Wie aan halfverharding denkt, stelt zich vaak stoffige grindpaadjes of houtsnippers voor die overal blijven plakken. Maar dat is buiten Koers gerekend. Dit Nederlandse familiebedrijf produceert al meer dan 25 jaar toplagen voor wandel- en fietspaden, gemaakt van propere, gerecycleerde materialen. In België brengt het zijn innovatieve halfverhardingen op de markt onder de naam Koersmix. Wat maakt deze producten zo bijzonder? Ze worden CO2-neutraal geproduceerd, zijn volledig circulair en blijven in alle weersomstandigheden stabiel.
De halfverhardingen van Koersmix bestaan grotendeels uit secundaire bouwstoffen, gecombineerd met een natuurlijk of mineraal bindmiddel. Het resultaat: stevige paden die in alle weersomstandigheden toegankelijk blijven. Je vindt ze voornamelijk in openbare parken, natuurgebieden en buitenruimtes rond nieuwbouwprojecten.
“Andere halfverhardingen worden vaak gemaakt van materialen uit steengroeven”, vertelt Nicole Schoutens, accountmanager bij Koersmix. “Dat is niet altijd milieuvriendelijk en het brengt nadelen met zich mee. Na een stevige regenbui zak je er bijvoorbeeld snel in weg en bij droog weer krijg je stofwolken in de lucht. Onze producten houden de toplaag stabiel, waardoor je zowel natte schoenen als stofwolken vermijdt.”
De halfverhardingen van Koersmix zijn ook waterdoorlatend. Dat heeft twee grote voordelen: ze voorkomen hittestress en creëren groeiruimte voor bomen. “Veel stedelijke omgevingen zijn aangelegd met beton of asfalt, wat in de zomer tot twee keer warmer wordt dan de buitentemperatuur. Onze halfverhardingen houden water vast en laten het langzaam verdampen, waardoor de omgeving koel blijft”, licht Schoutens toe.
Daarnaast zorgen de waterdoorlatende eigenschappen ervoor dat hemelwater direct de bodem kan bereiken, wat belangrijk is voor een gezonde boomgroei. “Bij beton of dolomiet is dat niet mogelijk”, legt Schoutens uit. “Hierdoor worden wortels gedwongen om naar de oppervlakte te groeien, wat leidt tot hobbels en scheuren in het wegdek. Dit vraagt om voortdurend onderhoud. Koersmix voorkomt dit probleem en biedt een onderhoudsvriendelijke, toekomstbestendige oplossing. Daarom kiezen steeds meer steden en gemeenten bewust voor onze producten.”
Halfverhardingen van Koersmix gaan gemiddeld 25 jaar mee. Daarna neemt het bedrijf de gebruikte materialen terug om ze te verwerken tot nieuwe toplagen of funderingsmateriaal. “Veel mensen denken dat gerecycleerde materialen vervuild zijn met plastic of metaal, maar dat is bij ons niet het geval”, benadrukt Schoutens. “We wassen de materialen in onze computergestuurde installatie, scheiden ze tot op fractieniveau en laten ze zelfs keuren in ons civieltechnisch laboratorium. Daardoor mogen we ze zelfs in beschermde natuurgebieden aanleggen én nadien volledig hergebruiken. Ze zijn kraakproper.”