NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Terug van weggeweest: de haagconifeer
De Thuja Plicata Martin is een grote haagconifeer die steeds populairder wordt.

Terug van weggeweest: de haagconifeer

Van stoffig imago naar populaire groene erfafscheiding

Steeds vaker zoeken mensen de rust bij hun eigen huis. Ze verbouwen hun tuin en komen zo dichter bij de natuur. Het wordt dan ook steeds normaler om een mooie, grote haag te hebben in plaats van een houten schutting of betonnen muur. Een haag zoals de Thuja Plicata Martin bijvoorbeeld. Bedrijfsleider Henri Nelissen van Coniplant B.V. vertelt meer over deze prachtige haag en wat voor voordelen deze met zich meebrengt.

De Thuja Plicata Martin is een grote haagconifeer die steeds populairder wordt. “Het is een ongelofelijk sterke haagplant die een plekje verdient in iedere tuin. De donkergroene kleur onderscheid ‘m van de anderen en dat maakt de haag heel fris en vernieuwend. Vijf jaar terug had de conifeer nog echt een stoffig imago, maar nu zie je ze steeds meer en vaker terugkomen. Zo zie je maar: mensen willen meer groen in hun tuin.”

Makkelijk en compact 

“De Thuja Plicata is een vrij makkelijke plant die snel en goed groeit. De plant kan zowel op droge, als natte grond staan. Hierdoor is de plant erg veelzijdig. En doordat de haag goed te snoeien is, blijft deze compact. Waardoor je geen onnodige ruimte verliest in je tuin”, zegt Nelissen.

Deze sterke haagplant biedt een aantal fijne voordelen ten opzichte van een schutting of betonnen muur. “Het levende materiaal van de haag zorgt voor koelte in de tuin. Dus tijdens hete zomers is het heerlijk om daar de schaduw of verkoeling op te zoeken. Daarnaast vangt de haag stortbuien veel beter op dan andere schuttingen. Door de wortels heeft het water veel makkelijker de kans om door de bodem weg te zakken, dan wanneer er klinkers liggen. Ook is de haag bevorderlijk voor de biodiversiteit. Vogeltjes en insecten nestelen zich namelijk graag in deze grote, veilige plant.”

De Thuja Plicata is een vrij makkelijke plant die snel en goed groeit.

Machinaal snoeien

Voordat de planten bij Coniplant B.V. de deur uitgaan zorgen de medewerkers dat ze goed gesnoeid zijn. “Wij snoeien de hagen machinaal zodat je een mooie en compacte haag krijgt. Normaal groeit een conifeer kegelvormig. Maar doordat wij ze snoeien en verplanten krijg je meer een cilinder vorm. Dus de lengte die mensen bij ons kopen, is ook meteen mooi vol en binnen een jaar zichtdicht. Dat is vaak wel reden nummer één waarvoor een haag wordt gekocht: het zicht.”

“Als de haagconiferen 1 meter hoog zijn, planten we ze een keer om. Zo wordt het wortelgestel veel beter. De kans op uitval van de haag wordt dan minimaal. Wanneer je de haag plant en ‘m vervolgens niet omplant dan groeit deze misschien wel sneller, maar dan krijg je maar drie á vier dikke wortels. Doordat wij ze uit de grond halen en in andere grond terug stoppen moet de haag opnieuw beginnen met wortels zetten. Daardoor krijg je veel meer en fijnere haarwortels en is de haag veel weerbaarder.” 

Nelissen vult aan: “Als je een haag koopt tussen de twee en tweeënhalve meter die niet is gesnoeid, dan is die vaak al meer dan een meter breed. Hierdoor verlies je erg veel ruimte in je tuin. Doordat wij ze snoeien ben je ongeveer een halve meter kwijt en zijn ze ook nog eens mooi vertakt. Op een redelijk korte termijn heb je een mooie, dichte haag die een echte aanvulling is op jouw tuin. Niet alleen voor jou, maar ook voor de natuur.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details