- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Wil je een tuin creëren waarvan bewoners, bezoekers en eventueel zelfs passanten dag en nacht kunnen genieten, dan is verlichting onmisbaar. In het bijzonder wanneer de dagen kort zijn, maar ook nu veel mensen nog steeds door thuiswerk aan eigen huis en tuin gebonden zijn, is de vraag naar een functionele en sfeervolle tuinverlichting bijgevolg groot. Met een veelzijdig 12V-systeem geeft het Nederlandse buitenverlichtingsmerk in-lite de tuinaannemer de middelen in handen om die vraag op een eenvoudige en tegelijk professionele manier te beantwoorden.
“In onze contreien is het nog veelal de gewoonte om voor buitenverlichting gebruik te maken van een 230V-systeem”, geeft Philippe Daniëls, in-lite business manager voor België, toe. “Dat is nochtans complex en heel wat tuinaannemers wagen zich er daarom niet graag aan. Toch kan het veel eenvoudiger. In Nederland maken groenaannemers en hoveniers bijvoorbeeld al vele jaren gebruik van een veilig 12V-systeem, dat ook zonder kennis van elektrotechniek en dus zonder tussenkomst van een elektricien geplaatst kan worden.”
Daniëls benadrukt dat er met het 12V-systeem van in-lite allerminst aan kwaliteit of professionele uitstraling ingeboet moet worden. “Het idee dat dergelijke laagspanningssystemen enkel voor de goedkopere DIY-markt bestemd zijn, is compleet voorbijgestreefd. Niet alleen hebben we een uitgebreid assortiment van meer dan 80 lampen en armaturen in verschillende stijlen en lichtsterktes, we bieden ook nog eens vijf jaar garantie op alle armaturen en systeemonderdelen.”
Getuige van de professionele en kwalitatieve insteek van in-lite zijn ook enkele meer opmerkelijke armaturen, zoals de vorig jaar gelanceerde SWAY. “Overdag gaat dit ultrafijne armatuur mooi in het groenlandschap op – het zwaait zelfs zachtjes met de wind heen en weer – en ’s avonds licht het de groenelementen effectief maar subtiel uit.” De EVO-productlijn, op zijn beurt, kenmerkt zich vooral door architectonisch design en komt bijgevolg perfect tot zijn recht in tuinen met strakke lijnen en hoogwaardige materialen.
Naast de armaturen maakt het in-lite systeem gebruik van een 12V-transformator en grondkabels. Afhankelijk van de gekozen armaturen, hun aantal en hun respectievelijke VA-installatiewaardes, wordt de gepaste transformator geselecteerd. “De HUB-50 kan zo maximaal 50 VA verlichting aansturen, de HUB-100 100 VA en de SMART HUB-150 150 VA. Bijkomende troef van die laatste is daarenboven dat er drie kringen gerealiseerd kunnen worden, die elk apart en eenvoudig via een app aangestuurd kunnen worden. Indien gewenst kunnen ze zelfs aan een draadloze, pv-gevoede bewegingssensor gekoppeld worden. Dat alles zonder domotica!”
Het grote voordeel van 12V is overigens dat er geen kortsluiting kan optreden. “Je kan de kabels bij wijze van spreken gewoon in het water leggen en ook wanneer er bijvoorbeeld een huisdier aan knaagt, is er geen risico. Er is met andere woorden geen enkele reden meer om kabels in te graven: zij kunnen perfect onder een dun laagje grond, gras of grind weggewerkt worden. Dat geldt trouwens net zozeer voor de Easy-Lock kabelverbinders, waarmee armaturen op een eenvoudige en gegarandeerd waterdichte manier op de bekabeling aangesloten worden. De volledige buitenverlichting kan dan ook snel en eenvoudig geïnstalleerd worden, zelfs wanneer er geen andere grote werken gepland zijn.”
De vraag naar sfeervolle buitenverlichting is evenwel niet het enige dat de voorbije maanden opliep. Ook de energiefactuur ging gestaag de hoogte in. “Door gebruik te maken van energiezuinige ledverlichting en een 12V-laagspanningssysteem blijft het stroomverbruik tot het absolute minimum beperkt”, geeft Daniëls nog mee. “Met de hoeveelheid stroom die nodig is om één ouderwetse 60W gloeilamp te doen branden, kunnen we in wezen al een complete tuin verlichten.”