NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Potgrondproducent Agaris investeert € 1,5 miljoen in een houtvezelmachine van de nieuwste generatie in Frankrijk

Potgrondproducent Agaris investeert € 1,5 miljoen in een houtvezelmachine van de nieuwste generatie in Frankrijk

Agaris, producent van substraten, bodembedekkers en bodemverbeteraars, investeert met een bedrag van 1,5 miljoen euro fors in zijn productiesite diep in de bossen van Les Landes in Frankrijk. Deze investering versterkt de toewijding van het bedrijf om turfarme of turfvrije substraten te ontwikkelen, als aanvulling op het standaard assortiment. Hiermee speelt Agaris optimaal in op de marktvraag. 

Kernpunten van de investering

De investering van Agaris is vernieuwend omdat deze het productieproces van houtvezels anders benadert, met de nadruk op de bevordering van milieubewuste praktijken, lokale inkoop en de naleving van de RHP-normen. Dit weerspiegelt de strategie van het bedrijf, dat niet alleen de waarde van turfvrije alternatieven erkent, maar ook het belang van turf als waardevolle grondstof. De hoogtepunten van de investering zijn: 

  • Innovatieve technieken: Met de nieuwe machine kan Agaris vezels halen uit een brede waaier aan grondstoffen, waaronder PEFC-gecertificeerd hout. Dit stelt het bedrijf in staat om flexibel in te spelen op de marktontwikkelingen. 
  • Lokale inkoop: Agaris bekijkt de volledige levenscyclusanalyse (LCA) van zijn substraten, met als doel de CO2-uitstoot van alle elementen binnen de toeleveringsketen te verkleinen. Een voortdurende ondersteuning van lokale economieën door voorrang te geven aan de aankoop van grondstoffen uit nabijgelegen regio’s en zo de CO2-uitstoot van transport te beperken, is slechts één voorbeeld van het streven naar een duurzamer product. 
  • RHP-normen: Kwaliteit verzoenen met ecologische verantwoordelijkheid is altijd een belangrijke prioriteit geweest. De nieuwe machine voldoet dan ook aan de strengste industriële eisen, waaronder de RHP-normen. 
  • Hoogwaardige vezelproductie: Dankzij de nieuwe machine zal Agaris hoogwaardige houtvezels produceren die geschikt zijn voor zowel de retailmarkt als voor professioneel gebruik. De investering past dan ook in de ambitie van het bedrijf om doeltreffende oplossingen te bieden voor de ecologische uitdagingen op de markt.  
  • Volledig operationeel tegen 2024: Momenteel bevindt de nieuwe machine zich in de testfase en naar verwachting is ze begin 2024 volledig operationeel. Dit is een belangrijke mijlpaal in het streven van Agaris naar duurzame productiepraktijken.

Richting een duurzame toekomst

Philippe Gysen, CEO, licht toe: “Agaris streeft er vastberaden naar om zich aan te passen aan de Green Deal van de EU. We willen de milieu-impact van onze producten verminderen en minder natuurlijke hulpbronnen gebruiken. Tegelijk willen we maximaal bijdragen aan het herstel van de natuur na gebruik. Niet alleen deze nieuwe investering illustreert dit streven, ook de aanstelling van onze Business & Sustainability Development Director eerder dit jaar is een duidelijk signaal. Deze initiatieven bevestigen ons doel om bekend te staan als voorkeurspartner voor duurzame en de best presterende groeimedia, met respect voor de natuurlijke hulpbronnen.”

Laat je informeren en inspireren

Ontdek in dit filmpje de gloednieuwe houtvezelmachine en maak kennis met het gedreven team achter de investering. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details