NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Werktuigendagen: een viering van landbouw en tuininnovatie in Oudenaarde
De demo ‘Alternatieve onkruidbestrijding’ was heel populair.

Werktuigendagen: een viering van landbouw en tuininnovatie in Oudenaarde

De kracht van samenwerking

De 36ste editie van de Werktuigendagen, een tweejaarlijks professioneel landbouwevenement, vond plaats op zaterdag 23 en zondag 24 september 2023 langs de expresweg N60 in Oudenaarde. Dit evenement, dat zijn oorsprong vond in 1953, heeft sinds 1995 Oudenaarde als vaste locatie. Hoewel deze editie uitgroeide tot een van de meest succesvolle tot nu toe, verliep de voorbereiding niet zonder hindernissen…

Gedurende de afgelopen vijftig jaar hebben de Werktuigendagen zich ontwikkeld tot een toonaangevend evenement in de agrarische sector. Dit dynamische evenement trekt meer dan 200 exposanten aan en overschrijdt de grens van 50.000 bezoekers, waardoor het een essentiële bijeenkomst is voor eenieder met een hart voor land- en tuinbouw. Het onderscheidt zich door zijn levendige aard: het is geen statisch event, maar een aaneenschakeling van showcases. Met meer dan 300 geavanceerde machines die ter plaatse demonstreren en functioneren, biedt het een spektakel dat in zijn soort uniek is in heel Europa.

Er werden extra opritten op de parkings aangelegd, vrachtwagens verdeelden schors om de standen toegankelijk te maken, loonwerkers zogen water op en veegden de banen…

De strijd tegen de elementen

Gunther De Mey, event manager AgriBevents: “Het was inderdaad een zeer succesvolle editie. Maar om alles georganiseerd te krijgen, dát had heel wat voeten in de aarde. En je mag dit letterlijk nemen. Want twee dagen voor de opening van de beurs viel er niet minder dan 36 l/m2 regen. Op 120 hectare onverharde grond. Dat ging dus helemaal verkeerd. Het beursterrein werd herschapen in een gigantische modderpoel en de parkings op akkerland waren zo goed als onberijdbaar. We hebben de nacht voor het event moeten doorwerken om alles min of meer in orde te krijgen. Er werden extra opritten op de parkings aangelegd, vrachtwagens verdeelden schors om de standen toegankelijk te maken, loonwerkers zogen water op en veegden de banen… Gelukkig hebben we een absoluut topteam – eigen medewerkers en boeren uit de buurt – en konden we net op tijd de deuren openen. En toen op zaterdag de zon begon te schijnen, droogden de terreinen razendsnel uit en zakten de bezoekers massaal naar Oudenaarde af.”

Deze editie groeide uit tot een van de meest succesvolle tot nu toe.

Van groenbemesters tot tractoren

Werktuigendagen bood een gevarieerd programma, beginnend met demonstraties over het bodemvriendelijk inwerken van groenbemesters, waarbij bezoekers verschillende mechanisatieoplossingen konden bekijken. Daarnaast was er aandacht voor milieuvriendelijke onkruidbestrijding in bonenteelt, waarbij technieken zoals wiedeggen, schoffels en hybride oplossingen werden getoond. Een doorlopende demonstratie van geavanceerde tractoren met voorladers illustreerde hun veelzijdigheid in verschillende taken. Het thema-eiland Bodem bood inzichten in bodemstructuur en -verbetering, met focus op groenbedekkers en boerderijcompost. Tot slot waren er geleide bezoeken in de groenteteelt, waarbij bezoekers een reeks machinetypes en technieken, inclusief bemestingstechnieken, konden ontdekken. Alle bezoeken konden telkens op zeer veel deelnemers rekenen.

De nacht voor het event werd doorgewerkt om alles in orde te krijgen.

Succesvolle samenwerking

Naast de demonstraties bood Oudenaarde een breed scala aan activiteiten. Bezoekers ontdekten er een diversiteit aan gewassen, speciaal gezaaid of geplant door deelnemende zaadfirma’s, en een uitgebreide expositie van producten en diensten. Er was ook een speciale Park&Tuin-zone. Hier kwamen vooral heel veel tuinaannemers op af. Liefhebbers van landbouwmachines konden genieten van het oldtimergebeuren, waardoor ze zowel hedendaagse als historische landbouwmachines in actie konden zien. Dit veelzijdige evenement trok talrijke plattelandsbewoners aan die geïntrigeerd waren door de grote machines, en bood de landbouwsector een prachtige kans om zijn vakmanschap aan het publiek te demonstreren.

“Het organiseren van een evenement zoals de Werktuigendagen is geen eenmansklus. We waren dan ook blij en trots dat we konden rekenen op de steun van vele trouwe partners: hoofdsponsor KBC, onze exposanten, de betrokken boeren, de stad Oudenaarde, de gemeente Kruisem, overheidsdiensten zoals de politie, brandweer en het Agentschap Wegen en Verkeer, en natuurlijk onze duizenden bezoekers. De omstandigheden waren uitdagend, maar het resultaat was zeer bevredigend. Op naar de volgende editie”, besluit Gunther De Mey.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details