- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Je hebt duurzaam en dan heb je Koers. Het Nederlandse familiebedrijf bestaat inmiddels al 107 jaar en laat aandacht voor het milieu als een rode draad doorheen alle dagelijkse activiteiten lopen. Zo brengen ze met Koersmix halfverhardingen, natuurlijk ogende en waterdoorlatende oplossingen, op de markt voor tuinen, parken, landschappen en openbare ruimtes.
Koers zet sterk in op de circulariteit van zijn producten. Ze kopen restmaterialen van bouw, groenafval en andere reststromen op, laten dit verwerken en testen door hun labo en zetten vervolgens een ‘nieuw’ nulproduct in de markt. “We blijven weg van vervuilende grondstoffen en trachten zo min mogelijk primaire materialen toe te voegen aan onze producten”, zegt Nicole Schoutens, accountmanager bij Koers. “Bovendien moeten die producten na gebruik ook recyclebaar zijn. Onze productiesite in Nederland is CO2-neutraal en alle transport gebeurt op gas-to-liquids. Van de vrachtwagens tot de aanlegmachines en bedrijfsbussen.”
Onder de naam Koersmix brengt het bedrijf een reeks halfverhardingen uit. Dit mag door zijn duurzame karakter gebruikt worden in zones met de strengste eisen, zoals de Natura2000-gebieden. “Voor verhardingen wordt vaak bronmateriaal uit groeves gehaald. Wij proberen het gebruik van primaire grondstoffen zoveel mogelijk te beperken door te werken met een vast recept van secundaire bronnen die onderzocht worden door ons civieltechnisch labo op onder meer stabiliteit. Dat materiaal wordt vervolgens mineraal of plantaardig gebonden.”
De halfverhardingen van Koersmix staan voor stabiliteit en het verminderen van hittestress. Ze nemen water op en laten het doorsijpelen in de bodem. Zo zal op een warme dag het opgenomen water verdampen in tegenstelling tot beton en asfalt dat opwarmt. “Koersmix komt dus tegemoet aan de wisselende periodes van hitte en regen”, licht Nicole toe. “Het product bestaat al 25 jaar, maar door het huidige klimaat komen er extra toepassingen. We zien dat het naast wandel- en fietspaden nu ook gebruikt wordt voor parkeervakken, opritten, trage wegen en landbouwwegen of rond bomen omdat het water doorlaat in de bodem.”
Naast zijn duurzame eigenschappen ziet een Koersmix-halfverharding er mooi uit. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen, afhankelijk van de belastbaarheid en waterdoorlatendheid. Het wordt vaak geplaatst in de omgeving van historische gebouwen zoals abdijen, kastelen en landgoederen. Wie wil, kan Koersmix gaan bewonderen in de Abdij van Bornem, in de Abdij van het Park in Leuven, bij Labiomista in Genk of in de Plantentuin Meise. “Koersmix matcht er perfect met de uitstraling van de gebouwen en tuinen. Bovendien verstoort het de ondergrond niet en kleurt het mooi bij de omgeving. Het wordt op sommige plekken geplaatst in combinatie met een kasseibaan, al is Koersmix veel toegankelijker voor bijvoorbeeld mindervaliden.”
Koersmix is stabiel en weerbestendig. Als tuinaannemer kun je Koersmix zelf aankopen, maar het bedrijf plaatst de halfverhardingen ook voor zijn klanten. Bij die plaatsing komen enkele aandachtspunten kijken. Zo moet de fundering aangepast zijn aan het gebruik. “We raden 20 à 25 centimeter aan voor een fiets- of wandelpad. Een pad in een park waar af en toe een dienstwagen over rijdt, vraagt een dikkere laag”, zegt Nicole. “Uiteraard moet de fundering waterdoorlatend zijn.”
Koersmix kan vervolgens manueel of machinaal geplaatst worden. Daarbij kijk je erop toe dat er voldoende afschot in het dwarsprofiel aanwezig is, zodat het overtollige water weg kan. “Plaats Koersmix nooit lager dan het maaiveld en maak werk van een goede verdichting met een wals of trilplaat. We geven de voorkeur aan een machinale verwerking omdat het product zo al voorverdicht wordt en overal dezelfde dikte heeft.”