NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Daktuinen op een state-of-the-art distributiecentrum in Rotterdam
Daktuin bij de entree van het kantoorgedeelte.

Daktuinen op een state-of-the-art distributiecentrum in Rotterdam

Logistieke dienstverlener Neele-Vat nam vorig jaar haar intrek in een nieuw en state-of-the-art distributiecentrum met hoofdkantoor in de haven van Rotterdam. De nieuwe hoofdvestiging van circa 45.000 m2 is gerealiseerd op het voormalige Port Park Pernis. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw is nadrukkelijk aandacht besteed aan duurzaamheid, energiezuinigheid en flexibiliteit. Blikvangers op het pand zijn de door Van der Tol Hoveniers aangelegde daktuinen met de door FURNS Street Furniture op maat gemaakte elementen van cortenstaal.

“Hoewel het eindresultaat misschien wel enigszins een rechttoe-rechtaan daktuin lijkt, ben ik toch wel behoorlijk trots op dit project”, zegt Mathijs van Haren, projectmanager bij FURNS. “Niet alleen zijn het enorme pand met het futuristisch ogende kantoor op het dak van het logistieke centrum en de forse daktuinen zo pal langs de A15 en de A4 een prachtige blikvanger, door de omvang en de hoogte van de cortenstalen keerwanden was het ook een behoorlijk uitdagend project voor ons.” 

Alle cortenstalen bakken en keerwanden zijn op maat gemaakt.

Handzaam

Want zie die keerwanden, met hoogtes tot 1,80 meter maar eens enigszins handzaam te maken, zodat de uitvoerende partij – in dit geval Van der Tol – ze zonder al te veel moeite op het dak gehesen krijgt om ze daarna soepel en vlot aan elkaar te monteren. “En dat is ons dus wel gelukt”, vertelt Van Haren. “Juist om de uitvoering zo snel en makkelijk mogelijk te laten verlopen, komt het er bij ons op aan om de prefab elementen zo goed mogelijk te ontwerpen en te engineeren.” 

Van Haren beschrijft hoe het eerste ontwerp van de daktuinen – een bij de entree van het kantoorgedeelte en een als binnentuin, exclusief toegankelijk voor het kantoorpersoneel – bij de architect van het pand lag. Architectenbureau RoosRos heeft het ontwerp en het interieurontwerp voor het kantoor (circa 5.500 m2) verzorgd. Het masterplan kwam uit de koker van HofmanDujardin: zij stelden voor het kantoorgebouw te draaien en uit te laten kragen over de hal. Het kantoor is zo gericht op zowel de haven als de snelweg, terwijl het dak van de hal multifunctioneel kan worden ingezet voor vergroening, parkeren en zonnepanelen. Door de functies te stapelen zijn de vierkante meters warehouse maximaal gebruikt en is er op het voorliggende terrein een efficiënte logistiek gerealiseerd. 

Opvallende blikvangers op het pand.

Vlekkeloos

Van der Tol legde daarop de uitgewerkte 2D-ontwerpen bij FURNS neer die er op zijn beurt een 3D-ontwerp van maakte. Toen hun aanbieding was goedgekeurd zijn de engineers aan de slag gegaan om de details van de op maat gemaakte elementen in te vullen. Van Haren: “Dat gebeurt in Nederland, waarna de fabricage in onze fabriek in Polen wordt verzorgd.” 

De daktuinen op het gebouw van Neele-Vat ogen weliswaar recht en langwerpig, de elementen die FURNS maakte kenmerken zich door de schuin oplopende hellingbaan richting parkeerdek op het dak. “De montage en aanleg verliepen vlekkeloos en het resultaat springt er echt uit”, zegt Van Haren
die steeds vaker grote industriële of logistieke bedrijven als klant verwelkomt. “We merken dat steeds meer bedrijven, ook als ze niet in een binnenstad gevestigd zijn maar op een bedrijven- of industrieterrein, veel aandacht besteden aan het welzijn en de gezondheid van hun medewerkers. En dat resulteert in voor het personeel toegankelijke dak- en bedrijfstuinen. Zodat ze in de pauze in de natuur een broodje kunnen eten of tijdens het werk even buiten de benen kunnen strekken. Dat is echt wel een trend.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details