NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Eenvoudige aanleg of renovatie van halfverharde paden

Eenvoudige aanleg of renovatie van halfverharde paden

Met de Kersten HK Nivelleermachines kunnen waterdoorlaatbare, halfverharde paden professioneel worden aangelegd en/of onderhouden. De toepassingsgebieden variëren van bos-, veld- en boerenpaden tot ruiter- en sportterreinen, begraafplaatsen en parken.

Het gebruik van de nivelleermachine is zeer efficiënt: tijdens het gebruik wordt overtollig of pas aangelegd materiaal opgepakt door de HARDOX schraperbalk en meegenomen in het U-frame van het toestel. Dit materiaal vult bestaande putten en oneffenheden op, wordt vervolgens gladgestreken door de achterste schraper en aangedrukt door de zware looprol achteraan. Het pad wordt nu geëgaliseerd en opnieuw verdicht. De machine neemt slechts zoveel materiaal op als nodig, en bespaart zo op het gebruik van duur nieuw materiaal. De enorme capaciteit van ongeveer 2.000 vierkante meter per uur zorgt voor een zeer efficiënte toepassing. “Sterk gebruikte wegoppervlakken kunnen heel eenvoudig worden onderhouden zonder veel tijd te besteden aan het instellen van de machine”, zegt Bernd Boßmann, managing director van Kersten Arealmaschinen GmbH. 

Nivelleermachine PH Mini.

De HK nivelleermachines worden geproduceerd in verschillende werkbreedtes met aangepaste uitrustingen, en worden gekenmerkt door eenvoudige bediening, state-of-the-art technologie en tijdsbesparing in gebruik.

De kleinste van de familie, de PH Mini, is gemonteerd op de achterste driepuntsbok cat I/II van de tractor. Met een benodigd vermogen vanaf 30 pk kan de machine aan kleine en zeer wendbare tractoren worden gekoppeld. Met een werkbreedte van 100 cm tot 150 cm is ze bijzonder geschikt voor smalle paden.

De PH Maxi is daarentegen ideaal voor bredere paden, omdat hij verkrijgbaar is in werkbreedtes van 215 cm tot 265 cm. De Maxi serie onderscheidt zich door zijn driepuntsophanging (cat II), waardoor deze aanbouwdelen bijzonder wendbaar zijn. 

De grootste nivelleermachine, de PH Profi, heeft een extra chassis met weggoedkeuring en wordt aan de trekhaak of in de hefinrichting vastgehaakt. Hij past zich heel goed aan oneffen terrein aan en laat zo een perfecte bodembedekking achter, vooral op brede paden. 

Een wandelpad in een park in de binnenstad. Wild onkruid groeit in de paden en oppervlaktewater kan niet afvloeien naar de zijkanten.

Bij alle nivelleermachines zorgt de optionele schraaplijst, uitgerust met hardmetalen beitels, voor het losmaken van sterk verdichte wegoppervlakken. Bestaand materiaal wordt zo losgemaakt en kan opnieuw aangebracht worden om putten en oneffenheden op te vullen. 

Dankzij de mechanische zijdelingse verschuiving kan de nivelleermachine rechts van de trekker worden gebruikt. Hierdoor kan er flexibel dicht langs de weg worden gewerkt zonder stoepranden of grafranden te beschadigen.

De nivelleermachine kan ook gebruikt worden voor onkruidbestrijding op halverhardingen. Zo kan de onkruidgroei in het midden of aan de randen van het pad met een vrij hoge rijsnelheid en in één werkgang weggeschraapt worden.

Voorbeeldsituatie

De wandelpaden van dit park in de binnenstad kunnen slechts sporadisch worden onderhouden, door gebrek aan tijd en personeel. Wild onkruid groeit in de paden en oppervlaktewater kan niet afvloeien naar de zijkanten. Als gevolg van de gebrekkige afvoer van regenwater ontstaan plassen en wegspoelingen, en slibt het oppervlak dicht.

Gebruiksvoorbeeld: Nivelleermachine Mini

Stap 1: Herstel

  • Wild onkruid wordt losgeschraapt met de nivelleermachine en in het U-frame verzameld
  • Oorspronkelijke breedte van het pad wordt hersteld
  • Bestaande toplaag wordt geëgaliseerd
  • Uitwassen en plassen worden verwijderd
  • Putten worden gevuld
  • Waterdoorlaatbaarheid wordt hersteld

Stap 2: Reconstructie

  • Nieuw afdekmateriaal wordt op het pad gestort.
  • Het nieuw aangevoerde materiaal wordt opgevangen met de nivelleermachine en verdeeld over het pad
  • Dakprofiel wordt gemaakt voor een vlotte waterafvoer
  • Het oppervlak wordt statisch verdicht met de wals van het egaliseervlak

Resultaat

Met de Kersten HK nivelleermachine heeft de gebruiker binnen zeer korte tijd een onverzorgd pad omgetoverd tot een pad dat er als nieuw uitziet, en waarvan parkbezoekers weer graag gebruikmaken.

Het voordeel

Met de HK nivelleermachine kun je slechte, waterdoorlaatbare paden in zeer korte tijd herstellen. Dankzij de daaropvolgende regelmatige onderhoudsbeurten met de machine wordt de groei van onkruid belemmerd en blijft de waterdoorlatendheid van het pad veel beter behouden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details