NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Je laurier gezond de winter door: tips van Laurica Plants
Laurierplanten zijn groenblijvend maar niet vorstbestendig.

Je laurier gezond de winter door: tips van Laurica Plants

Van september tot half november is het alle hens aan dek bij Laurica Plants in Jabbeke. De groenblijvende planten verhuizen naar de serres om aan strenge vorst te ontkomen. De verhuis van duizenden laurierplanten – van jonge stekjes tot dertigjarige planten – combineert het familiebedrijf met een knipbeurt, triage en verpotting. “We streven ernaar de planten ten laatste midden november binnen te hebben”, vertelt zaakvoerder Marian Maenhoudt.

Wanneer alle planten in het najaar hun blad verliezen, blijft de laurierplant glanzend groen. Een keurige plant om je terras op te vrolijken, maar opgelet: laurier is niet vorstbestendig. Een lichte nachtvorst zal de plant zeker overleven, maar strenge of langdurige vriestemperaturen brengen de stam of kruin permanente schade toe. Je kunt je laurier beschermen door hem binnen te laten overwinteren of hem in te pakken. Bij Laurica Plants kiezen ze voor dat laatste, want vanaf december wordt het risico voor de planten te groot.

Een feestelijke laurierplant kan na de winter naar buiten.

Vorstvrij overwinteren

“Al onze planten verhuizen naar binnen, maar de serres worden niet verwarmd. Zolang laurier vorstvrij staat, geraakt hij door de winter. Dat betekent dat ook een garage of tuinhuis een prima plek is”, stelt zaakvoerder Marian Maenhoudt. “Zet je de plant toch in een verwarmde ruimte, vergeet dan niet ze water te geven. Een plant binnen plaatsen om aan koude temperaturen te ontkomen, alleen om ze te laten omkomen van de dorst, dat is ook triest. Staat je plant in een onverwarmde ruimte, dan is regelmatig verluchten en een keer in de twee tot drie weken water geven voldoende. Licht is niet nodig, omdat de plant in rust gaat.”

Heb je geen plaats om je plant binnen te zetten of is de plant te groot of zwaar om te verplaatsen, dan kan je ze inpakken. Gaat het echt heel hard vriezen, dan kan dit toch enige schade aanrichten bij je ingepakte plant. Hou hiermee rekening. “Je wil niet enkel de kruin en de stam beschermen tegen vrieskou, maar ook de kluit. Bevriest de aarde rond de wortels, dan zal je plant namelijk uitdrogen. Bescherm de kluit door de pot in te pakken en bovenop de potgrond een laag stro aan te brengen. Maak gebruik van ademende materialen zoals jute of vliesdoek, zodat je plant niet beschimmelt.” Een laatste tip is laurier nooit langer in te pakken dan absoluut noodzakelijk. Kondigt de weerman milder weer aan? Pak je struik dan enkele dagen uit om te verluchten.

Wist je trouwens dat de winter de ideale periode is voor de vormsnoei? Neem je tijd en snoei je laurier met aandacht. Meststof dien je net voor de lente toe, zodat je plant gezond verder groeit.

Tegen midden november moet elke plant in de serre staan.

Een groene kerst

Hou je wel van dat extra groen in huis? Wat denk je dan van een feestelijke laurierplant als deel van je kerstdecoratie? Al enkele jaren verdeelt Laurica Plants zijn groenblijvende planten in kerstuitvoering in potten met een gouden rand en een rood lintje. Ga voor een extra kerstlook met laurier in kegelvorm of voor een bol op stam. Na de feestdagen kan de plant de tuin in. Een duurzaam alternatief voor je kerstboom, want volgend jaar kan je feestlaurier zo weer naar binnen. De kerstlaurier is te koop in geselecteerde tuincentra.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?