NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Professionele boomconsulent essentieel voor gezondheid
Veilig werken in de kruin.

Professionele boomconsulent essentieel voor gezondheid

Al in 2000 zag het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw de noodzaak in van een opleiding boomverzorging. Sindsdien is een hele generatie professionele boomverzorgers afgestudeerd aan het PCLT; velen onder hen behaalden het European Treeworker Certificate. Eén van hen is Dirk Berteyn: “Het belang van ons vak kan moeilijk overschat worden.”

Bescherming van een boom op een werf.

Van aanplant tot afsterven

Dirk Berteyn, boomconsulent, Gecertificeerd European Treeworker en windloadanalyst was eerst als autodidact aan de slag. Hij volgde een aantal gespecialiseerde opleidingen, zowel in Duitsland als in Nederland, en is al sinds 1983  als boomverzorger actief. Intussen is hij ook al geruime tijd docent aan het PCLT.

“Het belang van ons vak kan moeilijk overschat worden”, zegt Berteyn. “In tegenstelling tot een boomchirurg, die enkel bij acute problemen optreedt, ontfermen wij ons over de bomen gedurende hun hele levenscyclus, van aanplant tot afsterven. Op die manier houden wij groen optimaal in stand, ook in een stedelijke context, en zorgen wij voor een natuurlijke en leefbare maatschappij.”

Akoestische tomografie van de stam voor stabiliteitsanalyse.

Beter voorkomen dan genezen

“De belangrijkste levensfase van een boom situeert zich in de eerste tien tot vijftien levensjaren. Een goede verzorging en opvolging in die periode is bepalend voor de gezondheid en levensduur van de boom. Tijdig bijsturen vermijdt problemen achteraf. Ook hier is voorkomen beter dan genezen.”

“Bij de aanplant van bomen moeten we ons altijd eerst enkele fundamentele vragen stellen. Plant ik de juiste boom op de juiste plaats? Hoe zit het met de bodemgesteldheid? En welk eindbeeld heb ik voor ogen? In combinatie met een regelmatige opvolging kunnen we zo op de langere termijn een gezond bomenbestand waarborgen. Bomen in leven houden is één zaak, we moeten ook de moed opbrengen om, indien nodig, bomen te vellen. Dit omwille van besmettelijke aantastingen, of om de overlevingskans van andere, meer waardevolle bomen te vergroten.”

Verbeteren van de standplaats.

Bomen in een stedelijke context

“Stedelijk groen is levensnoodzakelijk. Bomen in onze steden en gemeenten krijgen het vaak hard te verduren, door uitlaatgassen bijvoorbeeld, door compactering van de ondergrond, of door watertekort. Ook hier is tijdig ingrijpen en voorzien de boodschap. En dit vooral omdat de gemiddelde leeftijd van dergelijke bomen in de loop van de tijden gedaald is tot slechts 25 jaar. Het bewaren van bomen bij bouwprojecten bijvoorbeeld is momenteel een sterk aandachtspunt.”

“Ook de verspreiding van besmettelijke aantastingen kunnen we tegengaan, bijvoorbeeld door monocultuur te vermijden. In een aantal Europese steden verdwijnen de boulevards en lanen, geflankeerd door uniforme bomenrijen, en worden ze vervangen door een gevarieerde aanplant van verschillende bomenrassen”, argumenteert Berteyn.

Invloed van klimaatwijziging

Ook de opwarming van het klimaat heeft het vak van boomverzorger de laatste jaren beïnvloed. Steeds meer wordt de noodzaak gevoeld om ook in onze contreien bomen aan te planten uit een gematigde mediterrane klimaatzone. Om streekeigen inlandse bomen beter te beschermen, wordt in een aantal steden nu reeds gewerkt met sensoren die de vochtigheid van de ondergrond meten en automatisch water geven wanneer nodig, zonder verspilling.

Dirk Berteyn stelt zijn expertise als boomconsulent dagelijks ten dienste van binnen- en buitenlandse opdrachtgevers en draagt zo zijn steentje bij tot een groene en gezonde leefomgeving. Daarnaast geeft hij met heel veel goesting en enthousiasme zijn kennis en ervaring door aan de cursisten van de opleiding boomverzorger bij het PCLT.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?