NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
De tuin is het inpakpapier rond de woning
Dominique spitste zich vrij snel toe op ‘high-end’-tuinen.

De tuin is het inpakpapier rond de woning

Dominique Eeman is een gerenommeerde Vlaamse tuinarchitect, vooral beroemd om zijn exclusieve tuinen in Knokke, waar hij al talloze projecten heeft voltooid. Met meer dan dertig jaar ervaring heeft Eeman zich gespecialiseerd in het ontwerpen van tuinen die naadloos opgaan in hun omgeving, met een sterke nadruk op het gebruik van inheemse en ecologisch verantwoorde planten.

Eemans werk is niet alleen geliefd om de esthetiek, maar ook om de manier waarop het inspeelt op actuele uitdagingen zoals waterbeheer en biodiversiteit.

Eeman groeide gedeeltelijk op in Knokke en kent de regio door en door, wat hem helpt om ontwerpen te maken die niet alleen esthetisch, maar ook praktisch zijn in een veranderend klimaat. Zijn aanpak is niet alleen gericht op visuele schoonheid, maar ook op duurzaamheid. Zo staat hij bekend om het gebruik van ‘jardin sec’-tuinen die weinig water nodig hebben en waarin vaak duinplanten en andere streekeigen soorten worden verwerkt.

Mediterrane invloeden in Knokke

Naast zijn werk in Knokke heeft Eeman ook internationale projecten op zijn naam staan, onder andere in Frankrijk, Nederland, Zwitserland en Marokko. Zijn ontwerpen zijn herkenbaar aan de subtiele balans tussen de architectuur van de woning en de natuurlijke omgeving, maar vooral door de zeer hoge mate van afwerking. Hij is ook betrokken geweest bij het ontwerp van diverse golfbanen in Zuid-Frankrijk.

Dominique Eeman, zaakvoerder Cistus bv: “Niettegenstaande dit niet in mijn planning stond – ik wilde namelijk naar Australië of de Verenigde Staten – deed ik een jaar stage in het Zuiden van Frankrijk. Waarna ik twee jaar daar bleef bij een vrij groot studiebureau en aannemersbedrijf, die voornamelijk gespecialiseerd waren in openbare werken en golfterreinen. Los van het feit dat ik de kennis van de Franse vakterminologie later in mijn carrière nog heel goed zou kunnen gebruiken, kwam ik ook in contact met de vegetatie van de Middellandse Zee. En door die mediterrane plantenkennis en het feit dat ik mij vrij snel heb toegespitst op ‘high-end’-tuinen, kwam ik in West-Vlaanderen terecht. En meer specifiek in Knokke, waar ik al die kennis kon gebruiken om mooie kusttuinen te ontwerpen. Ondertussen doe ik een goeie 90% van al mijn werk hier in Knokke. Het is dan ook een echte tuinstad.”

Tuin als visitekaartje

“Door hier al lang te werken en een stevig netwerk op te bouwen, ben ik dan ook in het investeringsmilieu beland. Dat wil zeggen dat we met een paar zakenpartners huizen opkopen, afbreken en nieuwe zetten. En ik sta dan uiteraard in voor het groen rond de tuin. Want je mag dan zo’n mooi huis hebben als je wil, als de tuin niet om aan te zien is, zul je het niet verkopen. En omgekeerd ook, als je door een prachtige tuin wandelt om een huis te bezoeken is het al voor de helft verkocht als je tuin er picobello bijligt. Ik zeg dan ook altijd aan al mijn klanten dat de tuin het inpakpapier rond het huis is”, lacht Dominique.

De aanpak is niet alleen gericht op visuele schoonheid, maar ook op duurzaamheid.

Tuinontwerp in beweging

Eemans werk is niet alleen geliefd om de esthetiek, maar ook om de manier waarop het inspeelt op actuele uitdagingen zoals waterbeheer en biodiversiteit. Zijn tuinen zijn ontworpen om de tand des tijds te doorstaan, met aandacht voor zowel de huidige als toekomstige klimaatomstandigheden. 

“Het is altijd een beetje een tweestrijd”, vervolgt Dominique. “Er wordt nog steeds opgelegd om met inheemse planten te werken. Maar dat is niet altijd evident, want de stijgende temperaturen dwingen zelfs openbare instanties om mee te evolueren. Want je kan dan wel exclusief met inheemse planten moeten werken, maar ik kan je verzekeren dat er daar heel wat van zullen afsterven. Is het niet nu, dan is het in de nabije toekomst. Maar goed, ik merk toch dat ook in Knokke de Groendienst heel wat steeneik aan het aanplanten is. De steeneik (Quercus ilex), een groenblijvende boom, is nochtans van oorsprong te vinden in Zuid-Europa. Nu wordt deze boom vaak aangeplant als sierboom en voor beschutting, vooral in kustgebieden vanwege zijn weerstand tegen harde wind en zoute omstandigheden. Dus niet alleen de klanten, maar ook de openbare diensten evolueren mee, en dat kan op termijn alleen maar gunstig zijn voor iedereen”, besluit Dominique. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?