NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Verlichting hoeft geen last te zijn
In de tuin is beleving het allerhoogste goed.

Verlichting hoeft geen last te zijn

Een tuin is meer dan een doordacht vormgegeven verzameling planten en verhardingen. Het is een belevingsruimte. Om die ervaring kracht bij te zetten, zowel overdag als ’s nachts, is verlichting een speerpunt. Toch staan veel tuinaannemers nog wat weigerachtig tegenover dit lumineuze aspect. Om zijn collega’s ervan te verzekeren dat verlichting allerminst een last hoeft te zijn – integendeel, eerder een meerwaarde – vertelt een Nederlandse tuinaannemer hoe hij het aanpakt.

Of het nu gaat om een eigen tuinontwerp of een tuin in de onderhoudsportefeuille, voor de verlichting doet de aannemer steevast een beroep op Suslight. De producten van dit Nederlandse verlichtingsmerk, dat via Suslight België ook tot bij Vlaamse en Waalse tuinaannemers/dealers gebracht wordt, werken immers op een 24-volt systeem. 

“Dat zorgt voor een grote flexibiliteit”, getuigt de tuinaannemer. “De lampen zijn allemaal energiezuinige leds en indien nodig kan ik heel eenvoudig een lampje vervangen door een sterker of net zwakker exemplaar. Bovendien kan ik met het uitgebreide assortiment altijd een passend aanbod doen, of mensen nu voor een uitbundig of een subtiel lichtontwerp kiezen.”

“Maak een aparte groep voor sfeerverlichting.”

Lichtdemonstratie

Om zijn klanten een idee te geven van de mogelijkheden en het sfeerbeeld van de tuin mét verlichting, geeft de tuinaannemer vaak een lichtdemonstratie. 

“Daarmee begint het in principe. Ik plan samen met de klant een avond in en zet verschillende lampen uit in de tuin. Zo kunnen mensen goed zien wat het effect van de verlichting zal worden. Vervolgens kijken we wat de persoonlijke wensen van de klant zijn en gaan we over tot een ontwerp.”

Verlichting langs tuinpaden groepeer je best onder functionele verlichting.

Twee groepen

Bij de vormgeving van het uiteindelijke lichtontwerp werkt de aannemer standaard in twee groepen: “De eerste groep omvat de sfeerverlichting, bijvoorbeeld om bomen mee aan te lichten. De andere groep is de functionele verlichting waarmee onder meer de looppaden verlicht worden.”

Bij elk tuinontwerp wordt trouwens rekening gehouden met de verlichting, ook wanneer mensen uit kostenoverweging nog niet meteen tot effectieve plaatsing willen overgaan. “In zo’n geval stel ik voor om de elektriciteitskabels al in te graven op het moment dat de tuin toch op de schop staat. Het daadwerkelijk aanschaffen van de armaturen en aansluiten van de verlichting kan altijd nog op een later moment, maar door vooruit te denken bespaar je wel op kosten en tijd.”

Uitbundig of subtiel? Met verlichting kan je alle kanten op.

Oog voor innovatie

De tuinaannemer ziet nog een mooie toekomst voor zijn samenwerking met Suslight. “Het is een relatief jong bedrijf dat heel erg op innovaties gericht is. Dat betekent dat ik de producten ook probleemloos in het hoger segment van de markt kan aanreiken en dat er continu verbeteringen worden doorgevoerd. Zo wordt er nu gewerkt aan een systeem waarmee je lampen individueel kan schakelen. Dat zal voor nog meer flexibiliteit zorgen.”

Ook niet onbelangrijk voor de tuinaannemer: dat duurzaamheid bij dergelijke innovaties en ontwikkelingen altijd vooropstaat. “Niet alleen wordt er gewerkt met energiezuinige ledverlichting, de kabels zijn ook zo gemaakt dat ze geschikt zijn voor eventueel hergebruik.” 

Verder biedt Suslight op alle producten vijf jaar garantie en wordt sinds dit jaar ook oude verlichting ingenomen en door het bedrijf verwerkt. “Zo werk je bijna ongemerkt mee aan recycling van iets dat anders in de vuilniscontainer verdwenen was.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?