NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Robotmaaier op maat van grote oppervlaktes
De CEORA werd ontwikkeld voor sportvelden, golfterreinen en andere grote grasoppervlaktes.

Robotmaaier op maat van grote oppervlaktes

Zeker wie een hoge kwaliteit van de grasmat nastreeft en dus erg regelmatig moet maaien, heeft er een hele kluif aan. Maar, zo poneert Husqvarna, vanaf 2022 komt daar verandering in.

Vanuit het Husqvarna hoofdkantoor in Zweden stelde de fabrikant op 10 juni in première CEORA voor: een robotmaaier op maat van grote grasoppervlaktes. Olle Markusson, directeur product management, Pär Forsman, CEORA product manager, en Lars Roos, hoofd van R&D, lichtten toe waarom deze maaier precies een revolutie zal betekenen.

Via de bijbehorende app worden grenzen en zones eenvoudig aangeduid, aangepast en aangestuurd.

Een nieuwe doelgroep

Toen Husqvarna in 1995 voor het eerst een robotmaaier lanceerde, lag de focus nog op de particulier. “Naargelang de producten evolueerden, zagen we echter dat onze robotmaaiers ook op een meer professioneel niveau werden toegepast. Het was dus niet meer dan logisch dat we ons ook op een professionele doelgroep moesten richten”, aldus Olle Markusson. 

“Facility managers en uitbaters van sport- en golfterreinen hebben echter heel specifieke zorgen”, voegt Pär Forsman eraan toe. “Zo moeten ze de grasmat in opperbeste staat weten te houden, maar kampen ze vaak met ofwel een tekort aan gekwalificeerd personeel, ofwel een tekort aan financiële middelen om deze mensen met de nodige regelmaat in te zetten. Daarnaast streven ze een steeds hoger niveau van duurzaamheid na. Een stille, batterij-aangedreven oplossing zoals een robotmaaier, dient zich in dat opzicht als dé perfecte oplossing aan. Op voorwaarde, ten minste, dat ze voldoende kwaliteit levert en probleemloos de grote en soms complexe groenzones weet aan te pakken.”

De fluisterstille werking en veiligheidsverlichting maken het mogelijk om ook ‘s nachts te maaien.

De kracht van EPOS

Husqvarna heeft al sinds 2018 een professioneel assortiment robotmaaiers, maar voor grote oppervlaktes was er naar eigen zeggen nog een hiaat. Markusson: “De bestaande producten waren geschikt voor oppervlaktes tot pakweg 5.000 m2; met de CEORA 546 EPOS wordt dat vertienvoudigd. In sommige gevallen, wanneer het beoogde kwaliteitsniveau wat lager ligt, zal er zelfs tot 75.000 m2 gemaaid kunnen worden.”

Dat de CEORA geschikt is voor dergelijke grote oppervlaktes, is onder meer te danken aan het EPOS-systeem. Forsman: “Dankzij deze satelliettechnologie wordt de locatie van de maaier op een uitermate precieze manier bepaald. Dat laat onder meer systematisch maaien toe, waarbij de robotmaaier parallelle banen trekt en met een minimum aan overlap en dus een erg hoge efficiëntie maait.”

Een andere troef van EPOS is de flexibiliteit. “Het systeem werkt zonder fysieke grensdraden. Alle grenzen worden virtueel via de app ingevoerd en kunnen wanneer nodig eenvoudig verwijderd of aangepast worden, ongeacht hoeveel grenzen er getrokken moeten worden en welke vorm ze hebben. Zo past het systeem zich dus ook aan meer complexe terreinen aan.” 

Kwaliteit primeert

Via de app kunnen per zone ook timers en snijhoogtes ingesteld worden. Zelfs ’s nachts of in de regen kan er door respectievelijk de stille werking en de IPX5 bescherming gemaaid worden. “Dat faciliteert een frequent onderhoud en bijgevolg een beter resultaat”, aldus Forsman. “Door regelmatig maaien wordt de grasmat namelijk dikker en gaan wortels zich beter ontwikkelen. Bovendien is de CEORA uitgerust met een maaidek met drie pivoterende en ultrascherpe HSS messen. Zij zorgen voor een uitzonderlijk scherpe snede.”

Roterende wielborstels houden het maaidek proper en zorgen dat het gesneden gras mooi over de grasmat verdeeld wordt. De machine kan snel met een waterstraal gereinigd worden, en wanneer de messen aan vervanging toe zijn gebeurt dat in enkele minuten tijd.

CEORA is een modulair systeem dat toelaat om zowel motorunit als maaidek aan de omstandigheden aan te passen.

Modulair systeem

Naast het huidige maaidek, geschikt voor snijhoogtes tussen 20 en 70 millimeter, voorziet Husqvarna in de toekomst nog andere opties. Lars Roos: “CEORA werd ontwikkeld als een modulaire multi-tool. Zo kunnen de motorunit en het maaidek perfect losgekoppeld worden om andere configuraties te realiseren, bijvoorbeeld met een maaidek voor kortere of net langere snijhoogtes, of een motorunit perfect afgestemd op het type terrein. Ook achteraan op de machine voorzien we mogelijkheden voor uitbreiding, zoals met een roller of een trolley voor bemesting. Dergelijke zaken zullen we in de komende jaren verder ontwikkelen. Aangezien de CEORA uitgerust is met FOTA (Firmware over the Air), kan hij bij elke nieuwe update of ontwikkeling in ieder geval probleemloos op punt gezet worden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details