- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Na het obligate uitstel van het voorbije jaar was de Nationale Grasdag op donderdag 2 september weer helemaal terug. Op de velden van Franken Agro in Mol verzamelde dan ook een enthousiast publiek van tuinaannemers, stedelijke diensten en andere groenprofessionals. Een blij weerzien, dat dit jaar niet alleen in het teken stond van groen, maar tevens van blauw goud.
De Nationale Grasdag is een organisatie van Advanta, Bayer Crop Science, Compo Expert, ICL en TerraCottem, en vond dit jaar voor de veertiende keer plaats. Naar goede gewoonte konden professionele bezoekers er tientallen specialisten ontmoeten en alle facetten rond de aanleg, renovatie en onderhoud van gazon, sportvelden en openbaar groen ontdekken. Niet alleen door te luisteren, maar net zozeer door te zien en te doen. Samen met Erik Truyers van Advanta blikken we terug.
Oorspronkelijk stond de veertiende editie van de Nationale Grasdag gepland op 10 en 11 juni 2020 in Pittem, maar we weten inmiddels allemaal waarom die plannen opgeborgen moesten worden.
“Natuurlijk hadden we dit jaar graag onze vijftiende editie kunnen vieren, maar gezien de omstandigheden zijn we vooral trots en gelukkig dat we elkaar nu eindelijk weer hebben kunnen ontmoeten. Ook dit jaar was het immers nog lange tijd onduidelijk of de Nationale Grasdag zou kunnen doorgaan. Het is dankzij de inspanningen van alle organiserende partners, maar tevens die van Franken Agro en de gemeente Mol, dat we erin geslaagd zijn om het evenement op relatief korte termijn op poten te zetten, mét inachtname van de nodige veiligheidsmaatregelen.”
Helemaal hetzelfde was de Nationale Grasdag dit jaar evenwel niet. Zo werd het evenement beperkt tot één dag en werd het bezoekersaantal noodgedwongen beperkt. “Traditioneel nodigen we ook heel wat scholen uit”, vertelt Truyers nog. “De huidige studenten zijn immers de professionals van morgen. Echter, omdat we pas in de zomer de knoop konden doorhakken, was het moeilijk om nog iemand te bereiken. Achteraf gezien was dat een geluk bij een ongeluk, want er was zodanig veel enthousiasme, dat we de inschrijvingen al op voorhand moesten afsluiten.”
Dat Erik Truyers tevreden terugblikt op de Nationale Grasdag 2021, heeft echter niet alleen te maken met het hoge bezoekersaantal. Het is de kwaliteit van de contacten die volgens
hem vooropstaat.
“Na een lange periode van lockdown was het duidelijk dat de sector nood had aan nieuwe en hernieuwde persoonlijke contacten. En dat is exact wat we met de Nationale Grasdag beogen: de groenprofessional rechtstreeks bereiken. Niet door hem of haar met een veelheid aan commerciële mededelingen te overstelpen, maar net door informatie te verstrekken, demonstraties te geven en vragen te beantwoorden.”
“Natuurlijk worden er traditioneel ook verschillende primeurs voorgesteld – denk aan de CEORA robotmaaier van Husqvarna, dit jaar – maar uiteindelijk komt het erop aan dat de groenprofessional de diverse mogelijkheden kan ontdekken en vervolgens zelf kan vergelijken. Slechte producten bestaan in onze sector bijna niet meer, maar de grote uitdaging is om het juiste product op het juiste probleem te zetten. Dat vergt doorgaans wat meer achtergrond en ervaring – net datgene wat we op een kennisevent als de Nationale Grasdag met elkaar willen delen.”
Mieke Wittebrood van TwinTrailer ondervond de sfeer van kennisdeling dit jaar voor de eerste keer zelf.
“We staan hier niet alleen meteen bij de juiste mensen – de professionals – maar het valt ook op hoe zij zelf met elkaar in gesprek gaan. Zo zagen we meermaals hoe onze klanten andere bezoekers op de stand aanspraken en spontaan hun ervaringen met de TwinTrailer uit de doeken deden. Ze waren als het ware onze beste ambassadeurs.”
De Nationale Grasdag staat – hoe kan het ook anders – steevast in het teken van gras, maar onder de noemer ‘Water, het nieuwe goud’ werd ook extra uitdrukkelijk naar de bodem en de waterhuishouding gekeken.
“De voorbije jaren kregen onze gazons telkenmale met extreme weersomstandigheden af te rekenen. De zeer hoge temperaturen en lange periodes van droogte van 2019 en 2020 worden wellicht als het meest problematisch ervaren, maar ook uitermate natte zomers zoals deze kunnen voor de nodige uitdagingen zorgen. Daar moeten we ons met z’n allen tegen wapenen.”
Tijdens twee rondleidingen gaven de organiserende partners alvast tekst en uitleg bij hun oplossingen en initiatieven in het kader van water.
Zo vestigde Bayer Crop Science de aandacht op gewasbeschermingsmiddelen en meer bepaald het belang van de kwaliteit van zowel de formulering als het water, alsook het efficiënte gebruik van grasspecifieke formuleringen met minder water en een hogere UV-bescherming.
COMPO EXPERT lichtte toe hoe hoogwaardige meststoffen en bodemverbeteraars leiden tot een verbeterde wateropname van de bodem en een verhoogde weerbaarheid van de planten tegen zowel droogte als wateroverlast, en TerraCottem gaf uitleg over de ruim twintig waterhoudende, voedende en stimulerende componenten in zijn bodemverbeteringstechnologie en hoe die op synergetische wijze samenwerken om de kwaliteit en de waterretentie van de bodem te verbeteren.
Dat hopen op een regelmatige neerslag vandaag ijdele hoop is en dat een goed watermanagement essentieel is om een mooie groene ruimte te behouden, was dan weer de boodschap van ICL, dat in het kader van dat waterbeheer dieper inging op het gebruik en de selectie van de juiste ‘wetting agents’.
Advanta, tot slot, richtte zijn blik op het gras zelf. “Dankzij een aangepaste grasgenetica hebben we vandaag gazon- en graszadenmengsels in ons gamma met een uitzonderlijke resistentie tegen droogte, hitte en UV-straling”, aldus Truyers. “Het resultaat van decennialang kweken
en veredelen.”
Ook heel wat standhouders hadden oog voor water en de bijbehorende problematieken. Oplossingen om de bodem te decompacteren en de waterhuishouding te optimaliseren werden op verschillende locaties gedemonstreerd, en er was ook aandacht voor ondersteuning in de vorm van irrigatie en beregening. “Planten en gewassen groeien nu eenmaal beter bij een regelmatige vochtvoorziening”, aldus Paul Hermans van VBS Irrigatie. “Echter, het is duidelijk dat de natuur daar niet noodzakelijk zelf voor zorgt. Het loont dus om af en toe een handje te helpen.”
Een week na datum kijkt Erik Truyers nog steeds uit op een volle mailbox. Daarin zowel algemene dankbetuigingen en felicitaties, als meer inhoudelijke vragen. “We kunnen terugblikken op een erg mooie editie”, besluit hij. “Iedereen was blij om elkaar weer in levende lijve te ontmoeten en bij te praten aan de stand of de bar. Persoonlijk zie ik slechts één minpuntje, en dat is dat ik niet genoeg tijd had om iedereen te woord te staan en op alle vragen een antwoord te formuleren. Dat wordt een uitdaging voor de komende weken, maar het zorgt ook voor extra gedrevenheid om het volgend jaar nog beter te doen.”
GRIN: maaien onder alle omstandigheden
In het verleden konden bezoekers van de Nationale Grasdag bij GRIN al de PM53 PRO uittesten. Dit jaar werd er voortgebouwd op het succes van die professionele grasmaaier en stelde de van oorsprong Italiaanse fabrikant in primeur de GRIN PM53 KW voor. “In wezen is er aan de machine weinig veranderd”, zegt Çakti Aswan. “Maar de ene verandering die werd doorgevoerd, maakt voor de professionele tuinaannemer wel een wezenlijk verschil. De PM53 KW is namelijk uitgerust met een nieuwe Kawasaki motor. Die is op zijn beurt uitgerust met een oliepomp, met als gevolg dat hij nooit in smeringsproblemen komt en zelfs op steile hellingen nooit zal vastlopen. Dat geeft de gebruiker aanzienlijk meer bewegingsvrijheid.”
De gekende eigenschappen van de PM53 PRO blijven in het nieuwe model ongewijzigd. “Dankzij het hoge maaikoppel kan de machine de meest uitdagende maaiomstandigheden aan, inclusief jong, nat, hoog of dik gras. Dat steeds volgens het gekende GRIN maaiprincipe, dat inhoudt dat alles wat afgesneden wordt ook fijn vermalen wordt om een mooi maaibeeld te garanderen, zonder afval.”
Herco Machinery: multi-inzetbare klepelmaaiers
Op de stand van Herco Machinery trokken de felgroene klepelmaaiers van Peruzzo dit jaar weer heel wat aandacht. Het brede scala aan machines, met exemplaren van 96 tot 500 centimeter zonder opvangbak of 100 tot 220 centimeter met opvangbak, motor-, PTO- of hydraulisch aangedreven, geeft blijk van de grote diversiteit aan mogelijkheden, maar daar eindigt het volgens Gunther Hermans allerminst. “We worden gewaar dat de klepelmaaiers niet alleen tijdens het reguliere maaiseizoen, maar simpelweg het hele jaar door ingezet worden. In de herfst worden er bladeren mee geruimd, en heeft het gestormd, dan worden ze gebruikt om takken te rapen. Enkel wanneer het sneeuwt, staan ze even op stal.”
Die veelzijdigheid hebben de machines te danken aan de robuuste rotor, meent Hermans. “Met een snelheid van ruim 2.000 toeren per minuut, wordt zowat alles in de machine meegezogen. Schade aan de klepels of de rotors hebben we evenwel nog nooit gezien, zelfs niet wanneer er onverwachte vervuilingen meekomen.”
Hilaire Van Der Haeghe: elektrische werktuigdrager
Tussen de vele verschillende machines op de stand van Hilaire Van Der Haeghe stond één opvallend wit exemplaar op drie wielen: de volledig elektrische werktuigdrager AllTrec 4810T, voor de gelegenheid uitgerust met een maaidek van 130 centimeter. “De werktuigdrager is met zijn drie wielen uiterst wendbaar en zodanig ontworpen dat hij met het grootste batterijpakket, met name dat van 45 kW, acht uur lang kan maaien”, vertelt productspecialist Eric Peeters. “Daartoe moet het toestel, afhankelijk van de laadinrichting, twee tot zes uur laden.” Wie minder autonomie eist, kan ook opteren voor batterijen van 25 of 35 kW, telkens met een levensduur van zeven jaar of 2.000 oplaadcycli. Het onderhoud en de operationele kosten van de AllTrec 4810T zijn in vergelijking met toestellen op fossiele brandstof minimaal.
Het maaidek, op zijn beurt, is geschikt voor zowel achterlozing als mulching, en ook beschikbaar in een uitvoering met werkbreedte 180 centimeter. Daarnaast kunnen ook andere elektrisch aangedreven accessoires op de werktuigdrager gemonteerd worden, zoals een maaiarm met maaikop of heggenschaar, een onkruidborstel met 3D-kop, of een onkruidbrander met hete lucht. “Die laatste krijgt ondersteuning van twee gasflessen voor de hete lucht, maar minimaliseert het verbruik door een optimale warmterecuperatie.”
Jo Beau: Landscaper Line wordt uitgebreid
Onder de noemer Landscaper Line brengt machinefabrikant Jo Beau dit jaar een reeks zomertoestellen op de markt. Tijdens de Nationale Grasdag kon onder meer de SC550 graszodensnijder op heel wat aandacht rekenen.
“De SC550 is een compacte doch professionele gazonsnijder met een werkbreedte tot 457 millimeter”, vertelt Christophe Beauprez. “Het toestel snijdt tot maximaal 63,5 millimeter diep en de precieze diepte is per 6 millimeter instelbaar. Het snijden zelf kan met twee verschillende snelheden, maar voor transport zijn er nog twee extra versnellingen vooruit en één achteruit. Daarenboven is de machine voorzien van een professionele Honda GX 160 motor en vierwielaandrijving, voor een betere tractie en stabiliteit.”
Om onderhoud en gebruik zo eenvoudig mogelijk te houden werden de franjes bij deze graszodensnijder bewust achterwege gelaten, maar in de ergonomie van de gebruiker werd wél gericht geïnvesteerd. “De bediening van het mesblad bevindt zich vlak bij het stuur en kreeg een ergonomische vorm mee, zodat het niet onnodig veel moeite of inspanning vergt om het mesblad in de grond te laten zaken. Op het stuur zelf hebben we dan weer trillingsdempers voorzien. Zij vangen de trillingen ten gevolge van het schudden van het mes op en zorgen voor een aangename bediening.”
Reesink Turfcare: driedelige klepelmaaier
Reesink Turfcare stelde op de Nationale Grasdag onder meer de drieledige klepelmaaier Toro LT-F3000 voor. “De machine is nieuw en eerder uniek in het gamma van Toro”, zegt account manager Eric Laenen. “Zowel omwille van het maaiprincipe als in zijn driedelig karakter. We merken echter dat steden en gemeenten steeds vaker naar klepelmaaiers vragen, onder meer omwille van het beperkter onderhoud. Daaraan komt deze machine perfect tegemoet, met als bijkomend voordeel dat de drie onafhankelijke maaidelen – links, rechts en achteraan – een hoge flexibiliteit leveren. Enerzijds zorgt het voor een maaibreedte die instelbaar is van 76 tot 212 centimeter, anderzijds voor een perfect maairesultaat, ook op oneffen terrein, zonder te scalperen. Dankzij de achterloop op de verschillende elementen creëer je waar nodig trouwens eenvoudig het kenmerkende streepeffect.”
De Toro LT-F3000 is uitgerust met een 43,4 pk turbodieselmotor die voldoet aan Stage V en het Toro CrossTrax®-aandrijfsysteem voor extra kracht en tractie op de wielen. De cabine is homologeerbaar voor op de weg en indien gewenst kunnen de klepels door cilinders vervangen worden.
Van Dyck Marcel: compacte stalen wiellader
Distributeur Van Dyck Marcel stond op de Nationale Grasdag met de Pitbull X27. De kniklader van het opkomende Nederlandse merk viel volgens Joey Van Dyck – kleinzoon van – vooral op omwille van het stevige hefvermogen. “De machine ziet er compact uit, maar herbergt enorme kracht in zowel de hefinrichting als de wielen. Het hefvermogen van de X27 ligt bijvoorbeeld op 2,7 ton, maar de giek en pomp zijn wel voorzien op 3,6 ton. De machine geeft dus niet zomaar op, en dankzij het grote vermogen op de wielen worden ook grote partijen grond bijvoorbeeld probleemloos voortgeduwd.”
Nog een twist ten opzichte van het compacte uitzicht: de machine heeft de ergonomie en overbuild van een grote kniklader. “Het gaat om een volledig stalen machine, voorzien van een vast knikpunt op basis van lagers en een pendelende as achteraan. Daardoor wordt de bestuurder op oneffen terrein niet zomaar heen en weer gezwierd en ontstaat er in dergelijke omstandigheden ook geen speling op het knikpunt.”