Platform voor de tuin- en groenprofessional
Zo verhoog je de slaagkansen van elk groenproject
Veel problemen bij groenprojecten hadden voorkomen kunnen worden door vooraf een bodemstaal te laten analyseren.

Zo verhoog je de slaagkansen van elk groenproject

Het gebeurt helaas nog vaak: groenprojecten, zowel privé als openbaar, waar een nieuwe aanplant maar niet wil aanslaan. Of waar het elk seizoen opnieuw een strijd is om de planten in leven te houden met allerlei trucjes en middeltjes. Herkenbaar? Dan zal je het wellicht met me eens zijn dat in drie van de vier gevallen het probleem te herleiden is tot wat zich onder onze voeten bevindt: de bodem. Met deze tips kun je de slaagkansen van elk groenproject aanzienlijk verhogen.

Tip 1: Bezint (met een bodemstaal) eer ge begint

Veel problemen bij groenprojecten hadden voorkomen kunnen worden door vooraf een bodemstaal te laten analyseren. Toch wordt deze stap nog vaak overgeslagen, vooral bij aanlegprojecten. Het nemen van een bodemstaal kost tijd en geld, en in de praktijk moet alles snel vooruitgaan. Dat klopt, maar deze kleine investering bespaart je achteraf veel meer tijd en geld.

Een bodemanalyse biedt inzicht in belangrijke parameters zoals de textuur, de zuurtegraad (pH), het organisch stofgehalte en de nutriëntenvoorraad. Pas als deze parameters bekend zijn, kun je doordachte beslissingen nemen over bodemverbetering en beplanting. Ben je niet vertrouwd met een dergelijke analyse? Laat je dan begeleiden door een specialist of je toeleverancier van bodemverbeteraars en meststoffen. Zo ben je zeker van een correcte aanpak en een gezonde, vruchtbare bodem.

Tip 2: Gebruik niet blindelings groencompost en laat die zak kalk gerust aan de kant (tenzij écht nodig)

Groencompost is een waardevolle bodemverbeteraar dankzij de humusrijke bestanddelen, de vele nuttige micro-organismen en de brede beschikbaarheid tegen een schappelijke prijs. Maar let op: het is geen wondermiddel dat overal en altijd werkt! Groencompost verhoogt namelijk de pH van een bodem, waardoor de grond minder zuur wordt. Dit kan gunstig zijn, maar sommige planten verkiezen juist een zure tot neutrale bodem. Wanneer de pH al hoog is, kan een overmatige hoeveelheid groencompost op die manier meer kwaad dan goed doen.

Hetzelfde geldt voor kalk. Dit is nuttig als de bodem te zuur is en de beplanting een neutrale tot basische bodem nodig heeft. Maar wees voorzichtig: een te hoge pH corrigeren is veel moeilijker en duurder dan een te lage pH verhogen. Conclusie: gebruik groencompost en kalk met kennis van zaken en stem ze af op de werkelijke behoeften van de bodem.

Tip 3: De drie bodempijlers humus, structuur en bodemleven

Een gezonde bodem bestaat uit vier componenten: minerale deeltjes (klei, leem, zand), lucht, water en organisch materiaal. Dit organisch materiaal omvat voornamelijk humus, maar ook verterend en dood materiaal, plantenwortels en bodemleven. Om tot een vruchtbare en evenwichtige bodem te komen, zijn er drie belangrijke pijlers: humus, structuur en bodemleven.

Humus is de motor achter een gezonde bodem. Het zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen, verbetert de bodemstructuur en draagt bij aan een optimale lucht- en waterhuishouding rond de wortels. Het humusgehalte kan verhoogd worden met bodemverbeteraars op basis van plantaardige grondstoffen, zoals groencompost of Karisol®.

Naast humus speelt ook de bodemstructuur een belangrijke rol. Een goed gestructureerde bodem laat toe dat water en zuurstof vrij kunnen circuleren, wat essentieel is voor een gezonde wortelgroei. Dit wordt bevorderd door aangepaste bodembewerkingen en een minimale verstoring van de ondergrond met zware machines. Bepaalde bodemverbeteraars, zoals Karisol® Complex of Agrosil® LR, kunnen helpen om de structuur verder te verbeteren en de doorlaatbaarheid te optimaliseren.

Wanneer er sprake is van een stabiele humuslaag en een gezonde bodemstructuur, kan een actief en divers bodemleven floreren. Micro-organismen en bodemfauna gaan dan een samenwerking aan met de plantenwortels, wat leidt tot een efficiëntere opname van nutriënten en een verhoogde natuurlijke weerstand tegen ziekten. De toevoeging van bodemverbeteraars zoals TerraPlus® ReVital kan dit proces extra ondersteunen.

Het nastreven van deze drie bodempijlers – humus, structuur en bodemleven – verhoogt aanzienlijk de slaagkansen van elk groenproject. Succes!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten