- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Uitzicht, technische specificaties, toepassingsmogelijkheden, formaten: het zijn allemaal elementen die van belang zijn bij het kiezen van natuursteen. Reken daar tegenwoordig ook duurzaamheid bij. De Scandinavische kwartsiet heeft het allemaal en kan bovendien zowel binnen als buiten gebruikt worden. Met deze vorstvrije natuursteen is het zelfs mogelijk een zwembad te bekleden.
Zoek je een hoogwaardige natuursteen voor terrassen, zwembaden en flagstone stapstenen, dan is de Scandinavische kwartsiet Flammet de uitgelezen kandidaat. Zijn kleur varieert van grijs tot olijfgroen: een neutraal palet dat het zowel binnen- als buitenshuis goed doet. Zijn vrij regelmatig natuurruw gekloven oppervlak doet denken aan leisteen en geeft elke tuin extra karakter. “De steen is absoluut vorstvrij en is daardoor een van de weinige types natuursteen die we in zwembaden plaatsen”, legt Kristof T’Sjoen, Product & Marketing Director bij Stone, uit. “Zijn solide, compacte materiaal maakt Flammet ook geschikt voor gevelbekleding en in sommige streken wordt het zelfs gebruikt als dakbedekking. Een veelzijdig materiaal dat structuur en persoonlijkheid geeft aan residentiële en commerciële projecten.”
Tegels, massief of flagstones: Flammet komt in een brede waaier aan vormen. Bij Stone vind je drie formaten tegels. “Al zien we een duidelijke evolutie naar maatwerk als het over natuursteen gaat. Natuursteen is geen eindproduct wanneer je het ontgint. Het wordt verder gekloven of gespleten. Waar handelaars vroeger vanuit gestandaardiseerde formaten werkten, zijn maatwerk en custom afmetingen vandaag de norm. Zo kunnen ze de eigenschappen van natuursteen in de breedste zin toepassen en daarin gaat men verder dan vroeger. Denk aan interieurwerk en trappen uit natuursteen. Vergelijk het met prêt-à-porter tegenover designkledij.”
Natuursteen kent geen geheimen voor de experts van Stone. Als voormalig groeve-eigenaar heeft het bedrijf een historische band met dit materiaal. Zo vind je de herkomst van een steen steeds terug in de technische fiche van het materiaal dat je online op de website van Stone kan raadplegen. Flammet wordt bijvoorbeeld ontgonnen in het Zweedse Offerdal. Die traceerbaarheid is belangrijk, want Stone is lid van het IMVO-initiatief TruStone. Dit convenant ambieert een transparante en eerlijke natuursteenhandel.
Kristof: “Ieder jaar leggen we onze volledige materiaalaankoop op tafel bij de sociaaleconomische raad, die risico’s in de keten blootlegt. Als lid van het convenant geef je aan hoe je met die risico’s omgaat. Dat is niet voor ieder land even gemakkelijk. Cruciaal is de volledige traceerbaarheid van een materiaal, tot aan de groeve toe. Hoe komt het tot bij ons? Onze klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat we weten waar onze materialen vandaan komen. Bij natuursteen is dat iets helemaal anders dan bij een industrieel proces waarbij je weet uit welke fabriek een product komt.”
Maatschappelijk verantwoord ondernemen speelt een steeds grotere rol. Als duurzaam en recyclebaar product past natuursteen daar goed in. Hoe je met het winningsgebied omgaat, is bepalend. “Voor ons is dat een belangrijk aandeel in onze activiteiten en er is de voorbije tien jaar veel veranderd. Hoe je omgaat met je materialen, is voor veel bedrijven belangrijk geworden. In welke werkomstandigheden worden ze gewonnen? Hoe zit het met de veiligheid in de groeves? Duurzaamheid is misschien een modewoord, maar het omvat een heel breed verhaal. Daarom werken we samen met alle grotere importeurs in België in dit internationale convenant.” Neemt je eindklant duurzaamheid ook serieus, dan ben je bij Stone aan het juiste adres voor kwalitatieve natuursteen.