De Vlaamse steden en gemeenten zijn te grijs. De duidelijke tekenen van het hitte-eilandeffect tijdens de afgelopen zomers, en ook talloze problemen met wateroverlast zijn daar de pijnlijke getuigen van. Gelukkig zijn de meeste lokale overheden zich er inmiddels wel van bewust dat de transformatie naar groenere centra een absolute must is. Bloemenweides en bloeimengsels bieden een veelzijdige en laagdrempelige oplossing om daarin alvast de eerste stappen te zetten.
“Bloeimengsels verdienen absoluut een plaats in de vergroeningsambities van onze steden en gemeenten”, vindt Thijs Schoenmakers van DSV zaden. “Op een heel eenvoudige manier kun je er bepaalde delen van de openbare ruimte, maar ook bermen, bouwsites en braakliggende terreinen een groene en bloeiende invulling mee geven. Afhankelijk van het type mengsel win je daarenboven ook nog eens aan kleur of biodiversiteit. Sommige mengsels helpen zelfs om plagen te voorkomen.”
Aan variatie is er onder de bloeimengsels in ieder geval geen gebrek. In zijn standaardaanbod maakt DSV een onderscheid tussen eenjarige en meerjarige mengsels. Zomerbloei Zelder is een eenjarig mengsel met zestien verschillende bloeiers, Bloeiparadijs een meerjarig mengsel met 27 soorten, inclusief diverse kruidachtigen en schermbloemigen, en Bloeimengsel Nectar is een meerjarig mengsel dat specifiek gericht is op het lokken van bijen en hommels. Alle bloeimengsels zijn afgestemd op ons klimaat en indien gewenst biedt DSV tevens de mogelijkheid om een mengsel op maat te laten samenstellen.
“Het is belangrijk om na te denken wat je precies met het bloeimengsel wil bereiken. Gaat het louter om de tijdelijke verfraaiing van een bouwterrein, of wil je een oplossing voor de lange termijn? Wil je bijen en vlinders aantrekken of net een plaag van bijvoorbeeld processierupsen voorkomen? Het kan in principe allemaal, het is enkel een kwestie van het juiste mengsel te kiezen. Ook wanneer we de vraag krijgen om een mengsel te maken met bijvoorbeeld een aantal specifieke soorten, gaan we altijd na of dat ook strookt met de doelstellingen die de klant vooropstelt”, vertelt Schoenmakers.
Nog een belangrijke overweging bij de keuze voor het ene dan wel het andere bloeimengsel, is hoe het beheerd zal worden. “Het voordeel van een bloeimengsel is dat het een heel seizoen kan blijven staan alvorens er onderhoud nodig is, maar dat betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen beheer nodig is. Afhankelijk van de groeiwijze zal het bijvoorbeeld nodig zijn om af en toe bij te maaien, en zeker wanneer je meerdere jaren van je bloemenweide wil genieten is een aangepast beheer onontbeerlijk. Mits een goed beheer kan zelfs een eenjarig mengsel in het tweede seizoen nog een diverse bloei geven. We hebben voor onze klanten niet voor niets een mooie teelthandleiding opgesteld.”
De meeste aandacht is alvast nodig bij de voorbereiding. “Het is vooral het zaaibed dat bepaalt hoe mooi een mengsel kan groeien. Ik raad daarom altijd aan om te werken met een vals zaaibed. Dat vergt weliswaar wat meer voorbereiding, want de grond moet voor het zaaien verschillende malen bewerkt worden, maar het kan wel voorkomen dat ongewenste soorten opkomen en opschieten en zo een deel van de bloemen verdringen.” Om het zaaien te vereenvoudigen, levert DSV naast de bloeimengsels indien nodig ook vulstof uit gemalen houtproducten. “We kiezen er heel bewust voor om de vulstof niet standaard onder de zaden te mengen. Zo weet je dat je bij één kilogram bloeimengsel ook effectief één kilogram zaad krijgt en kan de hoeveelheid vulstof afgestemd worden op de manier van verwerken. Voor handmatig inzaaien zal er vaak bijvoorbeeld meer vulstof gebruikt worden dan wanneer het machinaal gebeurt. Ook dat stemmen we op voorhand met onze klanten af.”
Neem dan rechtstreeks contact op met DSV zaden.