Ruim 10.000 bezoekers zakten op zondag 22, maandag 23 en dinsdag 24 september af naar Flanders Expo voor de vijftiende Green Expo. Hét feest van de groensector, zoals Jeroen Arnouts, Head of Event bij Easyfairs, de vakbeurs liefst omschrijft, beleefde zo een feesteditie in alle betekenissen van het woord. Verschillende themadagen, boeiende sprekerssessies en een karrenvracht aan prijzen en awards vormden de kers op de taart.
“De Vlaamse tuinen kunnen een grote impact hebben op de klimaatbestendigheid van ons land”, liet Jeroen in aanloop naar de vakbeurs al optekenen. “De sector schat het potentieel op 28.500 nieuwe tuinen per jaar, goed voor in totaal 2000 hectare groen. Zij hebben een niet te onderschatten waarde voor de natuur. Er is namelijk niet alleen het airco-effect van een goed uitgekiende tuin; als iedere tuin één vierkante meter zou ontharden, creëer je ook nog eens een volledig extra natuurgebied aan groen. Dat betekent dat onze sector heel wat nieuwe businesskansen krijgt, maar ook een belangrijke verantwoordelijkheid draagt. Enkel met professionals die goed geïnformeerd zijn, geraakt die kennis tot in iedere Vlaamse tuin.”
Net als voorgaande edities faciliteerde Green Expo innovatie en kennisdeling door tuinaannemers, machinebouwers, architecten en gemeentelijke groenwerkers te laten kennismaken met nieuwe technieken, materialen en best practices. Dat gebeurde heel uitdrukkelijk tijdens gratis sessies rond onder andere klimaatdaken, bronbemaling, klimaatkrachtige tuinen, waterbeheer en gewasbescherming, maar net zozeer op de in totaal 220 beursstanden, goed voor een compleet aanbod aan bloemen, planten, bomen, meststoffen, tuinmachines, gereedschappen, bestratingsmaterialen, verlichting, hekwerk, enzovoort. “We merken dat thema’s zoals duurzaamheid en klimaatverandering ook bij de exposanten leven en dat ze er heel constructief mee aan de slag gaan”, besluit Jeroen. “Kijk maar naar de vele mogelijkheden die aangereikt werden om op een mooie en bedachtzame manier aan ontharding te doen, mét respect voor het comfort van de bewoners van de tuin.”
Om de vele initiatieven voor een groener Vlaanderen verder in de kijker te plaatsen, werden tijdens Green Expo opnieuw verschillende prijzen uitgereikt. Tuinen Dendauw, Pieter Gyssels, Jan Kok, Tuinwerken Quinten, Guerill en Hoveniersgebruikers BV gingen met een Vlaamse Tuinaannemer Award aan de haal en Tuincentrum Lissens, Genker Plantencentrum en Tournesols werden bekroond met een Garden Centre Award. Bartel Van Riet mocht dan weer de winnaars van de 1.2.Tree Award op het podium roepen: Stad Heist-op-den-Berg (Erfgoed), Amazonia Bellewaerde (Semi-openbaar) een de steden Genk, Aalst en Mol (Openbaar).
“Met deze award zetten we projecten van steden en gemeenten in de kijker en hopen we de samenwerking met private opdrachtnemers te bevorderen. Dat allemaal met een gezamenlijk doel om meer bomen te planten,” besloot Vlaanderens bekendste landschapsarchitect.
Naast kennisdeling was ook beleving dit jaar een belangrijke focus van de organisatie. Demonstraties, wedstrijden, livemuziek en zelfs een spelletje minigolf op de GreenPro-stand zorgden tijdens een beursbezoek voor het nodige vertier, en met het oog op de toekomst kregen ook de volgende generaties groenprofessionals een aangepaste behandeling. Zo kwamen er op dinsdag maar liefst 1132 studenten over de vloer – bijna drie keer zoveel als in 2022! – en was de familiedag op zondag, met vijfhonderd kinderen en een meet-and-greet met Maya de Bij, een groot succes.
Intussen ligt de focus van de organisatie alweer op de iets minder verre toekomst, met name op de zestiende editie van Green Expo, die plaatsvindt op 27, 28 en 29 september 2026.
Producent van hekwerk en toegangspoorten KOPAL stond dit jaar voor het eerst op Green Expo en trok meteen veel aandacht met twee nieuwe producten: de MeHa-paal en de nieuwe Pluteo-lijn. “MeHa is een veelzijdig H-profiel in ijzersterk aluminium dat met alle types afrasteringen gecombineerd kan worden”, vertelt marketingmanager Bart Rambour. “Ook met de elegante, verticaal geprofileerde houten panelen van de Pluteo-lijn, dus.” Die laatste combineert de stevigheid van staal met de warmte van hout en omvat zowel vaste panelen als links- en rechtsdraaiende poorten in diverse formaten. “Veel bezoekers op de beurs staan ervan versteld dat ook de kleine Pluteo-poorten volledig geautomatiseerd kunnen worden. Doorgaans is automatisering voorbehouden voor grotere exemplaren, maar op deze manier maken we het leven ook gemakkelijker voor mensen die bijvoorbeeld met de fiets naar buiten willen of bezoekers willen binnenlaten.”
Gebroeders Geens is met de Knikmops een vaste waarde op Green Expo en beschouwt de beurs als hét moment om oplossingen specifiek voor de tuinprofessional in de kijker te zetten. Inpikkend op het groeiend belang van waterdoorlatende verhardingen en het bijgevolg steeds en diversere aanbod aan grasdallen en boordstenen, namen dit jaar vooral de boordsteenklemmen een prominente plek in. Marleen Geens: “Er wordt veel werk gestoken in het ontwerp van nieuwe en verrassende tegels, maar als je die steen niet kan plaatsen, heeft het natuurlijk weinig zin. Gezien de vaak grote formaten is handmatige plaatsing daarenboven geen optie. Daarom werken we regelmatig met de tegelfabrikanten samen om een gepaste oplossing te voorzien. Dat kan onze universele boordsteenklem zijn, die zich aan heel wat ontwerpen kan aanpassen, of een klem die we specifiek op maat van een bepaald tegeldesign ontwikkelen. De tuinprofessional kan de aanbouwdelen dan eenvoudig via ons of onze dealers huren.”
Op de stand van Ebema Stone&Style bevonden bezoekers zich ietwat onverwachts op een kleine energiecentrale. De Limburgse fabrikant van betonoplossingen presenteerde er namelijk de Solartegel: een Megategel van 100 x 100 centimeter met een geïntegreerd fotovoltaïsch paneel van 80 x 80 centimeter, ontwikkeld in samenwerking met het eveneens Limburgse SOLTECH. “De Solartegel combineert de macht van de zon met de robuustheid van prefabbeton”, vertelt salesmanager Nathalie Termeer. “Op elektrisch vlak zorgt ze voor een extra pv-opbrengst; mechanisch is ze perfect geschikt voor tuinpaden, terrassen en zelfs opritten. De Solartegel is immers gewoon overrijdbaar met de wagen! Zo vergroten we het (zonne)potentieel van onze buitenruimtes, zonder te hoeven inboeten op ruimte, esthetiek of functionaliteit.” De eerste realisatie met de Solartegel is een feit en de terugverdientijd wordt geschat op ongeveer vijftien jaar.