motor. Niet alleen maken ze minder lawaai en produceren ze geen uitlaatgassen, ze zijn ook gemakkelijker te starten en vergen minder onderhoud. Daarnaast zijn er het groeiend milieubewustzijn en meer aandacht voor gezondheid en veiligheid. De wetgeving en de normen worden namelijk steeds strenger.

Accumachines hebben nog andere troeven. Door de elektronische sturing is het relatief eenvoudig om extra functionaliteiten te voorzien. Denk hierbij aan de automatische snelheidsregeling en het automatisch stoppen bij overbelasting of terugslag. Deze functionaliteiten kunnen het comfort en de veiligheid drastisch verhogen. En ten slotte is ook de energiekost lager. Zeker in vergelijking met alkylaatbenzine – die vaak gebruikt wordt om de schadelijke uitstoot van tweetakt-benzinemotoren te beperken – is de kostenbesparing niet onbelangrijk. 

Met het nieuwste 40Vmax-accuplatform tilt Makita de kracht en de autonomie van accumachines naar een hoger niveau. Dat maakt dat ook zwaardere machines zoals bladblazers, kettingzagen of bosmaaiers uit het professionele segment voortaan prima op accu kunnen werken.

In combinatie met de bladblazer kan tot 45 minuten non-stop gewerkt worden.

Recent introduceerde Makita een nieuwe reeks kettingzagen voor het 40Vmax-platform met zwaardlengtes van 30 tot 45 centimeter. Met een piekvermogen van 1,6 kW en kettingsnelheid tot 25,5 m/s, komen deze machines ook in het vizier voor professionele toepassingen. De efficiëntie wordt verder verhoogd door gebruik van de nieuwe 80TXL zaagketting die specifiek ontworpen is voor accumachines. De geoptimaliseerde tandvorm en verbeterde smering zorgen voor minder wrijving en dus een grotere autonomie. De ketting is ook terugslagarm en kenmerkt zich door een laag trillingsniveau. 

Deze kettingzagen kunnen voor de professional ook een interessante aanvulling zijn op nog zwaardere machines met verbrandingsmotor, bijvoorbeeld om gerooide bomen van takken te ontdoen. 

Tegelijk werd het assortiment aangevuld met enkele 40Vmax tophandle-kettingzagen met zwaardlengtes van 25 tot 35 centimeter en een speciale versie met carvingblad. Ideaal voor het snoeien in de boom en boomverzorging.

Het accupack kan rechtstreeks gemonteerd worden op specifiek daarvoor gebouwde machines zoals de rug-gedragen bladblazer.

Ongeëvenaarde kracht met 2x 40Vmax

Door de geoptimaliseerde 40Vmax-accutechnologie, BL-motor en een geforceerde koeling levert de nieuwe generatie machines een vermogen van meer dan 1,0 kW en het dubbele voor de 2x 40Vmax-versies. Qua kracht zijn die laatste te vergelijken met een tweetaktmotor van 40 cc. De 2x 40Vmax-bosmaaier UR012G, bijvoorbeeld, heeft een vermogen van 2,0 kW en is bovendien mechanisch versterkt, waardoor die perfect het zware werk aankan zoals het maaien en hakselen van hoog, taai gras en het zagen van struiken en dunne bomen. 

Peter Bossens, product assistant Makita: “De uitdaging voor de accutechnologie blijft een zo groot mogelijke energiecapaciteit voor een zo laag mogelijk gewicht. Daarnaast is ook een korte laadtijd belangrijk, en dat is duidelijk een sterk punt van Makita. Door accu’s af te wisselen kan je in de meeste gevallen continu werken.”

Met het 40Vmax-accuplatform tilt Makita de kracht en de autonomie van accumachines naar een hoger niveau.

Accupack PDC1200

Voor toepassingen die een nog grotere autonomie vereisen introduceerde Makita recent het accupack PDC1200. Dat heeft een bijzonder grote energie-inhoud van 1206 Wh en kan ook bijzonder flexibel ingezet worden. Om te beginnen kan het accupack rechtstreeks gemonteerd worden op specifiek daarvoor gebouwde machines zoals de rug-gedragen bladblazer UB002C of de grasmaaier LM001C. Dat levert indrukwekkende prestaties op: in combinatie met de bladblazer, bijvoorbeeld, kan tot 45 minuten non-stop gewerkt worden bij de hoogste blaaskracht van 22 N. Qua prestaties kan deze machine zich dus meten met een klassiek rug-gedragen model met verbrandingsmotor, maar dan met het voordeel van een lager geluids- en trillingsniveau.

Andere machines zoals de bosmaaier UR101C of de bladblazer UB001C hebben de klassieke vorm, maar worden via een kabel met connector verbonden op het accupack. En ten slotte kunnen met een speciale adapter ook bijna alle andere 2x18V- en 40Vmax-machines uit het gamma aangesloten worden.

“Het mag duidelijk zijn, Makita streeft er continu naar om voor elke toepassing het gepaste accu-platform te kunnen bieden”, besluit Peter Bossens.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details