Platform voor de tuin- en groenprofessional
Vier onmisbare stappen in gazonrenovatie
Een dichte grasmat geeft indringers zoals mos en onkruid minder kans. Doorzaaien is dus de boodschap.

Vier onmisbare stappen in gazonrenovatie

De milde, maar bijzonder vochtige start van het jaar heeft niet bepaald idyllische buitenbeelden opgeleverd. Voor een ongewenste gast in onze gazons waren het echter hoogdagen: mos kreeg alle kansen om zich te ontwikkelen en grasmatten geleidelijk te overwoekeren. Met de zomer in aantocht is een gerichte gazonrenovatie voor veel tuinen geen overbodige luxe. Een goed resultaat vraagt niet alleen om de juiste tuinproducten, maar ook om mechanisch onderhoud op maat.

Zelfs de mooiste grasmat krijgt vroeg of laat te maken met mos. Enerzijds omdat mossporen zich met de wind verspreiden en zich vrijwel overal kunnen nestelen, anderzijds omdat mos in de winter een voorsprong neemt op het gras. Terwijl gras tijdens de koude maanden nauwelijks groeit, blijft mos zich zelfs bij lage temperaturen en weinig daglicht ontwikkelen. Voeg daar de vele regenbuien van de afgelopen maanden aan toe, en je krijgt de perfecte omstandigheden voor mosgroei.

Meststoffenproducent Viano en machinefabrikant ELIET zetten vier essentiële stappen op een rij om  groenprofessionals te helpen het gazon opnieuw in topconditie te brengen.

Stap 1: Behandelen

Wie ‘mos’ zegt, zegt ‘verticuteren’, toch? “Dat klopt”, zegt Pieter Krauch van Viano. “Maar verticuteren mag niet de eerste stap zijn. Mos is een sporenplant, en door meteen te verticuteren, verspreid je de sporen alleen maar verder. Daarom moet je mos eerst afdoden.”

Traditionele oplossingen zoals ijzersulfaat of ijzerchelaat brengen nadelen met zich mee. “Ijzersulfaat kan vlekken veroorzaken, terwijl ijzerchelaat sproeikoppen kan verstoppen. Bovendien werken deze producten pas bij buitentemperaturen vanaf 12 à 14°C”, legt Krauch uit. Als alternatief biedt Viano de vloeibare, 100% plantaardige meststof BIO PRESS, die al effectief is vanaf 7°C. “Dankzij de snelle opname heeft deze meststof een indirecte werking tegen mos en is ze zeer efficiënt als eerste stap in gazonrenovatie.”

Stap 2: Verticuteren

Zodra het mos bruin kleurt en afgestorven is, kan het verticuteerproces beginnen. Hierbij wordt niet alleen het dode mos verwijderd, maar ook de viltlaag. Dit is een opeenhoping van organisch materiaal die de lucht- en waterdoorlaatbaarheid van de bodem belemmert. De verticuteermachines van ELIET maken hiervoor gebruik van permanent puntige messen™ (PPM), waardoor ze steeds het maximum aan dood organisch materiaal uit het gazon halen.

Stap 3: Doorzaaien

Om het gras opnieuw te laten domineren en toekomstige mosvorming te voorkomen, is doorzaaien de volgende belangrijke stap na het verticuteren. De gespecialiseerde doorzaaimachines van ELIET injecteren het graszaad rechtstreeks in de bodem en dekken het tegelijk af. “Dit creëert de ideale kiemomstandigheden, met een snelle en gelijkmatige opkomst als resultaat”, stipt Krauch aan.

Stap 4: Bemesten

Wanneer het nieuwe gras een hoogte van 6 à 8 cm bereikt, is het tijd voor de eerste maaibeurt. Pas daarna mag er voor het eerst bemest worden. “Te vroeg bemesten kan leiden tot verbranding van het kiemzaad”, waarschuwt Krauch. “Graszaden bevatten hun eigen voedingsreserves, die meestal pas na de eerste maaibeurt zijn opgebruikt.”

Voor gazonrenovaties stelt Viano de Recovery-meststof voor. De juiste stikstof-kaliumverhouding bevordert een vlot herstel van het gras, terwijl een toegevoegde wortelstimulator zorgt voor een sterker wortelgestel. “Dit is vooral interessant voor gazons die recent geverticuteerd werden en nog herstellen van beschadiging aan blad en bladschede”, aldus Krauch.

Dankzij de Permanent Puntige Messen™ halen de ELIET-verticuteermachines het maximum aan dood organisch materiaal uit het gazon.

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Viano.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer 053 78 05 74 E-mailadres info@viano.be Website viano.be/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten