NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Gerobotiseerd totaalstation als extra werkkracht
Werken worden met het totaalstation niet alleen sneller uitgezet, maar door de grote precisie worden er ook geen tijd en middelen meer verloren aan opnieuw meten of herberekenen.

Gerobotiseerd totaalstation als extra werkkracht

In 2014 startte de toen 27-jarige Pieter Gyssels in het Oost-Vlaamse dorp Sleidinge zijn bedrijf als zelfstandig tuinarchitect en -aannemer. Amper twee jaar later behaalde hij brons in de Jong Talent wedstrijd van De Vlaamse Tuinaannemer, en in 2020 volgde een zilveren medaille als Belgische Zwemvijverbouwer. Inmiddels spelen de jonge groenprofessional en zijn team hoofdzakelijk in de hoogste tuinklasse van Gent en omstreken. “We hebben hard gewerkt om dit niveau te halen”, vertelt hij. “Vooral de aandacht voor detail en de ijver om onszelf continu te blijven verbeteren zijn doorslaggevend geweest.” Niet toevallig ook twee redenen waarom Gyssels in de zomer van 2022 bij Lasertopo ging aankloppen.

Mede dankzij de juiste ondersteuning had Pieter Gyssels de vele functies van de iCR70 snel in de vingers.

De eerste kennismaking met Lasertopo vond niet veel eerder plaats, op papier. Gyssels: “In een artikel in GreenPro las ik hoe een andere tuinaannemer zijn projecten met een Leica totaalstation had geoptimaliseerd. Het enthousiasme dat daaruit bleek – niet alleen voor het toestel, maar net zozeer voor Lasertopo – was voldoende om me naar de telefoon te doen grijpen. Een korte demonstratie en deskundige uitleg van contactpersoon Jochen later was ik zelf de trotse eigenaar van een Leica iCR70 totaalstation.”

Efficiënte voorbereiding

Gyssels merkte naar eigen zeggen al vrij snel dat hij de juiste keuze had gemaakt. “In elke fase van een project worden er dankzij de iCR70 winsten geboekt, en dat in zowel tijd en precisie als materiaal. We hoeven onze projecten bijvoorbeeld niet meer met de lintmeter op te meten, moeten geen papieren plannen meer naar een digitaal model omzetten, en kunnen ons ontwerp quasi meteen op de meest actuele en accurate toestand baseren. Bij de initiële inmeting en planopmaak alleen al sparen we zo gemakkelijk een volledige werkdag uit.”

Een gelijkaardige tijdwinst noteert hij bij het uitzetten van de werken. “Dankzij de keuze voor een gerobotiseerd in plaats van een manueel totaalstation, kan ik na de werkdag perfect op mijn eentje de werken voor de volgende dag uitzetten. Daarmee is ook mijn personeel erg blij.” 

Kon het uitzetten van organische plantvakken of beregeningssystemen in het verleden snel een halve dag in beslag nemen, dan doet Gyssels het vandaag op een paar uur tijd en gegarandeerd foutloos. “We verliezen, met andere woorden, ook geen kostbare tijd en middelen meer aan opnieuw meten en herberekenen. Bovendien kunnen we met het totaalstation in alle omstandigheden blijven werken. Dat is met een gps soms wel anders, omdat onder meer struiken, bomen en gebouwen bij het gebruik van een GNSS-ontvanger grote invloed kunnen hebben op de precisie. Het totaalstation, daarentegen, wordt eenvoudigweg opgesteld op de werf, waar we enkele vaste punten inmeten. Vervolgens kunnen we direct en met hoge nauwkeurigheid aan de slag met meten of uitzetten.”

Dankzij de keuze voor een gerobotiseerd totaalstation kan Gyssels de werken volledig alleen uitzetten.

Gedocumenteerde uitvoering

Nog een troef van het totaalstation is volgens Pieter Gyssels de snelle en eenvoudige opmaak van as-built-plannen. “De eindklant vraagt er misschien nog niet uitdrukkelijk naar, maar telkens als we het ter sprake brengen, merken we wel dat het vertrouwen schept. Ook voor onszelf, nota bene. Als we bij de aanplant van bomen met een grote kluit perfect weten waar en hoe diep de ondergrondse leidingen zich bevinden, dan kunnen we in ieder geval al heel wat stress en eventuele schade vermijden.”

Bij gebruik van gps kunnen struiken, bomen en de gebouwen de precisie beïnvloeden; het iCR70 totaalstation, daarentegen, blijft in alle omstandigheden optimaal werken.

Altijd bereikbaar

Als jonge aannemer met een neus voor techniek had Gyssels de vele functies van de iCR70 weliswaar snel in de vingers, maar dankzij de ondersteuning van Lasertopo kan volgens hem iedere groen- en bouwprofessional er op korte termijn de voordelen van ondervinden. 

“Het toestel op zich is al merkelijk gebruiksvriendelijker dan andere alternatieven, maar Lasertopo doet er ook alles aan om zijn klanten vooruit te helpen. Zowel Jochen als Nicola weten heel goed waarmee ze bezig zijn, zorgen voor een duidelijke en gerichte opleiding, en blijven nadien vlot bereikbaar voor eender welke vraag. Sta je op een werf en kun je even niet verder? Dan zijn ze maar een telefoontje verwijderd en krijg je meteen een antwoord. En ondertussen nemen ze je ook alle zorgen rond ijking en kalibratie uit handen. Dat zie ik niet veel bedrijven hen nadoen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?