NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Uitreiking zesde Garden Centre Quality Awards
Beste tuincentrum van Wallonië: Jardinerie Brindille in Libramont.

Uitreiking zesde Garden Centre Quality Awards

Duurzaamheid is nog werkpunt in sector

De Belgische Tuincentra Vereniging heeft op 17 februari voor de zesde keer drie Quality Awards uitgereikt aan de best beoordeelde tuincentra en plantencentra. De awards waren bestemd voor ‘Het beste tuincentrum van Vlaanderen’, ‘Het beste plantencentrum van Vlaanderen’ en ‘Het beste tuincentrum van Wallonië’. In totaal namen 36 bedrijven aan de wedstrijd deel. 

Zowel in het voorjaar als het najaar van 2022 werden de deelnemers onder de loep genomen door een professionele jury. Het tuin- of plantencentrum werd beoordeeld op meerdere onderdelen: de kwaliteit van de planten, de decoratie-afdeling, de instore-communicatie, de externe communicatie, de attitude van het personeel, de klantenbeleving en het klantencomfort. Zo kreeg de jury een allesomvattend en klaar zicht op het bedrijf in kwestie. Voor het eerst werden de bedrijven ook beoordeeld op hun duurzaamheidsinspanningen. De beste bedrijven kregen een score van 4 of 5 sterren.

Beste plantencentrum van Vlaanderen: Genker Plantencentrum in Genk.

Digitale detox

Op vrijdagavond 17 februari nodigde BTV haar tuincentrumleden, haar commerciële partners en de juryleden uit voor een feestelijke uitreikingszitting in L’espace del goutte, in Ophain nabij Waterloo. Met 162 aanwezigen kwam de ‘fine fleur’ van de sector bij elkaar. Een gesmaakt netwerkevent, met een verzorgde receptie, de ‘officiële prijsuitreiking’ en een diner. Dat gaf volgende resultaten:

· Beste tuincentrum van Vlaanderen: Tuincenter Claes in Edegem
· Beste tuincentrum van Wallonië: Jardinerie Brindille in Libramont
· Beste plantencentrum van Vlaanderen: een ex aequo, met Genker Plantencentrum in Genk en De Pauw Tuinplantencentrum in Bornem.

Over alle categorieën heen kreeg Claes met 92% de allerbeste beoordeling. Verdienstelijk en ook opmerkelijk, want het gaat om een volledig onafhankelijk tuincentrum.

Dirk Ballekens, directeur van de Belgische Tuincentra Vereniging: “We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde editie, met veel deelnemers. Niet evident, na de coronaperikelen. Maar over het algemeen hoorden we toch dat het een verademing was dat iedereen nog eens op een persoonlijke basis met elkaar kon praten tijdens een echt sector-gebonden netwerkevent. Een ‘digitale detox’, als het ware.”

Beste plantencentrum van Vlaanderen: De Pauw Tuinplantencentrum in Bornem.

Eerste klimaatplein

In de nieuwe beoordelingscategorie ‘duurzaamheidsinspanningen’ scoren de deelnemers gemiddeld laag. De sector heeft daar werk voor de boeg! Toch hebben een aantal bedrijven ook daar een uitstekende score. BTV reikte daarom een aparte award uit voor het meest duurzame bedrijf over alle categorieën heen. Die eer komt Genker Plantencentrum toe, het resultaat van een niet aflatende focus op dit thema. 

Dirk Ballekens: “BTV ziet het als een doelstelling om haar leden te inspireren en te begeleiden naar doorgedreven duurzaamheid. Want dat is bij heel wat centra nog een werkpunt. Maar als we zien dat bijvoorbeeld Tuincenter Claes recent het eerste klimaatplein van Vlaanderen heeft geopend, kunnen we enkel maar concluderen dat de eerste serieuze stappen worden gezet. We dragen daar graag ons steentje aan bij.”

Over alle categorieën heen kreeg Claes in Edegem met 92% de allerbeste beoordeling.

Waardevolle rapportering

Deze wedstrijd heeft vooral tot doel dat de deelnemers tips krijgen om hun werking te verbeteren. Elke deelnemer kreeg na afloop een expertiseverslag mee. Daarin worden de individuele scores vergeleken met de gemiddelde scores, een soort ‘klasgemiddelde’. En wordt er gewezen op de verbeterpunten. 

Dirk Ballekens: “Alle juryleden hebben zonder enige twijfel topwerk geleverd. Want het is natuurlijk geen evident gegeven, zo objectief mogelijk en streng maar rechtvaardig alle centra op de rooster leggen. Want iedereen doet natuurlijk heel hard zijn best om topproducten aan te bieden en alle klanten in de watten te leggen. Maar we zijn er 100% van overtuigd dat onze rapporten de leden op een waardevolle manier zullen helpen om nóg beter te doen!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details