NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Grotere biodiversiteit en groenere stedelijke omgeving
Vulkatec, met meer dan honderd mensen in dienst, is voornamelijk gekend voor het leveren van lavasubstraat voor dak, gazon en bomen.

Grotere biodiversiteit en groenere stedelijke omgeving

Groendaken worden steeds populairder vanwege hun vele voordelen. Een groendak zorgt namelijk voor een betere isolatie van het gebouw, waardoor de energiekosten kunnen worden verlaagd. Daarnaast verbetert een groendak de luchtkwaliteit en vermindert het de wateroverlast bij hevige regenval. Het zorgt tevens voor een betere biodiversiteit en draagt bij aan een groenere omgeving.

Lavasubstraat is een ideaal alternatief voor teelaarde, doordat het veel lichter is en zo gemakkelijker op daken te blazen is.

Rene Broersen, salesverantwoordelijke Vulkatec: “Vulkatec, met meer dan honderd mensen in dienst, is voornamelijk gekend voor het leveren van lavasubstraat voor dak, gazon en bomen. We worden exclusief in België verdeeld door Disaghor Group uit Ruiselede. De substraten worden ontgonnen in het westelijke Eifel-gebied (Duitsland). In dat vulkaangebied is uiteraard veel lavagesteente te vinden. Lava en bims, of puimsteen, zijn stukjes vulkanisch gesteente. Bims is ontstaan doordat hete, vloeibare lava door water werd geperst, snel afkoelde en daardoor ontplofte. Zo ontstonden er kleine gasbelletjes waardoor het gesteente poreus en licht is. De vele kleine holtes zorgen voor een perfecte lucht- en waterhuishouding. Het substraat is ideaal in tegenstelling tot teelaarde, doordat het veel lichter is. Ook is het gemakkelijker op daken te blazen.”

“Bij Vulkatec hebben we overigens een vrij uniek systeem om die substraten op allerlei daken en andere oppervlaktes te blazen. Dat gaat wel tot 50 meter hoog en 150 meter ver. Dat doet niemand ons na!”

De substraten worden ontgonnen in het westelijke Eifel-gebied (Duitsland).

Xylit, beter dan ‘gewone’ compost

Rene Broersen: “We hebben ook nog een heel mooi product, Xylit, wat eigenlijk het voorstadium is van bruinkool. Het wordt gemaakt van niet-verteerde boomstammen, die bij de afgravingen van bruinkool meekomen. Die worden dan vermalen. Xylit ziet eruit als compost en heeft ook dezelfde werking, alleen verteert het niet als compost. Zeker bij daktuinen is dat zeer interessant. Gewone compost verteert namelijk in ongeveer vijf jaar, en dan is je daktuin tien tot vijftien centimeter gezakt. Met Xylit gebeurt dat niet, terwijl het wel dezelfde werking als gewone compost behoudt.”

Lava-bims, of puimsteen, zijn stukjes vulkanisch gesteente, ontstaan doordat hete, vloeibare lava door water werd geperst en op die manier snel afkoelde. Zo ontstaan er kleine gasbelletjes, waardoor het gesteente poreus en licht is.

Exclusief partnerschap voor heel België

Sébastien de Cartier d’Yves, zaakvoerder Disaghor-Dockx: “We zijn een van de voornaamste leveranciers voor (tuin)aannemers en openbare besturen in België. Via een sterk netwerk van depots en technische ondersteuning ‘on the field’ zijn we een belangrijke handelspartner voor alle bedrijven en overheden actief in de ‘groene ruimte’.”

“De samenwerking met Vulkatec gaat eigenlijk al vele jaren terug. Disaghor-Dockx is altijd al een trendsetter geweest als het gaat over daktuinen. Tientallen jaren geleden installeerden wij al onze eerste kleine exemplaren. Voor Vulkatec hebben wij dan ook een exclusief partnerschap voor volledig België. We verdelen enkel kwaliteitsmaterialen en zijn dus zeer streng over wat we onze klanten aanbieden. Vulkatec voldoet daarvoor aan al onze voorwaarden, want ze zijn niet alleen RAL- maar ook FLL-gekeurd.”

“We zijn bovendien heel trots op ons ‘Good Urban Practice’-project (GUP). Want stilaan bereikt de leefbaarheid van onze stedelijke omgevingen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië haar grenzen. Onze ‘ruimte’ is een schaars goed geworden. Resoluut kiezen voor integratie van ‘groen’ binnen ruimtelijke ordening zou blijk geven van een intelligente langetermijnvisie die crisis-vast is. Via onze ‘Good Urban Practice’-website willen we de verschillende actoren informeren over de nieuwste mogelijkheden om samen tot een duurzame, sociale, economische en ecologische integratie van ‘groen’ in openbare ruimte te komen. Een nobel streven.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details