NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Groenonderwijs in beweging
Bomenkennis opdoen waar bomen groeien.

Groenonderwijs in beweging

Vernieuwde opleidingen voor duurzame toekomst

Dit najaar komt praktijkcentrum PCLT in Roeselare op de proppen met een serie vernieuwde groenopleidingen en met nieuwe docenten. Daarmee speelt het PCLT in op de snel veranderende uitdagingen binnen de sector. “Zowat alles in openbaar groen, in tuinaanleg en -onderhoud verandert, dus moeten wij mee met de tijd”, klinkt het.

Het PCLT is gevestigd in Roeselare en focust vooral op professioneel machinegebruik. Het opleidingscentrum gaat aan de slag in drie takken: land- en tuinbouw, logistiek en transport, en groen. “Die laatste is aardig op weg om de grootste opleidingsgroep van de drie te worden”, aldus directeur Marc Ballekens. Bij het vernieuwingsplan komt onder meer een versterking van het personeel kijken. Zo kwam Thomas Bilaey uit de bus als kersvers opleidingscoördinator. Daarmee slaat hij na vijftien jaar als zelfstandig tuinaannemer een nieuw carrièrepad in. Als lesgever kende hij de groeimogelijkheden aan het PCLT.

De opleidingen gaan in de praktijk op zoek naar openbaar groen.

Inspelen op actuele noden

Inhoudelijk lopen de vernieuwde opleidingen uiteen. In ‘Boomsoorten: onbekend is onbemind’ trekt de docent samen met de cursisten de stadsparken in, op zoek naar bomen om over bij te leren. De lessen ‘Professionele boomverzorging’ worden uitgebreid met extra klimlessen en klimmend snoeien om veilig op hoogte te leren werken. ‘Snoeien van fruitbomen’ op laagstammen wordt uitgebreid met het snoeien op hoogstamfruitbomen. Verder zijn de opleidingen in aanleg en onderhoud van gazon, groendak en groengevels vernieuwd, en gaat het PCLT aan de slag met circulair kunstgras. De programma’s voor tuinontwerp SketchUp en Vectorworks worden ook opnieuw gebruikt in de opleidingen. 

Enkele opleidingen focussen op de vergroening van steden en gemeenten. Zo zal er in ‘Begeleidingssnoei’ meer aandacht uitgaan naar toekomstbomen. “Het is belangrijk om die een lange levensduur te garanderen in hun habitat”, vertelt Bilaey. De gloednieuwe opleiding ‘Groeiplaatsinrichting en standplaats voor bomen’ is er gekomen naar aanleiding van het groeiende belang dat steden hechten aan vergroening, bijvoorbeeld met tegelwippen. “Daarbij halen steden verhardingen weg om ruimte te maken voor groen en om insijpeling van oppervlaktewater mogelijk te maken”, legt Bilaey uit. “Dat gaat van kleine oppervlaktes voor klimplanten tot meerdere vierkante meters waarop fruitbomen en snoephagen geplant worden. Het doel is om groen in de stad te brengen. Als praktijkschool nemen wij die nieuwe trends ter harte, zodat toekomstige tuinaannemers er voldoende kennis over hebben.” 

Directeur Marc Ballekens en nieuwe opleidingscoördinator groen Thomas Bilaey.

De impact van klimaatverandering

De klimaatverandering ontgaat PCLT uiteraard niet. “Na vijf droge zomers op zeven staat dat thema centraal in een hele serie opleidingen. Vroeger konden we droogte oplossen door water te geven aan de planten”, zeggen Ballekens en Bilaey in koor. “Maar het wordt complexer. Vanwaar zal het water straks komen? Het wordt dus belangrijk om alles bij de bron aan te pakken en meteen de minder droogtegevoelige bomen en struiken aan te planten.” 

De vernieuwde opleidingen kun je zowel in avond- als dagopleiding volgen. De focus ligt steeds op de praktijk. “We zijn nagenoeg het enige centrum dat zo goed als puur praktijkmatig te werk gaat”, verzekert directeur Ballekens. Opdat iedereen voldoende zou kunnen oefenen, vinden de lessen plaats in kleine groepen. Die bestaan vaak uit professionele boomverzorgers, maar ook uit tuinaannemers. “Een grote meerwaarde daaraan is dat collega’s en ervaren mensen op die manier tijdens de praktijkopleiding onderling kennis uitwisselen over specifieke onderwerpen”, stelt Bilaey. “Onze opleidingen voorzien de cursisten van een uitgebreide kennis over hun vak. Zo kunnen ze in de toekomst direct inspelen op de noden van klanten.”  

‘Aanleg en onderhoud van groengevels’ gaat aan de slag met groen aan de muur.

Groen promoten op drie events
Omdat de groenopleidingen in het PCLT aan een sterke opmars bezig zijn, engageert het praktijkcentrum zich op drie evenementen dit najaar. Op 23 en 24 september is PCLT te vinden op de werktuigendagen in Oudenaarde. Op 10 oktober is PCLT partner van een provinicaal groenevenement in  het Tillegembos over de recentste innovaties in elektrische machines. Tot slot vindt op 26 oktober de Dealer Day plaats, een netwerkevent over machines en technieken dat de brug slaat tussen de tuinmachinedealers en de huidige leerlingen en studenten in die vakdomeinen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details