NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
AGRIBEX 2021, een vooruitblik
Sfeerbeeld 2019.

AGRIBEX 2021, een vooruitblik

Voor deze eerste post-corona editie hoopt het internationaal landbouwsalon AGRIBEX op 85.000 tot 90.000 bezoekers. De beurs heeft zich altijd al opgesteld als een platform, een ontmoetingsplek tussen de verschillende sectoren die rechtstreeks of onrechtstreeks met de landbouw verbonden zijn en dat is in deze 72e editie niet anders. Tijdens de beurs wordt extra ingezet op ‘slim boeren’. Dit mede in het kader van de klimaatwijziging, waar de landbouw in het bijzonder mee af te rekenen krijgt.

‘Smart Farming’ in opmars

De organisator van de beurs, Fedagrim, trekt volop de kaart van innovatie en inzichten die helpen de landbouw robuuster en duurzamer te maken. Zo wordt heel wat aandacht gegeven aan precisielandbouw, intussen bekend als Smart Farming. De beurs wil op een specifiek thema-eiland inzoomen op de mogelijkheden die er intussen zijn op dit terrein. Vooral datacollectie en realtime verwerking op de akker komen aan bod. Het stelt de boer in staat om ‘on the spot’ metingen uit te voeren over de stand van het gewas, de vochtigheid van de bodem, de plaagdruk en daarop zijn behandelingen af te stemmen.

Beurscoördinator Alain Vander Cruys: “Op de beurs zullen we bijvoorbeeld een multifunctionele akkerbouwrobot tonen. Het gaat om een prototype ontwikkeld aan de UGent ter verbetering en uitbreiding van een bestaande robot van AgroIntelli. Dergelijke prototypes zullen binnen dit en drie jaar inzetbaar zijn en ervoor zorgen dat het rendement van de akker kan toenemen terwijl de kosten beperkt worden door het ‘slim’ inzetten van behandelingen.”

De beurs ontdekken in verschillende categorieën.

Uitdagingen voor de veeteelt

Ook veeteelt is een vaste waarde op een beurs als AGRIBEX. Uiteraard zijn er de wedstrijden en dierententoonstelling, ingevuld door de Brussels Livestock Show. Maar daarnaast wil AGRIBEX ook aandacht geven aan het businessmodel in de veehouderij. Veeteelt staat onder zware druk door steeds strenger wordende regelgeving zeker inzake stikstof-uitstoot. Dit verhoogt de kosten aanzienlijk om bedrijven in regel te krijgen met de geldende normen. Aan de andere kant is er de consument die steeds op zoek gaat naar lokale maar vooral goedkope voedingswaren. Die contradictie blijft een moeilijk gegeven voor de sector.

“Maar op het thema-eiland ‘Feed the Future’ willen we het rendement voor de veehouder – en in het bijzonder de varkenshouder –verhogen door een beter datamanagement te promoten. Door een permanente screening van de varkens via de RFID-oormerken komt er een pak waardevolle informatie naar boven. Informatie waarmee de boer zijn ding kan doen. Hij kan voeding beter afstemmen op het dier. Hij kan het groepsgedrag beter monitoren, hij kan bewegingen in kaart brengen en zo meer. Door dit datamanagement kan de veehouder besparen op arbeid en kosten en dus zijn rendement verhogen”, aldus Alain Vander Cruys.

Wat met de groensector?

Wat de groensector betreft is er geen thema-eiland voorzien maar de leden van de Federatie die actief zijn in de groensector hebben beslist om het bedrag dat ze in principe krijgen voor de ontwikkeling van het eiland eerder te gebruiken voor het uitnodigen van groenambtenaren van steden en gemeenten en andere instanties tijdens de Professionele Dag.

Onder meer tractoren ontdekken op de beursvloer..

De impact van Corona

AGRIBEX is een van de grootste post-corona indoorbeurzen in de Benelux. Als we al van post-corona mogen spreken, gezien de recente evolutie van de cijfers. Alain Vander Cruys: “Voor deze editie is het aantal exposanten met 14 procent gedaald, hoofdzakelijk te wijten aan de angst voor de pandemie. Daarom valt de beurs ook iets kleiner uit dan vorige edities. Om alles volstrekt veilig te laten verlopen, zullen alle exposanten, hun medewerkers en de bezoekers hun coronapas moeten voorleggen. Gelukkig heeft iedereen hier het volste begrip voor.”

Hoog bezoek

“Door dit alles is de beurs met één dag ingekort en begint slechts op woensdag in plaats van dinsdag. Al de rest is wel gebleven. De Hospitality Day, in samenwerking met ING, valt zoals steeds op de eerste beursdag. De Ladies’ Day gaat door op de tweede dag. Hiermee wil AGRIBEX meer waardering vragen voor het vaak ondergewaardeerde werk van vrouwen in de sector. De officiële opening vindt plaats in aanwezigheid van tal van ministers, waaronder dit keer ook de Belgische premier Alexander De Croo”, besluit Alain Vander Cruys.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details