- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Studiedag ‘Groenbeheer van morgen, anders bekeken’
De traditionele aanpak van groenbeheer is niet langer houdbaar. De klimaatomstandigheden veranderen, de wetgeving rond openbaar groenbeheer wordt strenger, en de verwachtingen van burgers evolueren. De studiedag ‘Groenbeheer van morgen, anders bekeken!’ bracht op 11 juni in Anzegem-Tiegem experts en geïnteresseerden samen om te zoeken naar werkbare oplossingen voor een duurzaam en biodivers groenbeheer.
Karel Vercruysse, junior sales and product manager Advanta: “Door de studiedag ‘Groenbeheer van morgen, anders bekeken!’ wilden we duidelijk maken dat er nood is aan een nieuwe aanpak van groenbeheer. Traditionele methoden verliezen een beetje hun relevantie. We moeten op zoek naar innovatieve en duurzame oplossingen die inspelen op de veranderende klimaat- en wetgevingscontext. We wilden tijdens die dag waardevolle inzichten en praktische tips bieden om de omslag naar een toekomstbestendig groenbeheer te maken.”
Stein De Meulemeester, key account manager professional products Belux ENVU, had het in het openingswoord over het veranderende klimaat en de bijbehorende wetgeving, kwetsbaar groen en steeds luider wordende roep naar biodiversiteit. Ook leerden we dat de volgende Nationale Grasdag zal plaatsvinden in Pittem, op de gronden van de familie Lannoo. Vervolgens was het tijd voor de eerste lezing.
Stijn Van Dingenen, landschapsarchitect, belichtte de mogelijkheden om van openbare infrastructuurprojecten een ecologische hefboom te maken. Hij toonde hoe VEN-gebieden, habitatrichtlijnen en beschermde natuurzones niet langer hindernissen, maar net kansen kunnen zijn voor biodiversiteit. Hij deed dat door middel van een recente case – de aan te leggen fietssnelweg over het kolenspoor in Limburg – te belichten over het vergunnings- en onderhandelingstraject, zowel ecologisch als naar infrastructuur.
De Kolenspoorroute wordt een experimenteel terrein voor innovatieve ontwikkelingen in materialen, verlichting, energie, en meer, met duurzaamheid als kernpunt. Enkele bijkomende studies garanderen bovendien een optimale ecologische integratie van de fietssnelweg.
Michel Wimmers van eWeeding stelde een innovatieve methode voor onkruidbeheer op verhardingen voor: elektrische onkruidbestrijding. Hij ging in op de werking, de langetermijneffecten, de impact op de omgeving en de toepassingen voor invasieve exoten zoals reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop. De sympathieke Nederlander heeft een intensief onderzoekstraject bij Bayer achter de rug en zet nu zowel een machine – de eWeeding Roller -– als zijn uitgebreide kennis in de markt. Onkruidbestrijding met elektriciteit is veilig, duurzaam, efficiënt én effectief. Hiervan horen we nog …
Paul Dupas van ICL belichtte de beste keuzes voor een toekomstbestendige diversiteit in zowel stedelijk als landelijk gebied. Ook stelde hij enkele definities in vraag, zoals wat is nu precies ‘stedelijk gebied’, wat is nu precies ‘inheems’, wat is nu precies ‘biodiversiteit’ … Zo zette hij de aanwezigen aan het denken. Vervolgens bood hij ook enkele antwoorden op hoe je parken en tuinen sneller kan laten kiemen, beter bloeien én sterker kan maken. Dit allemaal door voortdurende innovatie in technologieën, met als resultaat hoogwaardige meststoffen en graszaden.Voor het panelgesprek kwamen nog Karel Vercruysse en Frank Dewever, sales manager bij TerraCottem, bij eerdergenoemde sprekers aansluiten. Moderator Stein De Meulemeester leidde alles in goede banen. Er waren dan ook heel wat vragen aan de panelleden over keuzes maken op korte en lange termijn, controle van (dikwijls krappe) budgetten, onkruidbestrijding met elektriciteit, …
Voor de netwerklunch waren frietjes voorzien. Vlamingen (plus enkele Nederlanders) en frietjes? Jawel! Na de pauze kregen de deelnemers de kans om de besproken concepten in de praktijk te zien tijdens rondleidingen op het proefveld. Experten van Advanta, ENVU, ICL, TerraCottem, eWeeding en MDS gaven toelichting bij onderwerpen zoals veldbloemen en biodiverse mengsels, machinaal inzaaien van veldbloemen, maaibeheer en onderhoud van veldbloemenweides, bemesting, bodemverbetering, innovatieve onkruidbeheersing, en innovatieve plaagbeheersing.
De studiedag “Groenbeheer van morgen, anders bekeken!” was een groot succes. De deelnemers kregen waardevolle inzichten, praktische tips en inspiratie om hun groenbeheer op een duurzame en toekomstbestendige manier aan te pakken. De netwerkmomenten boden de gelegenheid om contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen. Maar van dat, Advanta!