- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Als producent en monteur van folieserres stelde Vermako Greenhouses al geruime tijd vast dat klanten steeds meer vertraging ondervonden bij de goedkeuring van hun bouwvergunning. Deze vertraging zorgde voor de nodige frustratie bij de kwekers. De oorzaak van de vertragingen lag in het feit dat de betrokken instanties niet voldoende op de hoogte waren over de brandveiligheidsvoorschriften van kassen met dubbele folie.
Om hier klaarheid in te scheppen, nodigde VERMAKO verschillende partijen uit om mee te werken aan een brandtest. De aanwezigen waren o.a. Dhr. Desadeleer Jan, directeur Brandveiligheid FOD Binnelandse Zaken België en vertegenwoordigers van verschillende instellingen, waaronder Boerenbond, SBB, verzekeringsmaatschappijen zoals KBC, Hagelunie en de brandweer.
In de voorafbespreking kwamen de hiaten in de huidige wetgeving aan bod. VERMAKO wees erop dat dubbele folie geen groter brandgevaar inhoudt dan enkele folie, op voorwaarde dat de kas met dubbele folie op vakkundige wijze geproduceerd en gebouwd is. De directie Brandveiligheid stelde zich vragen bij de grotere massa folie op het dak en de luchtlaag tussenin. Deze zouden een groter risico kunnen inouden wanneer ze in contact komen met een vuurhaard. De verzekeringsmaatschappijen stelden duidelijk dat zij geen verzekering verlenen voor kassen die niet door erkende bedrijven gebouwd worden.
De brandtest werd uitgevoerd in een kas met De brandtest werd uitgevoerd in een kas met dubele folie van 19m op 20m. De zijgevels en het dak waren bedekt met 2 lagen plastiek. De buitenlaag was het type Hytthermic en de binnenlaag het type Hytilux Diffuus. De ruimte tussen de 2 lagen bedroeg tussen de 5 en 9cm. Het dak moest een gewicht van 175kg plastiek dragen. De foliekas werd 3 maal onderworpen aan een brandhaard: eenmaal in het dak, eenmaal aan de nok en eenmaal aan de zijgevels.
Er werd vooral gelet op een minimaal risico voor de mensen die zich in een brandende folieserre bevinden. Aangezien de test positief uitviel voor de dubbelwandige folieserres van VERMAKO, werden de overtuigingen hieromtrent herzien en zal de betreffende wetgeving worden aangepast. Ook artikel 6 van de betreffende bouwaanvraag werd uitgebreid. Het is veelzeggend voor de vakkennis en ervaring van VERMAKO dat een dergelijke wetswijziging geïnitieerd wordt op basis van een particulier initiatief.