- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Onmisbare bron van inspiratie, kennis en groen
Tuin- en plantencentra zijn al lange tijd een essentiële bestemming voor liefhebbers van tuinieren en groen in het algemeen. Deze centra bieden niet alleen een uitgebreide selectie van planten en tuinbenodigdheden, maar dienen ook als waardevolle bronnen van kennis en inspiratie. Los van het feit dat de meeste al lang niet meer enkel ‘groen’ aanbieden, maar niet zelden ook bijvoorbeeld een heuse bakafdeling hebben. Sinds covid – en de inspanning van het BTV om de centra snel weer open te stellen – worden ze ook meer en meer gezien als belevingsruimte. De tuin werd, over alle generaties heen, als het ware herontdekt. Zeker de jongere generatie ziet een tuin niet enkel als leefruimte, maar ook als kruiden- en moestuin, dus als eetbare tuin. En daarin kunnen tuin- en plantencentra een belangrijke, educatieve rol spelen.
GreenPro bezocht enkele van die centra om even te polsen hoe ze zijn geëvolueerd en welke ontwikkelingen we kunnen verwachten.
In het huidige tijdperk spelen tuin- en plantencentra een vitale rol in onze samenleving. Ze zijn uitgegroeid tot ware groene oases, waar mensen kunnen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en genieten van de schoonheid van de natuur. Naast de verkoop van planten en tuinbenodigdheden, bieden moderne tuincentra ook diensten zoals landschapsarchitectuuradvies, tuinontwerp en workshops. Enkele centra hebben zelfs horecagelegenheden, al dan niet vergezeld van een plaats waar kinderen kunnen ravotten. Daardoor zijn ze aantrekkelijke bestemmingen voor gezinnen. Én komen kinderen al van kindsbeen af in contact met de natuur, op een speelse manier.
Bovendien hebben tuin- en plantencentra de afgelopen jaren een groeiende aandacht voor duurzaamheid en milieubewustzijn laten zien. Er is een toenemende vraag naar biologische en inheemse planten, en naar milieuvriendelijke tuinproducten. Veel centra streven ernaar om hun ecologische voetafdruk te verminderen door middel van recyclingprogramma’s, waterbesparende technieken en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.
Een van de belangrijkste trends en uitdagingen voor de toekomst is de integratie van technologie. Online winkelen voor planten en tuinbenodigdheden is al populair geworden en daarop kunnen centra handig inspelen. Daarnaast zullen automatisering en slimme systemen helpen bij het beheer van klimaat- en wateromstandigheden, waardoor de groei en gezondheid van planten worden geoptimaliseerd. Zo kunnen tuincentra nog veel meer fungeren als educatieve centra, waar mensen kunnen leren over duurzaam tuinieren, voedselproductie en het behoud van inheemse plantensoorten.
Tuin- en plantencentra hebben een rijke geschiedenis en hebben zich ontwikkeld tot belangrijke spelers in de groene sector. Ze bieden niet alleen een breed scala aan planten en tuinbenodigdheden, maar hebben ook een groeiende focus op duurzaamheid en milieubewustzijn. Naarmate technologieën evolueren, zullen tuincentra steeds meer gebruikmaken van automatisering en slimme systemen om de ervaring van klanten te verbeteren en de zorg voor planten te optimaliseren.
In de toekomst zullen tuin- en plantencentra waarschijnlijk ook fungeren als educatieve en gemeenschapsgerichte centra, waar mensen samenkomen om te leren en ideeën uit te wisselen. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, deze centra zullen altijd een onmisbare bron van inspiratie, kennis en groen zijn.
“Wij zetten heel hard in op het klimaat, door duurzamer om te gaan met brandstof, veel minder spuitstoffen te gebruiken, en af en toe een actie op te starten, bijvoorbeeld een inzamelactie voor oude potten. Ook zijn we het eerste tuincentrum in Vlaanderen dat het klimaatplein – origineel uit Nederland – naar België haalde. Zo kun je de consument informeren hoe ze duurzamer en meer biodivers kunnen tuinieren.” – Thomas Claes (Tuincenter Claes)
“De klant is veel bewuster dan vroeger. En ook steeds jonger. Voor ze aan de slag gaan met de tuin, willen ze de origine van de planten kennen en de impact op het milieu. Diezelfde klanten zetten ook flinke stappen voor de terugkeer naar de ‘moes- en kruidentuin’. Zo wordt de tuin niet enkele een buitenleefruimte, maar ook het ‘eetbaar’ gedeelte ervan wordt steeds groter. We geven ook daarvoor uiteraard kwalitatief advies op maat.” – Simon D’Hoore (Het Wilgenbroek)