NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
In vijf stappen naar een laurier in topvorm
In het vroege voorjaar krijgt laurier best een eerste vormsnoei.

In vijf stappen naar een laurier in topvorm

De belangrijkste onderhoudstips, in een handig formaat

De laurier is geen moeilijke of veeleisende plant. Naast zijn veelzijdigheid, is zijn ijzersterke en immer groene karakter voor heel wat mensen in ieder geval een belangrijke troef. Helemaal onderhoudsvrij is een laurier echter niet. Met de warme zomermaanden in aantocht biedt kwekerij Laurica-Plants daarom enkele handige tools aan om zowel professionele als particuliere eindklanten in het onderhoud te ondersteunen.

“De periode tussen april en augustus is voor laurierplanten de meest onderhoudsintensieve”, zegt Marian Maenhoudt van Laurica-Plants. “In de winter moet je er weliswaar voor zorgen dat de planten op een vorstvrije en voldoende verluchte plek staan, maar verder heb je er in de koude maanden weinig omkijken naar. Dat verandert echter wanneer de lente aanbreekt. Op dat moment moet je meer aandacht gaan besteden aan onder meer water en bemesting, kan je eraan denken om de planten te verpotten, en wordt het tijd om de planten te snoeien. In grote lijnen raden we aan om de planten in het vroege voorjaar een eerste vormsnoei te geven, gevolgd door een tweede beurt in de loop van juni of juli om wilde scheuten bij te snoeien.”

In de lente moet je opnieuw aandacht gaan besteden aan water en bemesting.

Handige DIY-gids

Erg complex is het onderhoud van de laurier niet, benadrukt Marian Maenhoudt, maar desalniettemin merkt ze zeker bij particuliere eindklanten nog regelmatig twijfel inzake vooral het hoe en wanneer. “Om die twijfel weg te nemen, stelden we naar aanleiding van de Dag van de Landbouw vorig jaar een kleine DIY-gids op: een heel eenvoudig vijfluik waarin we op een beknopte manier de vijf belangrijkste onderhoudshandelingen met betrekking tot laurier behandelen, met name snoeien, bewateren, bemesten, verpotten en overwinteren. Niet met een ellenlange uitleg over het waarom, maar gericht, puntsgewijs en vanuit praktisch oogpunt.”

De DIY-gids bleek tijdens de Dag van de Landbouw alvast zo’n succes, dat Laurica-Plants ze nu ook breder zal verspreiden via onder meer de groothandel en het tuincentrum. “Voor wie wenst, is er tegenwoordig zelfs een Engelstalige editie”, klinkt het.

Online staan ook handige instructiefilmpjes over onder meer het verpotten.

Instructiefilmpjes

Alle informatie uit de DIY-gids is uiteraard ook op de website van Laurica-Plants beschikbaar, inclusief informatie over mogelijke plagen, wat extra duiding én visuele ondersteuning in de vorm van korte instructiefilmpjes. “Sommige mensen willen nu eenmaal met eigen ogen zien hoe het precies moet”, aldus Marian Maenhoudt. “Via de ‘Onderhoudstips’ en ‘Bekijk de tutorial’ komen zij heel eenvoudig bij enkele handige video’s terecht, waarin we duidelijk illustreren hoe je het onderhoud best aanpakt. De filmpjes kunnen indien gewenst trouwens ook perfect op schermen in tuincentra afgespeeld worden.”

De beknopte DIY-gids behandelt de vijf belangrijkste onderhoudshandelingen.

Voor een groot publiek

Zowel de DIY-gids als de online instructiefilmpjes zijn in eerste instantie gericht op de particuliere eindklant, maar uiteraard kunnen professionele eindklanten en tuinaannemers er de nodige informatie en inspiratie uit halen, bijvoorbeeld wanneer zij instaan voor het onderhoud – en bijgevolg ook de snoei – van tuinen met een of meerdere laurierplanten. “Daarnaast zijn het vooral de tuincentra die we de mogelijkheid geven om met behulp van deze tools een extra ondersteuning te bieden naar hun klanten toe, opdat uiteindelijk iedereen kan genieten van een prachtige laurier in de tuin.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details