Je vindt ze op de landerijen van het Deense koningshuis en aan de voordeur bij je buren: de Laurus nobilis of laurierbomen van Laurica-plants. Het West-Vlaamse bedrijf kweekt ze met liefde en vijftig jaar expertise van stek tot boom. Zaakvoerder Marian Maenhoudt: “Elk jaar vermeerderen we wel 100.000 stekken.”
Laurierbomen blijven mooi groen in elk seizoen. De bladeren verspreiden een lekkere geur en smaak. En je hebt er weinig werk aan. Dankzij die troeven scoren de laurierboompjes nog altijd goed in veel tuinen en op terrassen. Wie mooie bomen zoekt, kan terecht bij Laurica-plants in Jabbeke: de grootste teler en exporteur in Vlaanderen. Marian Maenhoudt: “De meeste boompjes vertrekken hier als ze zeven jaar oud zijn. Mooi in vorm gesnoeid, sterk en goed gevoed. Onze oudste laurierboom is zelfs meer dan vijftig jaar oud.”
Elk jaar neemt het bedrijf meer dan 100.000 stekken. Marian: “Het is echt een ambacht. Want we selecteren de stekken in functie van de vorm die we willen bereiken. De potgrond, hoeveelheid water, voeding en het weer: elk aspect kan de groei maken of kraken. Ook de snoei is vakwerk. In onze kwekerij doen we dat twee keer per jaar: één keer om de boompjes echt in vorm te brengen en nog een keer in de zomer om bij te toppen.”
Kun je de blaadjes van de laurierboom als kruid gebruiken? Marian: “Absoluut. Je hoeft de blaadjes zelfs niet te drogen. Als je een vers blaadje kraakt, geeft het nog veel meer smaak aan je soepen en stoofpotjes. Je hebt er minder van nodig dan met de gedroogde variant.”
Marian: “Het groeiseizoen is een heel intensieve periode voor ons. We gebruiken zo veel mogelijk milieuvriendelijke kweekmethoden. Maar dat betekent dat we de groei van elke plant heel nauw moeten opvolgen. In plaats van bestrijdingsmiddelen gebruiken we bijvoorbeeld matjes om onkruid tegen te gaan. Onze kweekpotten zijn gemaakt van gerecycleerd materiaal en zijn zelf ook weer 100% recycleerbaar. En we vangen het teveel aan gietwater op en voeren het via filters af naar twee grote waterbuffers om te hergebruiken. Voor al onze inspanningen rond traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne zijn we MPS-GAP-gecertificeerd. Met dat certificaat kunnen we ook aan internationale retailers leveren.”
Waar kun je de Jabbeekse laurierbomen zoal terugvinden? Op de landerijen van de Deense koninklijke familie, in filmstudio’s in het Verenigd Koninkrijk en bij verschillende voorname en bekende Engelsen. Marian: “Het is leuk om te zien hoe onze laurier zijn weg vindt in binnen- en buitenland.”
De onverkochte laurierbomen blijven in de kwekerij tot ze op leeftijd zijn. De oudere en grotere bomen verhuizen naar het verhuurbedrijf van het andere familiebedrijf: Lauretum. Je huurt er als bedrijf of particulier bomen in alle vormen en formaten voor bijvoorbeeld feesten, evenementen of opnames.
Laurica-plants bestaat al sinds de jaren 70. Annie Seys en André Devisch begonnen eerst sla en tomaten te kweken, maar stapten al snel over op perkplanten en daarna op hun grote liefde: laurier. Vandaag is het bedrijf in handen van de tweede generatie. Elie Devisch en echtgenote Marian Maenhoudt zetten het kweekvakmanschap voort met Laurica-plants. Sybiel Devisch en echtgenoot Tom Dieryckx focussen zich op de verhuur met Lauretum.
Neem dan rechtstreeks contact op met Laurica Plants.
Contact opnemen