NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Planten we ons een weg uit de klimaatcrisis?
Tom Joye

Planten we ons een weg uit de klimaatcrisis?

Het plantseizoen staat voor de deur en laten we wel wezen: bomen planten is altijd een goed idee. Het liefst lang geleden al, maar vandaag of morgen is ook goed. Het is de enige manier om onze steden en gemeenten in de toekomst enigszins leefbaar te houden. Dat besef is op veel plaatsen ook bij beleids-makers doorgedrongen en ze manen dan ook hun administraties aan om er zeker voor te zorgen dat het aantal bomen er tijdens hun legislatuur niet op achteruitgaat, een paar honderd per jaar erbij is nog beter. De terechte vraag die daarbij gesteld moet worden, is of het aantal bomen de goede indicator is voor succes. Kunnen we ons een weg uit de klimaatcrisis planten? Hoezeer ik bomen planten ook toejuich, het antwoord op die vragen is helaas “nee”. 

De vele ecosysteemdiensten die bomen ons leveren (denk aan verkoeling, koolstofopslag, luchtzuivering…) zijn immers één op één gelinkt met het volume dat hun kroon inneemt, niet met hun aantal. De ecosysteemdiensten van al die kleine boompjes zullen nog decennia op zich laten wachten. Als ze ooit al groot worden. Want de meeste boompjes in verstedelijkt gebied, zowel publiek als privaat, worden helaas nog steeds in veredelde bloempotten in de verharding geplant. Het gevolg laat zich raden: net als het interessant begint te worden, geeft de boom er noodgedwongen de brui aan. In het beste geval begint het spel dan van voren af aan: de trieste carrousel van bomen heraanplanten.

Maar er is ook goed nieuws: op veel plaatsen staan er al grote bomen, met grote kronen, die enthousiast hun diensten leveren. Dat ze daarbij ook al eens een blad in de dakgoot laten vallen, het zal wel zijn. Helaas zijn beleidsmakers en administraties veel minder doortastend in het beschermen van die bestaande grote bomen. Bij werken voor openbaar nut, de heraanleg van straten of private bouwprojecten worden ze stiefmoederlijk behandeld. We gaan die bouwheer of aannemer toch niet opzadelen met allerlei gedoe om bomen te sparen? Het blijft bij een goedbedoelde oproep om het groen te sparen (“We hebben ons best gedaan, meneer!”) en in het beste geval staat in de bouwvergunning de verplichting om de bomen te behouden, maar zonder concrete beschermingsmaatregelen, en zonder consequenties als de bomen alsnog sneuvelen. Helaas doen ze dat pas enkele jaren na oplevering van de werken. Als ik die grote bomen een tip mag geven: om hun punt te maken, zouden ze beter van bij de eerste wortel die afgegraven wordt, instant doodgaan en omvallen. Het zou rap gedaan zijn.

Dus nee, we zullen ons geen weg uit de klimaatcrisis planten. Maar laten we in godsnaam het bomenpatrimonium dat we hebben, publiek en privaat, beter beschermen. Dat is een oproep aan stedenbouwkundigen, architecten, aannemers, bouwheren, boombeheerders en boomtechnisch adviseurs: sla de handen in elkaar, en het zal aangenaam wonen zijn in die stad van de toekomst.  

Tom Joye,
Inverde

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?