NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Projecten met aandacht voor duurzame logica en economie
Bijen- en Vlinderdak ZinCo met Floradrain FD25.

Projecten met aandacht voor duurzame logica en economie

Groendaken als rode draad

Beide stellen ze eenvoud, natuurlijkheid, ambacht en duurzaamheid als basispremissen. Dat vertaalt zich ook in de inrichting, architectuur en omgevingsaanleg van de panden.

Tekst en Beeld Luc Vleugels

Urban Farming ZinCo met Floradrain FD40.

Stuwende kracht en ontwerpteam achter zowel Rosendal.Marked als Rosendal.Brød is het nabijgelegen Galleriet. Het ontwerpbureau rond Gilberte Claes en Luc Vleugels laat zich inspireren door Scandinavië en predikt de ecologica: een evenwicht tussen duurzame logica en economie. Met het oog op herstel van de natuur, proberen de kleinschalige initiatieven die Galleriet opzet een andere economie toe te passen.

Soberheid, rust en tijdloosheid kenmerken de architecturale vormgeving van Galleriet. Als belangrijke exponent van de duurzaamheidsgedachte en een integraal onderdeel van het Scandinavisch DNA, spelen ook groendaken  een bijzondere rol in de projecten van het bureau. Zo liggen er op de verschillende niveaus van het Galleriet.Atelier al jarenlang een bijen- en vlinderdak, een sedumdak en een groendak met talloze kruiden. En ook in de meer recente Rosendal-projecten konden deze waardevolle groene plekken niet ontbreken.

Rozen Groendak ZinCo met Floradrain FD40.

Rosendal.Marked

Rosendal.Marked werd in 2018 opgericht als de eerste biomarkt in Limburg. De bijzondere plek, waarin zowel producten als ambachten centraal staan, ontpopte zich vanuit het M.E.I.-project (Micro-Ecologisch Initiatief) en profileert zich vandaag als een ecologische groene buffer met sociale dimensie.

“Rosendal.Marked is een shelter voor onthaasting”, omschrijft Gilberte Claes het project. “De ziel van de biomarkt biedt kwaliteiten waar verschillende activiteiten plaatsvinden. De aanwezigheid van een steeds veranderende bloemen- en plantenstrook geeft de sobere, geometrische architecturale vormgeving van de markt kleur, waardoor ze elkaar versterken in diepte, emotie en dynamisme. Rond deze kleurrijke strook leeft de biomarkt. Niet door kwantiteit; wel door kwaliteit te laten primeren. Zorgzaam en langzaam wordt het project zo opgebouwd.”

De groene lijn van de bloemen- en plantenstrook wordt bovendien verder doorgetrokken. Op het dak van het houtatelier, in het verlengde van het dak van Rosendal.Marked, werd met behulp van de ZinCo Floraset FS75 namelijk een hellend sedumdak aangelegd.

Hellend Groendak met ZinCo Floraset FS75.

Rosendal.Brød

Als uitbreiding op en net achter de hoek van Rosendal.Marked werd in augustus 2019 nog de bakkerij Rosendal.Brød opgericht. Hier worden ontbijt en lunch opgediend op basis van traag gerezen desembrood, gebakken tot een zachte kruim met krokante korst. “Met slechts enkele ingrediënten worden eerlijke maaltijden bereid, met veel oog voor detail”, aldus Claes. “Simpel, maar niet simplistisch.”

De kruiden die in de gerechten van Rosendal.Brød gebruikt worden, zijn veelal afkomstig van het eigen dak. De daktuin van het pand huisvest immers verschillende kruiden. Als kers op de taart en als verwijzing naar de naam Rosendal werd begin 2020 tevens een groendak met rozen aangeplant, gerealiseerd met ZinCo Floradrain FD40.

De Bakeriet (Noors voor bakkerij) staat dan weer pal in de eetbare tuin, volledig volgens de principes van de permacultuur. Het is een klein bakstenen gebouw met een houtoven, waar het traag gedesemd brood gebakken wordt. De voorbereidingen en rust van het brood vinden plaats in het aanpalende Atelier.Bakeriet, waar tevens nieuwe broden worden ontwikkeld.

Zelf ontdekken?

Rosendal.Brød., Hoefstadstraat 21/23, 3600 Genk, www.galleriet.be, +32 (0)496.12.61.12  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details