NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
De natuur als oplossing voor een toekomstbestendige en gezonde leefomgeving
Amfibieënonderzoek door een ecoloog van Corridor ter voorbereiding van een vergunningsaanvraag tijdelijke natuur.

De natuur als oplossing voor een toekomstbestendige en gezonde leefomgeving

De waarde van de natuur zit in voedsel, drinkbaar water, schone lucht, overstromingsbeheersing, buitenactiviteiten, leefbare en groene steden… Helaas staat dat alles onder druk door een verlies aan biodiversiteit en klimaatproblemen. We hebben meer kwalitatief groen en blauw nodig. Daarbij denken we vooral aan kwaliteitsvolle ontharding, klimaatadaptatie en groen-blauwe dooradering in concrete nieuwe projecten.

Als het gaat om het investeren in groen, nemen we inderdaad geen genoegen met wat gras en een paar nieuwe bomen. Nee, we gaan een stap verder en investeren in natuurinclusief groen. We willen de biodiversiteit vergroten en habitats creëren voor wilde dieren. Stelt u zich een wandeling voor door een weelderig park vol vogels, vlinders en andere dieren. Dat is het soort ervaring waarnaar we streven. Groen-blauwe verbindingen, een netwerk van onderling verbonden parken, groene ruimtes en waterwegen waar dieren zich vrij bewegen en goed gedijen. Toch de moeite waard? 

Bosanemoon.

Kennis van het complexe ecosysteem is nodig

Bij de ontwikkeling van groene ruimten en natuurgebieden is het van belang een volledig begrip te hebben van het complexe ecosysteem. Dat betekent kennis van de verschillende soorten, hun ecologie, en hoe ze met elkaar en de omgeving omgaan. Ook kennis van abiotische omstandigheden zoals bodemkwaliteit en beschikbaarheid van water is nodig. Ten slotte is het belangrijk te weten hoe de soorten reageren op beheerstechnieken zoals snoeien of maaien. Met al deze kennis neemt een ecoloog weloverwogen beslissingen die de gezondheid en het evenwicht van het systeem in stand houden.

Gazon kan op enkele jaren een prachtig bloemrijk grasland worden door ecologisch te beheren.

Een ecoloog brengt vooruitgang en behoud perfect samen 

De ecologen van Corridor onderzoeken de natuurwaarden en geven deskundig advies over hoe die te beschermen, behouden en verbeteren. We evalueren de impact van projecten op de natuur en zorgen ervoor dat natuur en ontwikkeling samen gedijen, dat vooruitgang en behoud hand in hand gaan.

Ons werk begint met een grondig onderzoek naar natuurwaarden, inclusief een inventarisatie van flora en fauna. Op basis daarvan geven we richting aan acties om projecten natuurinclusief te maken, naast praktische adviezen voor de omgang met beschermde soorten. We hanteren een holistische aanpak, waarbij we het grotere geheel van het project en het hele landschap in ogenschouw nemen. 

Bosorchis.

Veel oplossingen zitten in de natuur

De natuur is niet alleen mooi, maar ook krachtig. En wij weten hoe we die kracht kunnen aanwenden om stedelijke klimaatproblemen als hitte, overstromingen en uitdroging op te lossen. Bij een nieuw project moeten architecten, aannemers, juristen, bodemdeskundigen, ecologen, hydrologen en landschapsarchitecten samenwerken om een haalbare en natuurinclusieve oplossing te creëren. 

Worden ecologen van in het begin bij een nieuw project betrokken, dan kunnen ze niet alleen de aanwezigheid van beschermde planten of dieren, vegetaties of habitats beoordelen, maar er ook voor zorgen dat de natuurwaarden worden versterkt. 

Met de toenemende bevolking en verstedelijking is het belangrijk om de natuur te integreren in het stadsontwerp. Het maakt niet uit of het nu gaat om groene daken, verticaal groen, bioschermen of regentuinen, we zorgen ervoor dat elk project profiteert van onze expertise. 

En die expertise is nodig, want natuur is geen bijzaak, maar de sleutel tot een succesvol en duurzaam project. Het gaat erom een ruimte te creëren die samenwerkt met de natuur, niet ertegen. Denk aan koelere temperaturen, minder overstromingen en een betere verbinding tussen habitats. Onze groen-blauwe projecten verbinden allerlei soorten dieren, waardoor onze steden niet alleen functionele, maar ook bloeiende ecosystemen worden. 

Natuurinclusief denken wordt steeds meer de standaard in sterk verstedelijkte gebieden, en de ecoloog speelt daarbij een cruciale rol. Door projecten in te bedden in het landschap creëren we een groen-blauw netwerk dat klimaatbestendigheid, biodiversiteit en een gezondere leefomgeving oplevert. 

Corridor is lid van Natuurpro, een netwerk van landschapsarchitecten, ingenieurs, ecologen en groenaannemers.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?