NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Automatisch maaien is een echte aanwinst voor elke graszodenproducent
Er werden twee sneden uitgevoerd, een na vijf maanden en een na acht maanden. De conclusie is dat het gras drie maanden eerder klaar is voor de verkoop dankzij de robotmaaiers.

Automatisch maaien is een echte aanwinst voor elke graszodenproducent

Het kweken van graszoden en de distributie ervan in rollen vereisen discipline om een legklaar eindproduct te garanderen dat van superieure kwaliteit is en vrij van schimmelziekten. En dat alles binnen de kortst mogelijke productietijd. De uitdagingen zijn niet gering, maar er moet gezegd worden dat innovatie op dit gebied niet veel helpt. Tenminste, tot nu toe.  Een grootschalige test in reële situatie, op initiatief van robotmaaierfabrikant Belrobotics, heeft een nieuwe werkmethode aan het licht gebracht.

Gras op rol is een gazon dat gedurende vele maanden is ingezaaid en gecultiveerd door professionals die er alles aan doen om een onkruidvrij gazon van hoge kwaliteit te produceren. De graszoden worden vervolgens overgebracht met speciale machines en opgerold en verpakt op palletten, voor een gemakkelijke verplaatsing en installatie. Het resultaat is de aanleg van privétuinen, sportvelden en openbare ruimten in recordtijd.

Maar het is niet zo eenvoudig als het klinkt. Graszodenkwekers, ook wel graszodenbedrijven genoemd, moeten rekening houden met klimatologische uitdagingen, zorgen voor een adequate bewatering, en kant-en-klare graszoden van een constante kwaliteit leveren in een zo kort mogelijke tijd.  

Deze test op ware grootte heeft onder meer aangetoond dat de beworteling zichtbaar sneller verloopt, dat het risico op onkruid en schimmelvorming sterk is verminderd, en dat het automatische maaiwerk continu kan worden uitgevoerd dankzij de afbakening van werkzones of ‘no-go’ zones.

De test op ware grootte

Om graszodenproducenten te helpen gras van betere kwaliteit te kweken en zich te onderscheiden van de concurrentie, heeft Belrobotics samengewerkt met een bekende Nederlandse producent, Direct Gazon, om een maaiproef te organiseren met een aantal specifieke doelstellingen: de kostenefficiëntie van geautomatiseerd maaien bepalen in vergelijking met traditioneel maaien; de flexibiliteit van de gerobotiseerde oplossing controleren bij veranderingen in het terrein; de impact ervan identificeren; en de resultaten op irrigatie en bemesting analyseren.

Hiertoe werden twee TM-2050 robotmaaiers gecombineerd met WiseNav® GPS-RTK technologie om drie referentievelden te maaien. De test werd parallel uitgevoerd met de conventionele maaimethoden die de telers gebruikten.  Er werden twee sneden uitgevoerd, een na vijf maanden en een na acht maanden, zodat de resultaten konden worden geïnterpreteerd en eventuele aanpassingen konden worden doorgevoerd.

“Live” aanpassingen voor perfect maaien

De belangrijkste uitdagingen van automatisch maaien werden snel geïdentificeerd… en er werden oplossingen gevonden. Diederick Geerinck, sales & marketing manager bij Belrobotics: “We zochten naar het beste evenwicht tussen de gewenste maaicapaciteit en de verwachte maaikwaliteit.  Het antwoord lag in het optimaliseren van de positie van het laadstation, het gebruik van verschillende gps-zones zodat de robot zelfs tijdens irrigatie kan werken, en het nauwkeurig afstellen van de maairichtingen.”

Om graszodenproducenten te helpen gras van betere kwaliteit te telen en zich te onderscheiden van de concurrentie, heeft Belrobotics samen met een gerenommeerde Nederlandse graszodenproducent een praktijkgerichte maaiproef georganiseerd.

Snelle vergelijking tussen traditioneel en automatisch

Aan het einde van de eerste fase, dus na vijf maanden, bleken de sneden van de robot veel zwaarder te zijn (1,8 kg tegenover 1,1 kg) en was de wortelontwikkeling veel beter. Dit alles voor dezelfde kwaliteit gras.  Echter was het pas met de tweede snede, dus na acht maanden, dat vergelijkbare graseigenschappen te zien waren bij het traditioneel maaien. Conclusie: het gras is drie maanden eerder klaar voor de verkoop dankzij de robotmaaiers. 

 Andere belangrijke punten uit deze test op ware grootte zijn dat de maaicapaciteit oploopt tot 68.000 m2 gras van 30 mm hoog om de twee, drie dagen, dat de beworteling zichtbaar sneller verloopt, dat het risico op onkruid en schimmelvorming sterk is verminderd, en dat het automatische maaiwerk continu kan worden uitgevoerd dankzij de afbakening van werkzones of verboden zones om irrigatie of oogsten van specifieke gebieden mogelijk te maken.

Hoe bemoedigend deze eerste resultaten ook zijn, het is duidelijk dat verdere analyse meer gericht zal zijn op finetuning. Maar vanaf nu zijn de technologie en knowhow van Belrobotics al duidelijk beschikbaar voor graszodenproducenten om hun productie te optimaliseren en zo efficiënt mogelijk te maken.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details