NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Speelse paden en terrassen met flagstones
Voor terrassen en andere grote oppervlaktes werk je best naar de koord of lat.

Speelse paden en terrassen met flagstones

Denk maar aan de vele bloemenweides, prairietuinen en kleine, Japans geïnspireerde oases. Het uitgelezen materiaal om ook terras en wandelpad op zo’n natuurlijk concept af te stemmen? Natuurlijk gebroken en grillig gevormde flagstones.

Flagstones zijn natuurlijk gebroken stenen. Vaak gaat het om gelaagde stenen zoals leisteen, maar ook van drukgesteenten zoals kavalas en blauwe hardsteen worden flagstones gemaakt. In tegenstelling tot klassieke tegels hebben flagstones geen vaste vorm of afmeting. Elke steen is anders. Het is net dat unieke en grillige aspect dat zo aanspreekt, niet het minst in wilde zones, prairietuinen en wellnessconcepten, maar bijvoorbeeld net zozeer in de landelijke tuin. Voor de plaatser, echter, kan de enorme diversiteit onder flagstones al eens wat extra uitdaging betekenen.

Outdoor wellness met pad in Gneiss flagstones en wand in gestapelde Yonne flagstones.

Weet wat je koopt

“De uitdaging begint vaak al bij de aankoop”, zegt Els Meynen van tuinmaterialenhandelaar E.L.S. Garden. “Flagstones worden immers niet gewoon per oppervlakte verkocht, maar eerder per gewicht. Als we spreken van bepaalde kalibers, daarenboven, dan gaat het niet om de gemiddelde afmetingen van de stenen, maar wel om de gemiddelde dikte. Een kavalas flagstone 30/50 zal met andere woorden tussen 30 en 50 millimeter dik zijn, maar qua grootte en oppervlakte kunnen er nog steeds heel grote verschillen optreden.”

Om de aankoop van flagstones in functie van de benodigde oppervlakte te vereenvoudigen, worden ze bij E.L.S. Garden laag per laag op paletten aangeboden. “De stenen worden hierbij zo goed mogelijk in elkaar gepast op een pallet van pakweg een vierkante meter. Op die manier kan je dus mooi bepalen, afhankelijk van de voegbreedte die je wil hanteren, hoeveel lagen je voor een bepaald tuinproject nodig hebt.”

Flagstones kunnen ook als stapstenen gelegd worden, of zelfs tot muurtjes gestapeld.

Moeilijker in te schatten is de hoeveelheid voegmiddel die je vervolgens nodig hebt. “De breedte van de voegen kan enorm fluctueren, afhankelijk van hoe goed de verschillende stenen bij elkaar aansluiten. Op de ene plaats kan je bijvoorbeeld genoeg hebben aan een voeg van 1 centimeter; op een andere plaats zal er misschien 8 centimeter voegsel nodig zijn. Dat soort zaken worden vaak pas duidelijk tijdens de plaatsing, zodat het quasi onmogelijk te berekenen is.”

Werk naar de koord

Flagstones kunnen ofwel als losse stapstenen, ofwel als volledige terrasbekleding toegepast worden. “Stapstenen worden vaak in grind gelegd, eventueel met een dunne cementpap eronder voor de stabiliteit. De ruimte rondom kan dan ook mooi met grind, lavasplit of zelfs beplanting opgevuld worden. Voor grotere terrassen of gesloten paden zal men eerder voor een mortelbed kiezen, al is niet elk type flagstones daarvoor geschikt. De Yonne flagstone is bijvoorbeeld zacht en semi-vorstgevoelig. De steen zal, met andere woorden, het vocht uit het cement absorberen, wat bij vorst tot barsten kan leiden. Dit type wordt daarom best op split gelegd.”

Door de afwijkende vormen kunnen voegbreedtes enorm variëren, van 1 tot wel 8 centimeter.

Om een mooi gesloten oppervlak te creëren, bijvoorbeeld bij een terras, worden de stenen zo goed mogelijk in elkaar gepuzzeld. “Blijven er tussen verschillende stenen nog te grote leegtes achter, dan kan je aan het einde nog kleine stukjes steen afbreken en bijpassen.” 

Toch is het in elkaar passen van de flagstones volgens Els Meynen niet de grootste uitdaging. “Het zijn vooral de variaties in dikte die wat extra aandacht vragen. Met een egaal mortelbed zal je er niet geraken. Net zoals bij kasseien moet je werken naar de koord of lat. Enkel zo kan je een vlak oppervlak bekomen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?