NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
SUCCESVOLLE VAKBEURS TOONT VEERKRACHT LANDBOUW- EN GROENSECTOR
Deze vakbeurs was de place to be om de allernieuwste machines in de sector te ontdekken.

SUCCESVOLLE VAKBEURS TOONT VEERKRACHT LANDBOUW- EN GROENSECTOR

Van 12 tot en met 15 januari 2023 vond in Gent de twaalfde editie van de tweejaarlijkse vakbeurs Agriflanders plaats. Bezoekers uit de landbouw- en groensector waren massaal op de afspraak. Ondanks de vele uitdagingen in deze sectoren was de sfeer opvallend positief en strijdvaardig. Na afloop waren zowel bezoekers als exposanten laaiend enthousiast over dit event.

Na vier jaar wachten was het eindelijk opnieuw zover: in Flanders Expo Gent rolden de organisatoren van Agriflanders de rode loper uit voor land- en tuinbouwers en professionals uit de groensector. “En die tekenden massaal present, met in totaal 67.000 bezoekers tijdens vier boeiende beursdagen”, bevestigt event manager Gunther De Mey. ‘”344 exposanten zetten hun beste beentje voor om hen te verbazen met innovatieve en duurzame oplossingen, van luchtwassers tot emissiearme vloeren, en van de nieuwste generatie tractoren en knikladers tot het krachtigste tuingereedschap.”

Professionals uit de landbouw- en groensector waren massaal op de afspraak op Agriflanders 2023.

Veerkracht en samenhorigheid

Deze tweejaarlijkse hoogmis voor de landbouw- en tuinsector was niet enkel the place to be om mee te zijn met nieuwe toepassingen en machines, maar ook om collega’s te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. 

“Gespreksstof was er meer dan voldoende, mede door de vele uitdagingen waarmee de sectoren geconfronteerd worden”, blikt De Mey terug. “De exploderende prijzen voor energie en grondstoffen, de stikstofproblematiek, het nieuwe mestactieplan…: tijdens Agriflanders passeerden alle actuele thema’s de revue. Maar ondanks de donkere wolken die zich boven de landbouw- en groensector samenpakken, was het opvallend hoe veerkrachtig en positief de bezoekers zich toonden. Het was duidelijk dat bezoekers én exposanten na vier jaar blij waren om elkaar opnieuw te ontmoeten. Ik merkte duidelijk dat ons event voor heel wat deelnemers een ideale gelegenheid was om hun bezorgdheden te ventileren. Het samenhorigheidsgevoel was enorm. Agriflanders bewees hoe hoe veerkrachtig de aanwezige sectoren waren en zijn.”

Dierenwelzijn was een van de belangrijke aandachtspunten tijdens Agriflanders.

Brede waaier aan maatschappelijk relevante thema’s

Uit een bevraging van de deelnemers bleek dat zij erg lovend waren over de brede waaier aan producten en diensten die tijdens Agriflanders in beeld kwamen. “Dankzij de medewerking van honderden standhouders konden we heel wat relevante maatschappelijke thema’s aankaarten”, geeft De Mey aan. “Want meer dan ooit zijn land- en tuinbouwers en groenprofessionals actief bezig met innovatief en duurzaam ondernemen.”

“Een van de topics die uitgebreid aan bod kwamen, waren emissiereducerende stikstoftechnologieën. Diverse exposanten toonden toepassingen in onder andere stikstofstripping, emissiereducerend voeder, mestschuiven – die mest in stallen sneller wegduwen zodat er minder dampen vrijkomen –, emissiearme stalvloeren en methaantractoren. In deze tijden van hoge energiekosten was er uiteraard ook erg veel interesse voor het opwekken van duurzame energie, met onder meer met windmolens in de spotlight.”

“Een ander belangrijk maatschappelijk thema is dierenwelzijn. Ook op dit vlak leveren onze Vlaamse landbouwers al mooie inspanningen. Verspreid over onze beurshallen vond je daarom diverse producten die het dierenwelzijn bevorderen, zoals borstels en koematrassen. En ook de rol van landbouwer als voedselproducent mocht tijdens onze vakbeurs niet ontbreken.”

Ook premier Alexander De Croo (rechts) en Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond (tweede van links), tekenden present.

Blijven investeren in aantrekkelijke vakbeurs

Het succes van de editie 2023 van Agriflanders is volgens De Mey alleszins veelbelovend voor de komende jaren. 

“We blijven hard werken aan het verder op punt stellen van onze vakbeurs, zowel op organisatorisch als commercieel vlak. Omdat de landbouw- en groensector razendsnel blijven evolueren – met onder meer ook de doorbraak van digitalisering en nieuwe technologieën – willen we onze exposanten en deelnemers een platform blijven aanbieden om elkaar te ontmoeten, inspirerende oplossingen in de kijker te zetten, en samen vertrouwen te tanken om eendrachtig aan de slag te blijven gaan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details