NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Het juiste onderhoud voor een klimaatbestendig gazon
​De verticuteermachine.

Het juiste onderhoud voor een klimaatbestendig gazon

“Vroeger was het beter” blijft steevast een uitdrukking waartegen elke jonge generatie spontaan in opstand komt.  Als het echter over de toestand van de natuur gaat, moeten we toch wel toegeven dat we voor grote uitdagingen staan. Jammer genoeg dwingt de klimaatverandering, waarvan we vandaag meer dan ooit de effecten voelen onder vorm van  periodes met aanhoudende droogte die worden afgewisseld door periodes met overvloedige moesson-achtige regenvlagen, ons toe te geven dat we niet beter af zijn.

Als tuinaannemer word je met de gevolgen geconfronteerd en dien je na te denken over oplossingen voor de toekomst. Vooral voor het klassieke siergazon zal dit een lastige oefening zijn. Het wordt zaak het gazononderhoud proactief aan te passen om het gazon beter bestand te maken tegen deze snel veranderende omstandigheden. 

De Belgische fabrikant ELIET, tevens een pionier in gazonverzorgings-machines, is ervan overtuigd dat de oplossing voor een veerkrachtig gazon voor een groot deel in de natuur zelf zit; meer bepaald in de bodem. Een goede bodemsamenstelling met voldoende organische stof is de sleutel voor een gezond bodemleven. Het organische materiaal in de bodem fungeert als een spons en bepaalt mee de waterdoorlaatbaarheid en het vermogen om vocht vast te houden. Dit zijn twee cruciale elementen om een periode van aanhoudende droogte door te komen. Organische stof is voedsel voor een heel biotoop aan microscopisch bodemleven. Dit bodemleven zorgt ervoor dat het organisch materiaal voedingstoffen vrijstelt aan de planten. Het microbioom beschermt tevens de planten tegen ziektes. Wormen en andere ongewervelden zorgen dan weer voor een natuurlijke drainage die mogelijk maakt dat grote hoeveelheden neerslag sneller door de bodem kunnen worden opgenomen en minder erosie veroorzaken. De kanaaltjes vormen tevens een natuurlijke beluchting die gras toelaat dieper te wortelen. 

De topdresser.

Drie types machines

Hoe kan je met aangepast gazononderhoud bijdragen aan het herstel van bodemleven? ELIET, als machinepartner van de gespecialiseerde gazonaannemer, biedt drie types machines die hieraan kunnen bijdragen.

ELIET E-ZR verticuteermachines. Verticuteren is essentieel voor een gezond gazon. Om goed te gedijen heeft gras ruimte nodig. Het is daarom noodzakelijk regelmatig de grasmat te reinigen en alle elementen zoals mos en een opstapeling van vilt die de grasplantjes insnoeren en verstikken te verwijderen. De nieuwste generatie ELIET verticuteermachines zijn zelfrijdend en hebben tegengesteld draaiende messen. Deze grijpen het mos en vilt veel beter vast en tillen het integraal op uit het gazon. De fijne mesjes, die heel dicht naast elkaar staan gemonteerd, zorgen met een geraffineerde werking voor een maximaal uitharkeffect, zodat het gras nagenoeg geen schade oploopt. Na het verticuteren krijgt het grasstruikje weer de mogelijkheid om breder uit te stoelen en krachtiger te groeien. Een gesloten grasmat zorgt  bij hoge luchttemperatuur aan het oppervlak immers voor minder verdamping van bodemvocht.

ELIET DZC precisie-doorzaaimachines. Een gazon is een verzameling grasplantjes. Elk van deze grasplantjes heeft een levenscyclus en is dus onderhevig aan veroudering. Het is daarom belangrijk het aandeel aan grasplantjes dat verdwijnt met regelmaat weer aan te vullen met nieuwe grasplantjes. Deze instroom houdt de gemiddelde leeftijd op niveau. Doorzaaien helpt ook de densiteit van de grasmat te herstellen. Doorzaaien met klimaatresistente grascultivars kan ook de samenstelling van de grasmat bijsturen en het gazon robuuster maken voor droogte. 

De doorzaaimachine.

ELIET DZC doorzaaimachines zijn bijzonder omdat ze als geen andere machine erin slagen het graszaad in de bodem te injecteren. Het gepatenteerde zaadverdeelsysteem draagt hieraan bij. Het graszaad heeft in de bodem de beste bescherming en de juiste omstandigheden om een snelle kieming op gang te brengen. Deze ELIET DZC zaait met een tussenafstand van 25 mm. Dit dichte zaaibeeld zorgt voor een heel intens renovatie-effect. De nazomer is de meest geschikte periode om zo’n renovatie uit te voeren. Echter, door de steeds mildere temperatuur in de winter wordt het steeds interessanter om reeds vroeg in het voorjaar door te zaaien. Voldoende vocht is een basisvoorwaarde voor graszaad om tot kieming over te gaan, maar een teveel aan neerslag is ook weer niet aangewezen. Tuinaannemers die zich op gazonrenovatie willen toeleggen, moeten de kunst van de juiste timing goed beheersen. 

ELIET ECOCURETM WS-ZR topdresser. Organische stof als basis voor een gezond bodemleven wordt door deze bodemorganismen langzaam afgebroken en verdwijnt. Als de gazonbodem lijdt aan een gebrek aan organisch stof, dan is de enige manier om dit weer op peil te brengen door het extern toe te voegen. Dit toedienen kan op eenvoudige wijze met een topdresser. Deze benaming voor strooiwagen is overgewaaid van bij de greenkeepers uit de Engelse golfsport en is ook hier stilaan ingeburgerd geraakt. De ELIET ECOCURETM WS-ZR is een zelfrijdende strooiwagen waarmee snel en eenvoudig een breed scala van strooiadditieven gedoseerd op het gazon kan worden verdeeld: fijne compost, grove compost, maar ook zand, kalk of organische meststof. Het strooimiddel wordt vanuit een bunker van 450 L via een transportband uitgevoerd. Het valt hierdoor op twee snel draaiende schijven die het product tot vijf meter breed gelijkmatig uitwerpen. Zo kan in één doortocht tot een breedte van vijf meter worden bedekt. De ECOCURETM is volledig hydrostatisch aangedreven en heel wendbaar, zodat deze kan worden toegepast op zowel grote en kleine graspartijen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details