Geen mens is een eiland, en geen magazine een soloproject. Sinds de allereerste editie in 2019 streeft het – inmiddels flink gegroeide – team achter GreenPro ernaar om een vakblad te maken voor en door de sector. Om die connectie in 2025 verder te versterken, bracht GreenPro begin januari een groep vertegenwoordigers van de belangrijkste subsectoren in de groenwereld samen. In dit artikel zetten we de belangrijkste conclusies van de redactieraad op een rijtje, en werpen we alvast een blik op wat je het komende jaar van GreenPro mag verwachten.
Het werk van een groenprofessional is veelzijdig, en dat weerspiegelt zich in de samenstelling van de redactieraad van GreenPro. Voor deze gelegenheid schoven tuinarchitect Jeamie Hendrickx, Lucien Verschoren (AVBS), Frederic Lietaer (ELIET), Erik Truyers (Advanta), Koen Verhelst (InterGrow) en Raf Pillaert (FEBE) aan tafel. Samen bespraken ze de belangrijkste uitdagingen en behoeften van de sector, en hoe GreenPro hierop kan inspelen.
Hoewel de klimaatverandering een niet te onderschatten impact heeft op de sector, ging het gesprek vooral over de praktische uitdagingen waar tuinaannemers en -architecten dagelijks mee te maken krijgen. Welke producten zijn nog toegestaan? Welke plant past het best op een bepaalde plek, en mag die daar überhaupt wel staan? Hoe voorkom je dat een ecologische tuin na drie jaar overwoekerd is? Hoe trekken we jonge mensen aan en zorgen we voor voldoende kennisoverdracht?
De redactieraad was het er unaniem over eens: GreenPro heeft een belangrijke rol te spelen in het beantwoorden van deze vragen en het ondersteunen van professionals met duidelijke, praktijkgerichte informatie.
De fytolicentie, de hemelwaterverordening, de natuurherstelwet, de Green Deal… Groenprofessionals worden om de oren geslagen met complexe regelgeving, die bovendien vaak wijzigt. Tijdens de redactieraad werd duidelijk dat er nood is aan een helder overzicht van de belangrijkste wetten en richtlijnen.
Daarom introduceert GreenPro in 2025 een nieuwe rubriek ‘Wetgeving’. In elke editie belichten we een specifieke regelgeving, met een samenvatting van de belangrijkste voorschriften, concrete toepassingen en tips, praktijkvoorbeelden en slimme oplossingen.
Nieuwe technologieën en innovaties zijn belangrijk, maar tijdens de redactieraad klonk ook de oproep om terug te grijpen naar de basis: levend groen en de vijf centrale groeifactoren (licht, lucht, water, temperatuur en voeding).
Een voorstel dat in de smaak viel, is de introductie van de ‘Plant van de Maand’-rubriek. Hierin wordt telkens een plant of boom uitgelicht, met aandacht voor de mogelijke toepassingen, de ideale standplaats en bodemvereisten, onderhoudstips en veelvoorkomende valkuilen. GreenPro wil een evenwicht vinden tussen basiskennis en innovatie, zodat professionals op alle niveaus hun expertise verder kunnen ontwikkelen.
Dé rode draad doorheen de redactieraad was de nood aan praktijkgerichte inhoud. Hoe pas je bepaalde principes of producten concreet toe? Welke problemen kun je tegenkomen en hoe los je die op? Door ervaringsdeskundigen aan het woord te laten en zowel positieve als minder geslaagde voorbeelden in beeld te brengen, wil GreenPro de focus op de praktijk verder verscherpen. Je leert namelijk niet alleen uit andermans successen, maar ook uit hun fouten.
Via de redactieraad houden we de vinger aan de pols van de sector. Heb je als lezer zelf nog ideeën of suggesties om GreenPro verder te verbeteren? Stuur je feedback naar t.goossens@louwersmediagroep.be