NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Met dank aan kweker Hugo Maes   – De onstuitbare opgang van de steen- en kermeseik

Met dank aan kweker Hugo Maes – De onstuitbare opgang van de steen- en kermeseik

De onstuitbare opgang van steen- en kermeseik in Vlaamse en Waalse tuinen is vooral te danken aan het werk van één man: vaste plantenkweker Hugo Maes uit Waregem. Als een van de weinigen in ons land heeft hij zich toegelegd op de kweek van dit winterhard houtig gewas uit Zuid-Europa en Noord-Afrika. Hij is een voorvechter van de toepassing van steeneik in haagvorm of in massieven, een bijzonder mooi, sterk en volwaardig alternatief voor de hulsthaag, taxus of haagbeuk, maar vooral voor de buxushaag die het de laatste jaren in onze streken hard te verduren kreeg.

Duurzaam en decoratief

Steeneik wordt gekenmerkt door zijn dik, leerachtig en donkergroen blad met viltgrijze, zilverkleurige onderzijde. In het late voorjaar bloeit de steeneik met een overvloed aan zachtgele bloemen. Het blad kan gladgerand of hulstachtig getand zijn. Quercus ilex is wintergroen, maar kan bij langere periodes van koude gedeeltelijk zijn blad verliezen, dat echter meteen door jong en vers blad vervangen wordt. Dit wintergroene aspect maakt de steeneik bijzonder geschikt voor de aanplant in haagvorm. 

Quercus ilex in een mooie, organische vormsnoei.

Eigen teelt

Jaarlijks trekt Hugo Maes naar Zuid-Frankrijk om er rijpe eikels van de steeneik te verzamelen. Hij laat ze zelf kiemen en uitgroeien tot haagstruiken. Door minutieus de zaden te selecteren, heeft de inlands geteelde steeneik een veel kleiner blad dan de Italiaanse importexemplaren. Zo kunnen de planten wennen aan ons klimaat en bodemgesteldheid en zijn ze winterhard tot zeker -18°C. 

 Een regelmatige snoei en nauwgezette verzorging van de jonge planten zorgt ervoor dat ze uitgroeien tot mooi vertakte en dichte exemplaren, die na het verplanten snel aanpakken in hun nieuwe omgeving. In tegenstelling tot andere haagstruiken, is Quercus ilex ongevoelig voor ziektes, aantastingen of schadelijke insecten. 

Het jarenlange pionierswerk van Hugo Maes heeft ertoe geleid dat steeds meer tuinarchitecten in hun bestek voorschrijven dat de planten van Belgische oorsprong moeten zijn, specifiek omwille van hun bladvorm en -grootte.

Voor elke tuin

De steeneik in haagvorm kan in nagenoeg elke tuin toegepast worden als ondoordringbare tuinomheining. Tweemaal snoeien per jaar houdt de hagen mooi en strak in vorm. Ook lossere snoeivormen zijn mogelijk, waarbij één snoeibeurt voldoende is. Er kunnen tevens mooie, intimistische tuinkamers mee aangelegd worden. Ook in een zilt en vaak winderig zeeklimaat voelt de Quercus ilex zich thuis en wordt hij precies daarom vaak aangeplant als resistente en groenblijvende windkering.

Strak gesnoeide haag van Quercus ilex.

Het kleine broertje

De kermeseik of Quercus coccifera is een miniatuurversie van de Quercus ilex, en wordt ook wel hulsteik genoemd omwille van zijn klein, hard en gestekeld blad.  Quercus coccifera is in alle opzichten kleiner en compacter dan de steeneik. In het zuiden komt hij overvloedig voor als ondoordringbare onderbegroeiing in de wouden. In het voorjaar vertoont de kermeseik een zachte bronskleur. Kermeseik is in onze streken een waardevol alternatief voor de traditionele vakbeplanting. Als onderhoudsarme bodembedekker oogt de kermeseik ook bijzonder mooi als ondergroei bij bomen
van steeneik.

Ideaal voor ons klimaat

Klimaatveranderingen tekenen zich steeds sneller af, ook in ons deel van de wereld. Extremen steken steeds vaker de kop  op. Periodes van overvloedige regenval wisselen af met verzengende hitte en droogte. Veel planten hebben het daar lastig mee, maar niet de steeneik of de kermeseik. Quercus voelt zich in zijn sas in ons klimaat en zal in alle omstandigheden perfect gedijen, zolang de ondergrond maar kalkrijk en doorlatend genoeg is.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details