Het weer zat mee, de sprekers op het programma prikkelden de nieuwsgierigheid en landschapsminnend Vlaanderen had er zin in. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het event Landscapes & Urban design in NOA outdoor living een succes werd. GreenPro nodigde er heel wat klanten uit de landschapsarchitectuur en -aanleg, en andere geïnteresseerden, uit. Het publiek vertrok na een geslaagde avond naar huis met nieuwe inzichten en waardevolle contacten. Inspireren en kennis delen, dat is GreenPro op zijn best.
NOA outdoor living bood het ideale kader voor dit event, GreenPro voorzag de inhoud. De samenwerking tussen Louwers en NOA outdoor living is niet nieuw. Niet verwonderlijk, want een event rond het buitenleven en landschapsarchitectuur kan je nergens beter organiseren dan in en rond een inspiratiepark van 30.000 vierkante meter met tien volledige tuinbelevingen. Dat de 230 plaatsen al snel ingenomen waren, is het beste bewijs.
Met twee vooraanstaande Nederlandse sprekers en een jonge Belg sprak het programma van Landscapes & Urban design meteen aan. Die verwachtingen werden volledig ingelost. Catherine Degreef leidde het sprekersgedeelte in met een woordje uitleg over NOA outdoor living, de dertig partners die er samen buitenbeleving tastbaar maken en de gloednieuwe community FRIENDS of NOA. “Op dat nieuwe platform vinden (tuin)architecten, landscapers, ontwerpers, merken en andere professionals met interesse in het buitenleven elkaar”, aldus Degreef. Het is nog een manier waarop NOA outdoor professionals wil samenbrengen. Precies wat GreenPro ook doet, met events als dit.
Voor het inhoudelijke luik stond Louwers Mediagroep in, uitgeverij van heel wat professionele vakbladen, waaronder GreenPro. Zaakvoerder Wim Fierens: “We startten 45 jaar geleden met papieren tijdschriften en groeiden intussen uit tot een onestopshop voor print, audio, online, video, events, … Enkele jaren terug richtten we GreenPro op, als platform voor de tuin- en groenprofessional.”
Louwers Mediagroep heeft een Nederlands moederbedrijf. Zo heeft onder meer GreenPro ook een Nederlandse editie. Toepasselijk dus, dat er twee Nederlandse sprekers en een Vlaming hun visie op landschapsarchitectuur uit de doeken deden.
Prof. dr. ir. Steffen Nijhuis van de TU Delft beet de spits af. Hij lichtte uit hoe landschapslogica aan de basis ligt van duurzame stedelijke ontwikkeling. Met een opleiding als hovenier combineert hij elke dag praktische inzichten met theoretische kaders. Zijn verhaal doorspekte hij bovendien met tal van spraakmakende voorbeelden uit de Lage Landen. “Verstedelijking gaat vaak ten koste van de openbare ruimte”, schetste Nijhuis de urgentie. “De biodiversiteit en de levenskwaliteit komen hierdoor onder druk. Door het landschap als basis te gebruiken om onze maatschappij te vormen kunnen we dit stukken beter doen. Helaas gebeurt het vandaag meestal andersom. We geven de maatschappij vorm en voorzien daar wat groen rond. Door te ontwerpen met de natuur, te ontwerpen voor mensen en te ontwerpen met de geschiedenis ontwikkelen we echt duurzame landschapsarchitectuur.”
Vervolgens was landschapsontwerper Timo Cents aan zet. Hij gaf meer uitleg, voorbeelden en tips en tricks over hoogstedelijk groen. “Ik bekijk de natuur als inspiratiebron om gebouwen te maken in een groen stedelijk landschap. ‘Natuur op grote hoogte’ is de toekomst”, kaderde Cents zijn presentatie. Zelf werkte hij mee aan Wonderwood in Utrecht. Hij nam het publiek mee doorheen het maakproces van dit project. “Het gebouw is benaderd als een ecosysteem, waarbij op allerlei hoogtes bomen zijn geplant. Zo worden de twee torens een groen element in de stad. Het dakpark op 25 meter hoogte is toegankelijk voor mens en dier. Door de keuze en opstelling van het groen krijgt de biodiversiteit een boost.”
De aangeplante bomen zijn soorten die oud kunnen worden, zodat de gebouwen langdurig een positieve impact maken op de omgeving. “Na 15 jaar is het gebouw eigenlijk op zijn mooist”, weet Cents. Een van de vragen die spontaan rees bij het publiek was de betaalbaarheid van het project. Timo stelde gerust: “Wonderwood is specifiek ontworpen met de bedoeling om elke laag van de samenleving aan te spreken. Het is dus zeker niet extreem duur om er te wonen, vergeleken met andere projecten in de regio”, counterde de landschapsontwerper.
De laatste spreker bracht het verhaal terug naar Vlaanderen. Changemaker, landschapsredder en (eco-)ondernemer Louis De Jaeger liet iedereen alvast even de benen strekken bij het begin van zijn uiteenzetting. “Sta recht en reik zo hoog mogelijk met je armen”, spoorde hij aan. “En doe er nu nog 5 centimeter bij. Dat is ook wat we met onze groene ambities moeten doen. Als we denken dat we het uiterste doen is er nog altijd ruimte om net iets verder te gaan.” Zijn credo: het landschap is de basis voor gezondheid, zowel mentaal als fysiek, en voeding in de dichtst mogelijke manier om met dat landschap te connecteren. Met minder gazon en meer biodiversiteit. “Eetbare landbouwnatuur is bijvoorbeeld een ideale manier om de connectie tussen mens en natuur te versterken”, pleitte hij. “Dan wordt de heilige drievuldigheid van voedsel, beleving en biodiversiteit echt bereikt. Een bos heeft een dertiental lagen dat we perfect op kleinere schaal kunnen meenemen in onze landschapsarchitectuur.”
Drie sprekers, met hun eigen expertise en in hun unieke stijl. Dat gaf voer tot nadenken – en napraten. Dat deden de 230 aanwezigen dan ook uitgebreid. Intussen had het daglicht plaats gemaakt voor de sfeervolle verlichting in het landschapspark, dat weer een compleet andere buitenbeleving vorm gaf. Of hoe outdoor living eindeloze mogelijkheden biedt, dichtbij huis en verder weg.