NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Complete leerschool voor werken met groenmachines
Accugereedschappen bieden voordelen op vlak van onder meer veiligheid, milieu, geluid en ergonomie.

Complete leerschool voor werken met groenmachines

Altijd actueel aanbod dankzij nieuwe leasingformule

Accugereedschap is – of, zo je wil, wordt – in tuin- en groenonderhoud de nieuwe norm. Of je nu een early adopter bent of liever eerst de kat uit de boom kijkt, uiteindelijk is er geen ontkomen aan. Om gemeentelijke groendiensten, tuinaannemers en andere groenprofessionals altijd en op een gedegen manier kennis te laten maken met de actuele technologie, investeerde het opleidingscentrum PCLT dit jaar in een gloednieuw machinepakket.

“Onze ambitie is duidelijk”, gaat PCLT-directeur Marc Ballekens van start. “We willen voor onze praktijkopleidingen niet alleen de beste lesgevers hebben, maar ook het beste materiaal. Dat betekent dat we vandaag flink moeten inzetten op accugereedschappen. Of het nu gaat om bosmaaiers, haagscharen, kettingzagen, bladblazers of grasmachines…: elektrisch is in alle categorieën de toekomst.” 

Het nieuwe machinepakket omvat zo’n 250 accu-aangedreven machines.

Partnership met fabrikanten

Ballekens staat sinds een jaar aan het hoofd van het PCLT. In die tijd kan hij niet alleen een gloednieuw machinepakket op zijn palmares schrijven, maar bovenal ook een unieke leasingformule. 

“In het verleden werden onze demomachines aangekocht. Het gevolg was dat er niet altijd direct in nieuwe technologieën geïnvesteerd kon worden, en dat verouderde machines dus soms langere tijd in roulatie gehouden werden. Omdat normen en machines zodanig snel evolueren, was er nood aan een nieuwe oplossing. Vandaag zijn we dan ook partnerships aangegaan met fabrikanten zoals Stihl en Husqvarna. Wij leasen van hen het materiaal en krijgen ook meteen de nieuwste innovaties door. Zo kunnen onze lesgevers en cursisten altijd met de beste machines en gereedschappen aan de slag.”

PCLT is erkend voor het afnemen van de examens kettingzaag ECC1 tot ECC4.

Vijf extra voordelen van nieuwste generatie machines

Naast het altijd actuele aanbod van opleidingen en machines, benadrukt Ballekens nog vijf andere belangrijke voordelen van de nieuwe samenwerkingen en machinepakketten. 

“Het gaat niet alleen om innovatie an sich, maar net zozeer om veiligheid, milieu, geluid, ergonomie en onderhoudsvriendelijkheid. We weten inmiddels allemaal dat accu-aangedreven machines de meest ecologische oplossing zijn. Dankzij hun stille werking laten ze ons verder toe om overal en op elk uur van de dag opleidingen te organiseren, zonder overlast voor de omwonenden én met verhoogd comfort voor zowel lesgevers als cursisten. Gezien een quasi-collectief rugprobleem dé aandoening van deze tijd is, besteden we in dat opzicht ook veel aandacht aan ergonomie.” 

Van nieuwere en meer complexe machines zou je dan weer een ingewikkelde onderhoudsaanpak kunnen verwachten, maar volgens Ballekens is het omgekeerde waar. “Tot slot is ook het veiligheidsaspect voor ons prioritair. Gelukkig kan je ervan op aan dat er geen enkele machine op de markt gebracht wordt die minder veilig is dan de oudere versies. Hebben we altijd de nieuwste gereedschappen in ons pakket, dan hebben we met andere woorden ook altijd de veiligste.”

Marc Ballekens staat sinds een jaar aan het hoofd van opleidingscentrum PCLT.

PCLT, diep in de praktijk

Op vandaag beschikt het PCLT over zo’n 250 gloednieuwe, accu-aangedreven machines. 

“Het gaat onder meer om bosmaaiers, haagscharen, tophandles en kettingzagen, maar bijvoorbeeld ook om bladblazers en grasmachines. Zij staan ter beschikking van onze 126 lesgevers die zich over heel Vlaanderen bewegen om groendiensten en groenprofessionals de nodige opleiding te geven. Dat kan zowel op maat, zijnde op specifieke vraag van een groendienst of tuinaannemingsbedrijf, als in een open aanbod, toegankelijk voor individuele groenprofessionals.”

De opleidingen richten zich op het praktisch gebruik en onderhoud van de machines in kwestie, maar worden ook steevast voorafgegaan door een theoretisch gedeelte. “De duurtijd is afhankelijk van de complexiteit van de machine. Essentieel is in ieder geval dat iedereen in het praktijkgedeelte op een veilige manier met het gereedschap aan de slag kan.” 

Alle opleidingen komen in aanmerking voor de kmo-portefeuille en het Vlaams opleidingsverlof. Ook het sectorfonds EDU+ voorziet in financiële tegemoetkomingen. Daarnaast resulteren de opleidingen aan het PCLT in de nodige bekwaamheidsattesten. “Zo zijn we onder meer erkend voor het afnemen van de examens kettingzaag ECC1 tot ECC4”, illustreert Ballekens.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details