NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een duurzame en mondiale visie op tuinarchitectuur
Pieter Maes & Josefien Goethals

Een duurzame en mondiale visie op tuinarchitectuur

Buitenruimtes zijn tegenwoordig meer dan ooit een verlengstuk geworden van waar we wonen en werken. We willen dat ze mooi zijn, functioneel en gemakkelijk te onderhouden. Maar wat als we die ideeën zouden kunnen combineren met duurzaamheid en ecologie, inclusief mondiale insteek?

Inheemse planten en biodiversiteit

We zijn ervan overtuigd dat een tuin niet alleen esthetisch moet zijn, maar ook een functie moet hebben. Daarom gaan we best op zoek naar manieren om de natuurlijke processen in de tuin te optimaliseren en de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Inheemse planten en kruiden spelen daarbij een belangrijke rol. Zo kun je bij het ontwerp van nieuwe of bestaande tuinen prioriteit geven aan streekeigen fauna en flora. Door de juiste planten te kiezen, kunnen ze meer biodiversiteit creëren in de tuin.

Zelfonderhoudende nutstuin

Een belangrijk kenmerk kan het concept van een zelfonderhoudende nutstuin zijn. Een tuin die mooi is, maar ook functioneel en productief, én daarbij weinig onderhoud vergt. Het is namelijk begrijpelijk dat de meeste mensen niet veel tijd willen besteden aan tuinieren. Daarom wordt er gebruikelijk gezocht naar oplossingen om het onderhoud te beperken zonder in te boeten op de waarde en functionaliteit van de tuin. Dit kan bijvoorbeeld door slimme irrigatiesystemen te gebruiken, of door te werken met planten die zichzelf uitzaaien en zich gemakkelijk verspreiden.

Maar ook esthetiek speelt een grote rol. Als tuinontwerpbureau werk je best naar een harmonieus geheel, waarbij kleuren en vormen op een subtiele manier worden gecombineerd en elkaar versterken. Een tuin moet namelijk altijd iets te bieden hebben, of het nu gaat om een bloeiende struik in de lente of een wintergroene haag die het hele jaar door privacy biedt.

Inspiratie uit alle hoeken van de wereld

De wereld wordt steeds kleiner. Daarom gaan moderne tuinarchitecten niet zelden inspiratie halen bij dichte en verre buren, de wereld rond. Zo kun je jezelf voortdurend bijscholen én je laten inspireren door andere vakmensen en tuinliefhebbers. Die hebben – door tradities, culturele en/of ecologische verschillen – dikwijls heel ander invalshoeken om tuinen in te richten. Nieuwe ideeën en technieken liggen op die manier voor het rapen. Een echte droomtuin is daarom een weerspiegeling van passie en liefde voor de natuur, met veel beweging, kleur en insecten die hun eigen gang kunnen gaan.

Goede tuinontwerpen bewijzen dat een duurzame en ecologische visie op tuinarchitectuur perfect samengaat met esthetiek en functionaliteit. Door slimme oplossingen te gebruiken en in dialoog te gaan met andere experts, streef je als tuinarchitect naar resultaten die perfect aansluiten op de wensen en noden van je klant.  

MiFleur – bloemenatelier
Guerill – tuinontwerpbureau

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?