NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Voortijdige sterfte vermijden is eenvoudig. Zo plant je bomen goed aan

Voortijdige sterfte vermijden is eenvoudig. Zo plant je bomen goed aan

Een mooi idee, dat we uiteraard alleen maar kunnen toejuichen. Echter, ondanks de hoge leeftijd die bomen kunnen behalen, zien we in de praktijk dat veel exemplaren al binnen een paar jaar na aanplant afgestorven zijn en vervangen moeten worden.

Eenvoudig, of niet?

De oorzaak voor dit probleem is niet ver te zoeken. Al te vaak worden bomen namelijk aangeplant zonder rekening te houden met hun specifieke noden en eisen. Zaken zoals bodemleven, -textuur en -structuur, maar ook humusgehalte of pH-waarde. Daarenboven wordt ook bemesting al eens vergeten, met als gevolg dat de bomen niet naar behoren groeien, enkel kleine, bleke bladeren dragen en geen nieuwe scheuten of extra bladeren aanmaken.

Al deze problemen kunnen nochtans vermeden worden door voldoende grote plantputten te maken, de juiste bodemverbetering te gebruiken en deze goed door te mengen in de plantput en de opvulaarde. Een dosis voeding, steunmateriaal en vocht, en klaar is kees. Zo eenvoudig is het. En toch moeten er in Vlaanderen jaarlijks duizenden bomen opnieuw aangeplant worden, omdat er aan één of meerdere aangehaalde factoren niet werd voldaan.

Zorg dat de bodem van de plantput altijd gespit wordt, en voorzie bodemverbeteraars en bemesting.

10 concrete aandachtspunten

Ter herinnering zetten we de tien belangrijkste aandachtspunten bij aanplant nog even op een rij:

1. Kies de juiste soort en hou rekening met de beschikbare ruimte. Let op de kroonvorm en de omgeving.

2. Voorzie voldoende ruimte voor het wortelstelsel. Vergeet niet dat het wortelstelsel even groot wordt in omtrek als de kruin.

3. Zorg dat de aangekochte bomen een voldoende groot en gezond wortelstelsel hebben.

4. Analyseer de grond waarin geplant wordt en zorg voor voldoende organische stof (minstens 2,5 à 3%).

5. Maak voldoende grote plantputten – het dubbele van de wortelkluit – en bewerk de bodem van de plantput. Ook wanneer de plantput met de kraan gemaakt wordt, moet de bodem gespit en met bodemverbeteraar vermengd worden. In zware gronden gaan plantputten namelijk snel als badkuip fungeren: het overtollige water kan niet weg en de wortels sterven af.

6. Voorzie bemesting en bodemverbeteraars, zoals Agrosil® LR, Karisol® Complex en Basacote® Plus 16-8-12, in de juiste mengverhouding.

7. Zorg dat de boom niet te diep wordt geplant.

8. Zorg dat er in de wortelzone geen bodemverdichting kan optreden, bijvoorbeeld door geparkeerde voertuigen. Bodemverdichting zal ervoor zorgen dat de water-luchtverhouding in de bodem volledig uit balans wordt getrokken, opnieuw met wortelsterfte tot gevolg. Niet alleen de bodem, maar ook het bodemleven zal hierdoor trouwens wegkwijnen.

9. Vergeet niet tijdig te gieten. In droge periodes is voldoende water een absolute must.

10. Geef regelmatig meststoffen, zodat alle elementen voor een gezonde en groeikrachtige boom aanwezig zijn.

Het bewijs dat revitaliseren kan. De boom links is onbehandeld; de boom rechts kreeg een revitaliseringsprogramma.

Revitaliseren kan!

Voor reeds aangeplante, maar weinig groeikrachtige bomen is het niet noodzakelijk te laat. Een revitaliseringsprogramma kan in zo’n geval volstaan. Boor daarvoor per boomspiegel vier à zes gaten – telkens 10 centimeter diameter en 35 à 40 centimeter diep – en vul ze in een gelijkmatige verdeling op met 10 tot 20 liter Karisol® Complex en 1,5 kilogram Basacote® Plus 16-8-12 (gecoate meststof). Gebruik Basacote® Plus met zes maanden releasetijd bij uitvoering in het latere voorjaar (april, mei, juni) en met negen maanden bij uitvoering in het vroege voorjaar (februari, maart). Beschikt de boom in kwestie over een beperkte groeiruimte, dan dient deze behandeling om de twee jaar herhaald te worden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details