NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
De kracht van duurzame landscaping
Voor de biodiversiteit zijn diverse soorten bomen gebruikt.

De kracht van duurzame landscaping

Stadspark Motten in Tongeren heeft een complete transformatie ondergaan. De rivier Jeker loopt weer bovengronds en daaromheen is een prachtig park gerealiseerd. Een groot project, zo’n 17 hectare met een waterbelevingstuin, ligweides en diverse sportfaciliteiten. Tuinen Stijn Bouchet heeft de groenaanleg voor zijn rekening genomen, Boomkwekerij Udenhout heeft alle bomen geleverd. De kweker heeft zich volledig gericht op het duurzaam kweken van de bomen, vanuit de overtuiging dat ze, samen met de klant, goed voor onze omgeving moeten zorgen.

In ‘De Motten’ staan nu ongeveer 600 nieuwe bomen.

Boomkwekerij Udenhout is een familiebedrijf en kweekt al meer dan 130 jaar bomen. Duurzaam en maatschappelijk ondernemen is al jaren de normaalste zaak. Ze beschikken over alle certificaten, zoals Groenkeur, PlanetProof, ISO 9001 (kwaliteit), ISO 14001 en ISO 26000 (maatschappelijk verantwoord ondernemen), CO2 prestatieladder niveau 3, en meer. Met de kennis en het uitgebreide assortiment kan de klant dan ook optimaal geadviseerd en begeleid worden. Zo kunnen de landscapers, samen met Boomkwekerij Udenhout, de beste bomen en planten selecteren voor een specifieke opdracht, rekening houdend met factoren zoals bodemgesteldheid. 

Het bedrijf heeft 170 hectare beplant. Met ruim 600 soorten bomen en meerstammigen uit eigen kwekerij en de levering van bosplantsoen, heesters, vaste planten, rozen en zelfs bloembollen, zijn ze in staat om het benodigde plantgoed voor elk project te leveren op de juiste plaats op het gewenste tijdstip. Daarbij speelt locatie geen rol. Boomkwekerij Udenhout levert een groot aantal bomen aan landen ver buiten de Europese landsgrenzen. 

Vijf jaar vooruitdenken

Rickey Buijtels, sales: “Boomkwekerij Udenhout is van oorsprong een echte laanboomkwekerij. We kweken en leveren ook nog steeds een groot assortiment laanbomen en meerstammigen, maar hebben ons assortiment door de jaren heen enorm verbreed. Dit met het oog op het veranderende klimaat en de vraag naar meer biodiversiteit in de natuur en het cultuurlandschap. Onze focus ligt nu vooral op projecten waar een divers assortiment gevraagd wordt. Daarom zetten we stevig in op biodiverse, klimaatgerichte en duurzame beplantingen. De grootste uitdaging daarbij is om vijf jaar vooruit te denken”.

De grote lindes hadden meteen invloed op de omgeving.

65 jaar verdwenen

De reconstructie van stadspark ‘De Motten’ in Tongeren is een mooi voorbeeld van een toekomstgerichte groeiplaats. Het begon allemaal met de wens om rivier de Jeker van onder de grond te halen. De rivier was gedurende 65 jaar verdwenen uit de binnenstad van Tongeren en het stadspark De Motten. De oude loop werd indertijd gedempt omdat het een open riool was geworden. De voorbije jaren is de Jeker er in vele opzichten op vooruit gegaan. Door delen in te schakelen als overstromingsgebied en oude meanders opnieuw te verbinden, is de slingerende regenrivier met zijn vallei weer een belangrijk natuurrijk milieugebied en een geliefd recreatiegebied geworden. Behalve in de stad Tongeren zelf…

Dus gingen het stadsbestuur en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) het engagement aan om de rivier en vallei ook in Tongeren in alle eer te herstellen. Vooral in het kader van klimaat en energie moest de hittestress van de bebouwing en verharding van de stad aangepakt worden.

Zicht vanuit het stadspark naar de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

Verbindende factor 

Rickey Buijtels: “We kregen de aanvraag om tussen 450 en 600 bomen te planten. En het liefst grote bomen, die meteen invloed zouden hebben op de omgeving. In samenwerking met landscaper Stijn Bouchet zijn we tot een mooi resultaat gekomen. De Jeker is opnieuw de levensader van Tongeren én vormt nu de verbindende factor tussen het stadspark, een waterbelevingsplein, ligweiden en verschillenden plaatsen voor sport en spel. De temperatuurverlaging was meteen te merken én er zijn ondertussen alweer heel wat vlinders en vogels gespot. De kracht van duurzame landscaping aan het werk!” 

De kroon op het werk is de uitreiking van de Prijs Publieke Ruimte. Die ging in 2020 naar stadspark De Motten. De prijs is een erkenning dat het park een prachtig plekje is geworden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details