NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Gepassioneerd door tuinonderhoud en -aanleg
Perfect gesnoeide hagen en struiken zijn een van de handelsmerken van LeLi Tuinen.

Gepassioneerd door tuinonderhoud en -aanleg

In februari 2021 schoot Bram Heirbaut uit Buggenhout als zelfstandig hovenier en tuinaannemer uit de startblokken. Over de naam van zijn eenmanszaak moest hij niet lang nadenken: LeLi Tuinen, gebaseerd op de voornamen van zijn zesjarige tweeling Lex en Liam. Vandaag is het orderboekje van LeLi Tuinen meer dan goed gevuld – de coronapandemie zorgde voor een extra boost. Tijd voor een portret.

In 2021 werd Bram dertig. Toch heeft deze ondernemende tuinman al heel wat professionele kilometers op de teller. “Op mijn twintigste startte ik bij een ervaren hovenier, waar ik de knepen van het vak leerde. Aanvankelijk deed ik enkel tuinonderhoud. De eerste jaren deed ik niet enkel heel wat interessante vakkennis op, maar leerde ik ook de lat steeds hoog te leggen bij tuinwerken. Oog voor detail, de werkplek altijd opgeruimd achterlaten, klanten professioneel adviseren…: al die aspecten neem ik nog steeds mee. Begin vorig jaar zette ik de stap naar een eigen eenmanszaak, en die beslissing heb ik me nog geen seconde beklaagd.”

Ook voor de aanleg van omheiningen kunnen klanten op de expertise van Bram Heirbaut rekenen.

Corona en sociale media als extra triggers

Want werk voor hoveniers en tuinaanleggers is er vandaag in overvloed, mee onder invloed van de coronapandemie. Professionals die, zoals Bram, een totaalpakket aanbieden – van tuinonderhoud tot -aanleg – hebben bij klanten trouwens een extra streepje voor. Bram legt uit hoe de coronaperiode een impact had: “Vanwege de strenge lockdownmaatregelen konden mensen de afgelopen twee jaar niet of nauwelijks op reis gaan. Tuincentra en doe-het-zelfwinkels waren wel open, waardoor heel wat mensen in hun tuin aan de slag gingen.” 

Ook sociale media spelen een belangrijke rol. Bram: “Via Facebook en Instagram doen tuinliefhebbers vandaag veel inspiratie op om hun eigen tuin, terras en/of oprit een facelift te geven. Ik merk dat mijn klanten steeds beter geïnformeerd zijn over plantensoorten en -combinaties. Ook ikzelf post trouwens regelmatig inspirerende foto’s op mijn Facebook- en Instagram-account.”

Geen onderscheid tussen onderhoud en aanleg

Als alleskunner biedt Bram zijn klanten een uitgebreid palet van tuin- en aanverwante diensten aan. “Klanten kunnen op me rekenen voor het aanleggen en onderhouden van een gazon, het snoeien van hagen, het aanleggen van een terras of oprit, het plaatsen van een afsluiting… Het valt me trouwens op dat veel mensen tuinonderhoud en tuinaanleg als twee verschillende specialisaties zien. Niets is echter minder waar. Ik hou ervan om beide domeinen te combineren. Die combinatie levert mijn klanten alvast een belangrijke meerwaarde én kostenbesparing op.”

Zullen de zesjarige Lex en Liam in de toekomst ook groene vingers hebben? Afwachten of de opvolging bij Leli Tuinen verzekerd is…

Mooie projecten

De voorbije maanden kon Bram al enkele mooie projecten realiseren, in samenwerking met een zelfstandig aannemer. 

“In het centrum van Merchtem kon ik aan de slag bij een klant die zijn stadstuin niet alleen volledig wou opfrissen, maar ook wou uitbreiden met enkele extra parkeerplaatsen voor zijn eigen cliënteel. Omwille van de relatief beperkte oppervlakte was die opdracht best uitdagend, maar de klant was heel tevreden over het eindresultaat. Voor een ander project – in het centrum van Asse – kan ik tweewekelijks aan de slag bij een klant die zijn uitgestrekt domein, met veel groen, piekfijn onderhouden wil zien. Bij die klant komt mijn perfectionistische ingesteldheid goed van pas. Tegelijk slagen mijn collega-ondernemer en ikzelf erin om die kwaliteit aan een hoog tempo af te leveren, en dat apprecieert de klant enorm.”

Tuintrends bij klanten

Op basis van zijn praktijkervaring ziet Bram enkele opvallende trends in tuinonderhoud en -aanleg. 

“Vroeger waren groene afsluitingen en snelgroeiende, traditionele planten – zoals vlinderplanten en buxussen – erg populair in de tuin. Die planten vragen echter veel onderhoud. Vandaag kiezen tuinliefhebbers vaker voor specifieke plantensoorten en -combinaties. Ik merk dat de plantenkennis bij mensen toeneemt, mee onder invloed van internet en de al eerder vermelde sociale media. Die extra kennis kan ik als professional wel appreciëren, omdat dit vaak boeiende discussies oplevert. Ik kan mijn eigen expertise meer uitspelen, al ben ik tegelijk heel eerlijk tegenover mijn klanten als ze bepaalde plantencombinaties voorstellen die in de praktijk geen goed idee zijn. Dan komt mijn koppig kantje naar boven!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details