NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Terug van nooit weggeweest: de oude, vertrouwde rhododendron

Terug van nooit weggeweest: de oude, vertrouwde rhododendron

Als er één plant is die zich bijzonder goed leent voor toepassing in grote (landschaps)tuinen en parken, dan is het wel de Rhododendron. Zowel als solitaire struik, als onderbegroeiing of aangeplant in massiefvorm steelt de monumentale Rhododendron met zijn diepgroen blad en kleurrijke bloei volop de show. Het is een tijdlang stil geweest rond de plant, maar nu krijgt die opnieuw terechte aandacht, niet in het minst door de inspanningen van rhodoskwekerij.be

Indrukwekkende stamboom

De fascinatie voor Rhododendrons is van alle tijden. Het is alvast een plant met een lange geschiedenis en indrukwekkende stamboom. 2.000 jaar geleden werd ze reeds in pot gekweekt in China en Japan. De plant komt oorspronkelijk uit Nepal en het Himalaya gebergte en maakt deel uit van een bredere familie die ruim vijfhonderd variëteiten omvat. Intussen is de Rhododendron wijd verspreid geraakt en bestaan er zelfs Europese, inheemse en verwilderde soorten.

Het voordeel van volle grond

Rhodoskwekerij.be uit Kapellen bij Antwerpen legt zich sinds 2004 toe op het kweken van Rhododendrons. De kwekerij beslaat ruim 6 ha waar de planten in alle rust kunnen opgroeien in een natuurlijke habitat tussen vrijstaande Pinussen. Deze laatste zorgen voor gefilterd licht waardoor de bladeren hun diepgroene kleur verkrijgen. Er zijn planten verkrijgbaar in hoogtes die variëren van 1 tot 4 meter. De kweek in volle grond zorgt voor een gezond en goed ontwikkeld wortelgestel, waardoor ze sneller en zekerder aanslaan na hun uiteindelijke aanplant. Iets wat met sommige potplanten niet altijd zo evident is. Kleinere planten worden geleverd met een mooie, grote kluit ingepakt in gaasdoek. Bij grotere exemplaren wordt met een draadkluit gewerkt. Vooral ten behoeve van tuincentra worden ook exemplaren in pot gekweekt. Hierbij gaat het steeds om verluchte potten die ook borg staan voor een mooi wortelgestel. Ze zijn uiteraard makkelijker handelbaar in de winkel dan de exemplaren met kluit. Het grote voordeel van potplanten voor aanplant in de tuin is dat de plant veel sneller doorgroeit, omdat er totaal geen verplantingsstress is.

Speciale containers

Om de Rhododendrons toch in pot te kunnen kweken, wordt gebruik gemaakt van het ARC- systeem (AirRoothContainer). Het is een kunststof ring met luchtgaatjes aan de zijkant en zonder bodem, waardoor er veel zuurstof bij de wortels kan komen. De wortels groeien naar buiten en worden bij contact met de lucht als het ware terug naar binnen geleid. Dus geen ronddraaiende wortels meer aan de binnenkant van de pot. Met als resultaat een goede kluit na 12 tot 15 weken en een plant die het hele jaar door geplant kan worden.

De juiste plant voor de juiste toepassing

Het aanbod van rhodoskwekerij.be is opgedeeld in vier kwaliteiten Rhododendrons, elk met specifiek uitzicht en eigenschappen en gericht op de toepassing als solitair, als onderbeplanting of als aanplant in massiefvorm. Zo zijn er planten beschikbaar die enkel bovenaan over veel bladgroei beschikken, wat ze bijzonder geschikt maakt om te gebruiken in het midden van grotere massieven en op deze manier de prijs van de totale oppervlakte sterk reduceert. Ook parasolvormen zijn beschikbaar. Deze specifieke vorm wordt steeds populairder voor gebruik in potten en bakken. Op die manier worden het echte, solitaire blikvangers die een aparte toets geven aan het openbaar groen. Ook woonerven worden er steeds vaker mee opgefleurd. Daarnaast worden Rhododendrons vaak gebruikt in privétuinen waar ze prijken in borders of gebruikt worden om hoeken in te vullen en massieven aan te leggen. Mede door haar oorsprong in het koude, hoge gebergte van de Himalaya is de Rhododendron een bijzonder resistente plant die tegen een stootje kan en vrijwel geen onderhoud vergt. Eén ‘caveat’ weliswaar: particulieren die zelf, zonder hulp van een tuinarchitect of tuinaannemer, een Rhododendron in hun tuin willen planten, moeten er wel rekening mee houden dat de plant op termijn monumentale proporties kan aannemen. De juiste snoeiwijze houdt hem echter in toom.

Service en advies

rhodoskwekerij.be belevert uitsluitend professionele klanten, met name tuinarchitecten, tuinaannemers, plantengroothandels, openbare groendiensten en tuincentra. Daarbij nemen ze ook aspecten als service en advies ter harte. Ze stellen handige beplantingsschema’s ter beschikking en geven volop advies rond keuze, aanplant en onderhoud van de geleverde planten. Wie zelf een kijkje wil komen nemen om te zien hoe het er in een Rhododendronkwekerij aan toegaat, is steeds welkom na afspraak. De bezoeker kan er ook het pittoreske jachtpaviljoen midden de kweekvelden bewonderen, een overblijfsel van een oud en intussen verdwenen kasteeldomein.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details