Duurzaam waterbeheer en stedelijke vergroening krijgen steeds meer aandacht in ons land. Bouw- en groenprofessionals zien veel potentieel in groendaken om regenwater te bufferen en zo de gevolgen van de klimaatverandering te verkleinen. De recent verstrengde regelgeving, zoals de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater 2023 (GSVH) in Vlaanderen, benadrukt het belang van infiltratie en buffering op eigen terrein. Met Greenfix introduceert Deschacht een oplossing die de verbinding maakt tussen dak en riolering.
Volgens Matthias Van Loock, Business Developer Studiedienst en Engineering Vlaanderen bij Deschacht, is de toenemende populariteit van groendaken geen toeval. “De nieuwe Vlaamse wetgeving schrijft voor dat hemelwater eerst op eigen terrein moet worden geïnfiltreerd of hergebruikt, daarna gebufferd en pas als laatste optie mag worden afgevoerd. Groendaken passen perfect binnen deze aanpak,” legt hij uit. “Ze zorgen niet alleen voor verkoeling in stedelijke gebieden en extra biodiversiteit, maar helpen ook om regenwater vast te houden.”
Groendaken zijn aantrekkelijk voor zowel particulieren als bedrijven, zeker nu de beschikbare ruimte in ons land schaarser en duurder wordt. “Ondernemers die kiezen voor groendaken, creëren extra buffercapaciteit zonder ruimte op het maaiveld op te offeren. Dit bied bijvoorbeeld meer mogelijkheden biedt voor bedrijfsactiviteiten”, licht Van Loock toe.
Met Greenfix introduceert Deschacht een oplossing die voldoet aan de strengere GSVH 2023-normen. “Wie een groendak installeert dat 50 liter water per vierkante meter buffert, mag die oppervlakte halveren bij de berekening van de verplichte infiltratievoorziening op maaiveldniveau”, zegt Van Loock. “Dit maakt groendaken een interessante optie voor projectontwikkelaars en architecten die zoeken naar innovatieve waterbeheeroplossingen.”
Deschacht biedt met Greenfix twee soorten groendaken aan: extensieve en intensieve. “Het extensieve systeem is onderhoudsarm en lichtgewicht, ideaal voor grotere dakoppervlakken. Intensieve groendaken, zoals het Greenfix Intensief Groendak, hebben een dikkere substraatlaag. Ze bieden ruimte voor diverse beplanting, van gras en bloemen tot struiken en kleine bomen. Dit type dak creëert een volwaardige groene oase, met alle voordelen van een tuin.”
“Groendaken worden vaak geassocieerd met gebouwen, wat logisch is, maar ze hebben veel meer toepassingsmogelijkheden,” zegt Van Loock. “Denk bijvoorbeeld aan ondergrondse parkeergarages, kelders en zelfs bushokjes. Overal waar water niet rechtstreeks in de bodem kan, is een groendak een slimme oplossing.”
Een groendak op een ondergrondse parking in een stadscentrum zorgt niet alleen voor waterbuffering, maar helpt ook om stedelijke hittestress te verminderen. Daarnaast verlaagt het de energiekosten door thermische isolatie en beschermt het de onderliggende structuren tegen weersinvloeden, wat hun levensduur verlengt.
Een mooi voorbeeld hiervan is het woonzorgcentrum De Reiger in Temse, waar Deschacht samen met de aannemer een groendak op de ondergrondse parking installeerde. De oorspronkelijk vijfduizend vierkante meter grote betonvlakte werd getransformeerd tot een groen plein met klinkerverharding, groenzones en een brandweerweg, waar de hele buurt van kan genieten.